Web Analytics
scris miercuri, 05.07.2023

Din nou scandal la Biblioteca Judeţeană Argeş! Singura legătoreasă, dată afară, a fost luată cu ambulanţa!

Emilia Mihaela Ancuța rupe tăcerea, arătând cu degetul către managerul interimar Mihaela Voinicu: „Nu e posibil un legător, dar ții trei șefi de serviciu într-o bibliotecă?! Știe DNA de ce!”
Legătoreasa se află la dispoziția RADPP, regie care va face o concediere colectivă

Nu e deloc liniște la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș! Săptămâna trecută, la mai bine de o lună de la dubla descindere a procurorilor DNA la Palatul Cărții din Pitești, acolo a fost din nou scandal. Motivul: singura legătoreasă din bibliotecă, Emilia Mihaela Ancuța, o femeie în vârstă de 54 de ani, a fost pusă pe liber de managerul interimar al instituției, Mihaela Voinicu. După 28 de ani în care a fost „croitoreasă de cărți”, muncind din greu, dar cu pasiune, în condiții deloc sănătoase, pentru a reîntoarce la viață cărțile rupte sau degradate, femeia n-a putut suporta o astfel de decizie și a început să plângă. A întrebat „de ce?!”, „cum e posibil?!”, s-a dus în audiență la Consiliul Județean, n-a reușit să vorbească într-o zi cu nimeni, a spus că-și ia viața, apoi i s-a făcut rău, n-a mai văzut nimic în fața ochilor și… la bibliotecă a venit ambulanța.

Din nou scandal la Biblioteca Judeţeană Argeş! Singura legătoreasă, dată afară, a fost luată cu ambulanţa!

„A spus că n-o interesează sentimentalismele”

A ajuns la urgența Spitalului Județean Argeș, fiindu-i pus diagnosticul de „sindrom cefalalgic pe fond anxios”. A făcut, sărmana femeie, un atac de panică. Cu dureri de cap, vărsături etc. Era joi, 29 iunie. A doua zi, deși în concediu medical, a venit, totuși, la Bibliotecă, să-și strângă lucrurile, ce mai avea și ea de luat. Acolo am găsit-o, cu ochii în lacrimi, într-o încăpere de la ultimul etaj, unde, cu niște scule prăpădite și cu o mașină de tăiat mult mai veche de 100 de ani, în miros de aracet și de cerneală, a lucrat atâția ani să „trateze” mii și mii de cărți bolnave.

Emilia Mihaela Ancuța lucra la Biblioteca Județeană din 2 februarie 1995, ca „legător carte manual”. A început în subsolul Curții de Apel (unde funcționa atunci Palatul Cărții), „în mizeria aia, în mucegaiul ăla” și a muncit acolo până în 2003, când a fost gata sediul actual al instituției. „Ne conducea atunci Silvestru Voinescu, părintele meu drag și director, un om cu coloană vertebrală; altul ca el nu se va mai naște”. Legătoreasa a aflat că, din ianuarie 2023, managerul interimar Mihaela Voinicu nu a mai trecut-o în organigrama Bibliotecii.

Citește și Un scandal stă să izbucnească la Biblioteca Judeţeană! Apar încă trei posturi de conducere

„Din 2010, mă dăduseră la RADPP (Regia de Administrare a Domeniului Public și Privat al județului Argeș; avea contract de prestări servicii – n.a.). Am aflat târziu că vor fi luate doar patru posturi de îngrijitori, un fochist și un electrician. Doar astea! Iar pe 27 iunie m-am trezit cu dumneaei (cu Mihaela Voinicu) în secție și cu Frusina Lucreția, șef serviciu. M-a anunțat că, începând cu 1 iulie, postul meu nu mai este. A încercat să mă îmbărbăteze, să-mi spună că sunt puternică. Am întrebat-o dacă asta merit, să mă dea afară ca pe un câine, după atâția ani de muncă. Chiar nu vă e milă? – i-am zis. A spus că n-o interesează sentimentalismele. A căutat să-și bage oameni ai dumneaei, eu nu sunt proastă, ca și cum ar fi moșia ei. Vasăzică, nu e posibil un legător, dar ții trei șefi de serviciu într-o bibliotecă?! Știe DNA de ce! Vă spun, după ce au trecut cei de la DNA, a venit cineva de la Resurse Umane să afișeze posturile” – ne-a spus d-na Ancuța dintr-o suflare.

„Eu o numesc Cloșca cu pui de aur. Puii de aur sunt oamenii pe care și-i are pe lângă dumneaei”

„Îl voi regreta toată viața mea pe dl. Voinescu, până mă voi duce acolo unde este dumnealui! În urma sa a rămas această femeie, managerul interimar Mihaela Voinicu, pe care o numesc Cloșca cu pui de aur. Puii de aur sunt oamenii pe care și-i are pe lângă dumneaei. Din noiembrie eu sunt într-un stres, nu mai pot dormi, că mă dă afară. Sunt câteva fete care au știut că n-am fost luată în organigramă și nu mi-au spus! Vă dați seama ce este în această instituție! Șmeneală și alte lucruri pe care nu vreau să le spun!” – și-a vărsat oful legătoreasa de la Bibliotecă.
Când a fost luată cu salvarea, soțul d-nei Ancuța a intrat peste managerul Bibliotecii, cerându-i socoteală. „Nu vă e rușine s-o dați afară după atâția ani?!” – a întrebat-o, iar ea ar fi spus: „Sunați la RADPP!”. Am sunat noi la RADPP. Eduard Ciocnitu, directorul, ne-a spus că regia e în proces de reorganizare și că în cazul a 20 de angajați (inclusiv al d-nei Ancuța) vor începe procedurile de concediere colectivă.

Citește și Procurorii DNA au descins la Biblioteca Județeană

„Mergem mai departe, cu Poliţia, cu «Acces direct» şi, dacă e nevoie, până la Haga!”

Luni, 3 iulie, d-na Ancuța a fost primită în audiență de Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean, care – din câte ne-a declarat femeia – ar fi zis, printre altele, că o să o întrebe pe Mihaela Voinicu de ce nu mai e nevoie la Bibliotecă de postul de legătoreasă și de ce nu i-a dat măcar un preaviz de 15 zile.
Noi am încercat să aflăm mai multe de la d-na Mihaela Voinicu. Cei de la pază ne spun mereu că „e pe aici”, dar noi nu o găsim niciunde, deși chiar dumneaei ne spunea, cu ceva timp în urmă, că ușa la biroul său e mereu deschisă. Nici la telefon nu e de găsit. Cum rămâne însă cu femeia rămasă în bătaia… vântului? Nu știm. Vedem însă că e o luptătoare. „Mergem mai departe, cu Poliția, cu «Acces direct» și, dacă e nevoie, până la Haga!” – ne-a spus ea.

Vă reamintim că pe 19 mai procurorii DNA Pitești au descins, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, din Pitești. Vizita lor neanunțată a avut legătură, conform surselor noastre, cu un concurs de ocupare a două posturi contractuale de conducere – șef serviciu, gradul II. Cei de la DNA au revenit pe 23 mai la aceeași instituție, iar cercetarea continuă. Cu câteva luni în urmă, la sfârșitul lui ianuarie, „Jurnal de Argeș” a semnalat că un scandal stă să izbucnească la această bibliotecă, unul dintre motive fiind chiar concursul respectiv, asupra căruia plana bănuiala că urma să fie cu dedicație.

Citește și Biblioteca Judeţeană Argeş, neîncăpătoare pentru… cărţile unor mari autori!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *