Web Analytics

Biblioteca Judeţeană Argeş, neîncăpătoare pentru… cărţile unor mari autori!

de | 3.11.2022 11:35 | Actualitate, Cultură, Home

Biblioteca Județeană Argeș „Dinicu Golescu” a ajuns neîncăpătoare. Deși e o clădire impunătoare, deși fostul director Silvestru Voinescu o gândise ca pe un proiect care să răspundă necesităților și peste 100 de ani, cum declara într-un interviu pe când se bătuse primul țăruș al noului sediu. Dar la un lucru nu s-a gândit. Deși are o sală de conferințe, o sală de lectură, o sală de presă, secții de împrumut (generală, de copii, tehnico-științifică, muzică), de colecții speciale, un hol impozant pentru expoziții (în prezent, una dedicată lui Nicolae Titulescu), depozite subterane, Palatului Cărții îi lipsește ceva. Mai multe încăperi libere pentru donații de biblioteci particulare.

Citește și Marina Almășan: ”Aici, la Pitești, am văzut cea mai frumoasă bibliotecă județeană din țară”

Ne amintim cum fratele sociologului și filosofului D.C. Amzăr dorea să doneze Piteștiului biblioteca uriașă de la Sigmaringen, de 27.000 de volume, multe cu autografe celebre (Heidegger, Eliade, Cioran), dar nu s-au găsit nicio casă disponibilă să o găzduiască și niciun tir care să meargă în Germania. În ultima perioadă, mari scriitori argeșeni, în vârstă fiind, au dorit să-și doneze miile și miile de cărți Bibliotecii Județene. Cum ar fi Dumitru Constantin-Dulcan, Mihail Diaconescu, Dan Zamfirescu, Petre Popa. Toți au pus o condiție, una imposibilă din cauza lipsei de spațiu: o cameră specială, pe care să scrie: „Colecția specială X, Y, Z – donație”. Managerul Octavian Sachelarie, cu strângere de inimă, iubind enorm cartea, s-a văzut nevoit să refuze donațiile.

Doar istoricul Petre Popa a acceptat să doneze fără o cameră specială, mulțumindu-se cu un colț în care să i se menționeze numele. Dan Zamfirescu și-a dus uriașa bibliotecă la conacul său din Căteasca, unde va fi, într-o bună zi, o casă memorială. Cum a decedat mai an, de Covid, nu știm ce s-a ales de uriașa bibliotecă a lui Mihail Diaconescu. O parte la Vulturești, o parte la București. Încă.
După cum se știe, de regulă, moștenitorii marilor scriitori duc cărțile la anticariate, unde primesc prețuri de nimic. Cum s-a risipit și biblioteca premierului I.Gh. Duca, zeci de ani aflată în casa unui medic din Topoloveni, Virgiliu Ivănescu. Adevărată vorbă: cărțile au destinul lor.

Citește și Medicul argeșean Viorel Pătrașcu lansează ”Jurnalul de la Filipeni” la Biblioteca Județeană Argeș

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *