Web Analytics

Despre ţara bunului plac, cu oameni iresponsabili şi cu drumari răzbunaţi de avalanşe

de | 8.02.2023 14:11 | Actualitate, Home, Opinii

Era aproape de miezul nopţii de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) când am aflat. O avalanşă masivă a lovit surd şi violent Cabana Capra de pe Transfăgărăşan. Apoi, dimineaţa, a izbit şi a doua, după ce a ras pădurea de pe un versant. Nu asta a fost neapărat surpriza. La munte, iarna, când ninge abundent, când bate vântul foarte tare sau e viscol, există riscul ca zăpada s-o ia din loc, să vină toată la vale şi, atunci, n-ai ce-i face, nu trebuie să-i stai în cale.
Ştirea cu adevărat importantă n-a fost, deci, despre avalanşele de la munte, ci despre avalanşele care au pus în pericol viaţa a 72 de persoane la munte! La acea cabană erau, pe lângă cei din personalul de serviciu, 57 de turişti. Familii cu copii care nu aveau ce căuta acolo! De aici ar trebui să înceapă orice discuţie. Sau, mai bine zis, să se încheie.

Este ştiut faptul că pe timpul sezonului rece Transfăgărăşanul, drumul nostru strategic şi spectaculos ce străbate Munţii Făgăraş, este închis de la kilometrul 104, tocmai din cauza zăpezii şi a pericolului de avalanşe. Oficial vorbind, este închis. Tacit, însă, nu prea ţine nimeni cont de asta. Cabana plină de turişti de la Capra este doar un exemplu ce probează afirmaţiile noastre. Nu-i cunoaşteţi pe cei la care facem referire? Sunt ei, „băieții” care sfidează reguli şi norme, care pot orice şi oriunde, că așa e în țara bunului plac.

Citește și O avalanşă a lovit Cabana Capra de pe Transfăgărăşan! Imagini de la faţa locului

Vă amintiţi, poate, despre unul dintre oamenii de afaceri din turismul montan argeşean care se războia până mai an cu drumarii în instanţă, fiindcă aceştia închideau, ca şi acum, Transfăgărăşanul, încercând să oprească astfel accesul turiştilor, riscant pe timp de iarnă, către cabanele de sus, de la munte. De ce recurg „Drumurile Naţionale” la o astfel de măsură? Nu ca să omoare business-ul unor proprietari de hoteluri ori pensiuni, ci uite de-aia, domnilor Badea şi Grecu, din responsabilitate pentru siguranţa unor oameni, ca să nu moară prinşi de avalanşă, cum se putea întâmpla în weekendul trecut la Capra. Iată cum, fără să-și dorească acest lucru, drumarii au fost răzbunați de avalanșe…

Citește și Video. Copaci căzuți pe Transfăgărășan

Ştim, mai e povestea aia veche, reluată uneori, cum s-a întâmplat și vineri, 3 februarie, la dezbaterea publică privind dezvoltarea judeţului: investiţia în aşa-numitele copertine, care să asigure acea protecţie mult dorită a drumului printre munţi. Poate că e o soluţie, greu de spus. Ne gândim însă la câţi ani şi la câţi bani ne trebuie să reparăm un drum, cum ar fi, de exemplu, veşnic neterminatul DN 73, darămite să protejăm cu copertine Transfăgărăşanul de avalanşe. Şi ne mai gândim la costuri.

Apropo de asta, cât ne costă intervenţia militarilor de la ISU, de la Jandarmerie, de la Drumuri, a salvamontiştilor şi a tuturor celor implicaţi duminică în operaţiunile de salvare a persoanelor blocate la Capra, care, repetăm, nu aveau ce căuta acolo?
Un lucru e cert: un astfel de sacrificiu, în faţa căruia ne înclinăm, nu are preţ. Efortul comun făcut pentru salvarea unor oameni, fie ei şi iresponsabili, e inestimabil.

Citește și Slujbă arhierească pe Transfăgărășan, într-un peisaj de poveste

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Firmele de asigurari nu dau nici un ban daca ai incalcat o interdictie legala.
    Ar trebui toti pusi sa plateasca interventia pt. ca au facut-o constient cand s-a deschis cabana si cand ei s-au dus acolo.De ce trebuie sa platim toti, pt. rea – vointa si sfidarea altora?!
    Raspuns:”Pt. ca se poate!”

  2. Sa plateasca patronul cabanei Capra interventia de salvare. Apoi sa intre in puscarie pentru ca a pus in pericol viata a zeci de oameni. Apoi sa i se inchida cabana, definitiv !