Web Analytics
scris joi, 03.09.2015

Dinu Pompiliu, protopopul Protoieriei 3 Capitală, preotul care a restaurat biserica din Glâmbocelu, comuna Bogaţi

Părintele protopop Dinu Pompiliu s-a născut la 14 martie 1958, în comuna Negreşti, judeţul Argeş, fiind primul dintre cei 3 copii ai familiei Valerian şi Elena Dinu. A satisfăcut stagiul militar la UM 01068 – Vânju Mare, în anul 1979 şi este căsătorit din anul 1980 cu Dinu Lolica cu care are 3 copii: Emanuela, Elena şi Irina. Şcoala primară şi cea gimnazială le-a urmat în satul natal. După terminarea seminarului teologic Radu Vodă din Bucureşti a urmat, în anul 1980, cursurile Institutului Teologic de grad universitar – Bucureşti, facultate absolvită 4 ani mai târziu cu lucrarea de licenţă: „Cunoaşterea lui Dumnezeu” la Catedra de Teologie Dogmatică, Fundamentală şi Simbolică.

Dinu Pompiliu, protopopul Protoieriei 3 Capitală, preotul care a restaurat biserica din Glâmbocelu, comuna Bogaţi

A fost hirotonit de către P.S. Roman Ialomiţeanul şi numit paroh la parohia Glâmbocelu, comuna Bogaţi

Dinu Pompiliu a urmat primul şi al doilea rând de cursuri pentru definitivare şi promovare în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. În perioada 2004-2007 a frecventat cursurile de doctorat ale Institutului de psihologie şi filosofie „C-tin Rădulescu Motru” din Bucureşti. A obţinut, în 2007, titlul de Doctor cu distincţia „cum laudae” în Filosofie acordat de către Academia Română după susţinerea tezei cu tema: „Raţiune, credinţă şi mistică în concepţia lui Mircea Florian”. Doctorat în cadrul Facultaţi de Teologie Ortodoxă cu teza: „Răspuns ortodox la provocările postmoderniste“ în cadrul Catedrei de Teologie Dogmatică Apologetică. La 30 noiembrie 1986 a fost hirotonit de către P.S. Roman Ialomiţeanul şi numit paroh la parohia Glâmbocelu, comuna Bogaţi, judeţul Argeş, biserică pe care a restaurat-o până la 1 noiembrie 1992, când a promovat examenul de admitere în Bucureşti şi a fost numit preot 3 la parohia Şerban – Vodă din Capitală, unde îşi desfăşoară şi în prezent activitatea ca preot paroh. A fost aşadar preot în comuna Bogaţi, satul Glâmbocelu, unde a refăcut, în stil brâncovenesc, biserica parohială. Şapte ani a trudit aici părintele pentru restaurarea lăcaşului de cult, împodobindu-l cu catapeteasmă şi mobilier nou. În 1990 biserica a fost resfinţită de către Preasfinţitul Nifon Mihăiţă, pe vremea aceea Secretar al Sfântului Sinod. Tot în acea perioadă părintele a predat, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, cursul Istoria Filosofiei Religiilor, fiind chemat, ulterior, la Bucureşti, unde a susţinut examenul de promovare în capitală.

În anul 2013 a fost numit Consilier Patriarhal

În perioada 1992-2001 argeşeanul a fost profesor de religie la Şcolile 103 şi 109 din Bucureşti. Din 2004 este secretarul Comisiei de studii teologice al Academiei Române, în cadrul căreia a organizat conferinţa: „Ştiinţă şi Teologie”. Din 2007 argeşeanul nostru este Senior Editor la Ziarul „Săptămâna Turistică”, unde coordonează pagina de spiritualitate ortodoxă. Preotul Dinu Pompiliu are colaborări permanente cu radioul şi televiziunea TRINITAS, precum şi colaborări permanente cu radioul şi Televiziunea Română. Din 2001 s-a implicat în construcţia Catedralei Şerban-Vodă din Bucureşti aflată, în prezent, în stadiul de finalizare.
În iunie 2002 a fost numit Protoiereu la Protoieria 3 Capitală, unde a desfăşurat următoarele activităţi: a reabilitat imobilul Protoieriei din Strada Doamnei, nr. 20, cu o investiţie de 300.000 Ron, a desfăşurat un program în parteneriat cu Primăria Capitalei pentru restaurarea a 15 monumente istorice în valoare de 100.000 Ron, a sprijinit activitatea filantropică a Centrului Eparhial, a reactivat cercurile pastoral-misionare din Protoieria 3 Capitală, a organizat pelerinaje la Locurile Sfinte împreună cu preoţii şi credincioşii, pelerinaje pentru care, în 2007, Ministerul Turismului din Israel i-a acordat distincţia „Ierusalimul este centrul spiritual al Pământului!”, pentru cei peste 1.000 de pelerini pe care i-a condus, în 2007, la Locurile Sfinte, tot în 2007 a organizat simpozionul: „Iisus împărtăşit copiilor”, în 2008 a înfiinţat şi coordonat Magazinul Trinitas şi a înfiinţat agenţia de turism Basilica Travel a Protoieriei 3 Capitală, agenţie tour operatoare full service.
În anul 2013 a fost numit numit Consilier Patriarhal, iar în 2015 a fost transferat la Trinitas TV, încredinţându-i-se emisiunea: „Misiune şi Comuniune”. Din 2004 este secretarul Comisiei de Studii Teologice a Academiei Române, aducându-şi contribuţii majore în organizarea unor conferinţe cum ar fi „Ştiinţă şi Teologie”, „100 de ani de la naşterea marelui filosof Constantin Noica” susţinută de academicianul Tudorel Dima sau conferinţa cu tema „Mănăstirea Văcăreşti”.

Activitatea ştiinţifică

În privinţa activităţii ştiinţifice trebuie menţionate: „Raţiunea ca temei al raportului dintre ştiinţă, filosofie şi religie în viziunea lui Mircea Florian” – SYMPOSION – Revista de Ştiinţe Socio-Umane, Academia Română, Filiala Iaşi – „Institut de Cercetări Economice şi Sociale” Ghe. Zane – Tomul 2, Nr. 1 (3), 2004; „Misticism şi credinţă: O perspectivă filosofică conturată de Mircea Florian” – SYMPOSION – Revista de Ştiinţe Socio-Umane, Academia Română, Filiala Iaşi – „Institut de Cercetări Economice şi Sociale” Ghe. Zane – Tomul 3, Nr. 2 (6), 2005; „Călătorie la Locurile Sfinte” – Glasul Bisericii, 1-2 / 2006; „Pelerinaj la Locurile Sfinte” – Lumea Credinţei, 2006; „Pelerinaj la Bisericile Apocalipsei” – Lumea Credinţei, 2006; „Nichifor Crainic în actualitate” – Ziarul Lumina, 2007; „Conştiinţa Morală” – Săptămâna Turistică, 2007;
„Pe urmele părinţilor capadocieni” – Săptămâna Turistică 2007; „Familia Creştină” – Săptămâna Turistică, 2007 sau „Monografia Protoieriei III Capitală” 2009.
M.I.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...