Web Analytics

Detalii despre Registrul traficanților de droguri. Proiectul va fi depus în Parlament

de | 22.09.2023 15:54 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Ministra Justiției și președinta PNL Argeș, Alina Gorghiu, a vorbit, vineri, la Pitești, despre proiecte pe care Ministerul Justiției le are în dezbatere și le va depune în Parlament. Unul dintre ele se intitulează Registrul traficanților de droguri, care va funcționa pe modelul Registrului agresorilor sexuali, cu un scop preventiv. Datele din registru nu sunt publice, dar vor fi folosite în combaterea recidivei, având în vedere că în sistemul penitenciar sunt 1100 de persoane condamnate pentru droguri, iar 65-66 % din ei sunt recidiviști.

Alina Gorghiu a explicat cine va fi trecut în acest registru: „În primul rând, cei care au făcut trafic de droguri de mare risc, atât în țară, cât și la nivel internațional. Pe scurt, cei care importă și exportă droguri. În al doilea rând, cei care își pun la dispoziție locuința, localul pentru consum de droguri, cei care eliberează droguri de mare risc, știind că rețeta este falsă sau cei care administreazxă droguri de mare risc în afara condițiilor legale, cei care efectuează fără risc operațiuni cu substanțe psihoactive și cei care pretind că aceste substanțe psihoactive ar fi autorizate”, a spus Alina Gorghiu, la conferința PNL de la Pitești. Cei înregistrați trebuie să se prezinte la poliție la 3 luni și să comunice informații despre activitatea lor, despre persoanele cu care intră în contact și locurile în care merg. Registrul va fi ținut la unitățile de poliție.

Citește și Ministrul Mediului, despre cortul de petreceri din Pădurea Trivale: „Locul restaurantelor nu e în mijlocul pădurii”

Legea „2 mai” pentru traficanții de droguri de mare risc

Al doilea proiect lansat dezbaterii societății este o lege tot pentru diminuarea traficului de droguri, despre care Alina Gorghiu a spus că ar putea să se numească Legea „2 mai” și ar urma modelul Legii „Anastasia”, pentru o anumită categorie de traficanți, cei de droguri de mare risc (cocaină, heroină etc). „Cred că e important să ne gândim dacă traficantul de droguri de mare risc mai trebuie să aibă posibilitatea să primească suspendarea executării pedepsei sau să execute exclusiv în penitenciar”. Ministra Justiției a explicat că se ajunge la pedepse cu suspendare atunci când traficantul face un denunț și facilitează tragerea la răspundere a altor persoane în timpul urmăririi penale și, astfel, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedeapsei sale.

Ministra Justiției a mai lansat în dezbatere publică întrebarea legată de cât de bună ar fi creșterea pedepselor prevăzute de Legea 194/2011 pentru fapta persoanei care, cu intenție, efectuează fără drept operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare e permisă de lege. Pedeapsa este de la 2 la 7 ani și propune să crească la noi limite, de la 3 la 10 ani.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *