Deşi nu avem echipă de Liga I, argeşenii formează nucleul de bază al naţionalei României

de | 11.09.2014 17:03 | Sport

# Nu mai puțin de șapte fotbaliști care au jucat pentru FC Argeș sau care au fost crescuți și promovați în fotbalul mare în județul nostru au fost convocați de Victor Pițurcă pentru meciul câștigat cu Grecia, la Atena, week-end-ul trecut.
Deși Argeșul nu are în momentul de față nicio echipă în prima ligă a fotbalului românesc, iar CS Mioveni se chinuie în Liga a II-a, ca să nu mai vorbim de Academica, formație care nu prea are legături cu județul nostru, nu mai puțin de șapte fotbaliști care au jucat pentru FC Argeș sau care au fost crescuți și promovați în fotbalul mare în județul nostru au fost convocați de Victor Pițurcă pentru meciul câștigat cu Grecia, week-end-ul trecut, la Atena. Paradoxal, iată că mai mult de jumătate din echipa națională este formată din jucători argeșeni sau fotbaliști care au crescut în județul nostru! Vorbim aici de foștii alb-violeți Andrei Prepeliță și Bogdan Stancu, fostul fotbalist al Mioveniului, Gabi Enache, ”lotul” de la Internațional Curtea de Argeș format din Vlad Chiricheș și Mihai Pintilii și cei doi fotbaliști crescuți de Sporting Pitești, Alex Chipciu și Răzvan Raț.

Andrei Prepeliță

Mijlocașul Andrei Prepeliță a debutat pentru România la Atena. Și-a început cariera la Unirea Slobozia, iar între 2002 și 2007 a evoluat pentru FC Argeș, după care s-a transferat la Universitatea Craiova. De aici, în vara anului 2011 a plecat la Steaua, formație pentru care evoluează și în prezent. De asemenea, Prepe a evoluat, de-a lungul timpului, pentru toate categoriile de vârstă ale loturilor naționale.

Bogdan Stancu

A fost descoperit la un trial de antrenorul Mihăiță Ianovschi care l-a dus la echipa de juniori a clubului FC Argeș. În 2005 a fost promovat în lotul mare al echipei de către antrenorul Sorin Cârțu. A fost apoi împrumutat la Dacia Mioveni în Divizia B. După un sezon în care a marcat trei goluri în 12 meciuri, a revenit la FC Argeș, iar la 19 ani și-a făcut debutul în Divizia A, într-un meci împotriva Stelei București. În mai 2008 a fost cumpărat de Steaua și a intrat imediat în primul 11 al bucureștenilor. La 20 ianuarie 2011, a semnat un contract cu Galatasaray, după care a fost împrumutat la Orduspor, iar în prezent evoluează pentru Genclerbirligi.

Alex Chipciu

A avut o contribuție vitală la victoria României, el producând penalty-ul din care a marcat Marica. Născut la Brăila, dar descoperit și crescut de clubul Sporting Pitești, Alexandru Chipciu a devenit un fotbalist de bază pentru Steaua. Descoperit de profesorul piteștean Tănase Dima, Alex Chipciu și-a văzut serios de treabă și, după câțiva ani petrecuți la Sporting, fotbalistul a intrat repede în vizorul cluburilor de Liga I, iar cei care au făcut cea mai serioasă ofertă au fost cei de la Brașov. Astfel că Alex a îmbrăcat repede tricoul de titular la FC Brașov, acolo unde a început să impresioneze prin prestațiile sale. A venit și momentul în care Chipciu a semnat cu Steaua, iar de aici și până la națională nu a mai fost decât un pas.

Vlad Chiricheș

Fundașul central evoluează la ora actuală la echipa de fotbal Tottenham Hotspur în Premier League. După ce s-a accidentat când era la Benfica Lisabona, s-a întors în țară și a semnat cu Internațional Curtea de Argeș, echipa cu care a reușit să promoveze în Liga 1 în 2009. După desființarea echipei în 2010, a semnat cu Pandurii Târgu Jiu, unde a stat un singur sezon după care a fost vândut la Steaua București.

Gabriel Enache

O mare surpriză plăcută la debutul său la Atena. Mijlocaşul Gabriel Enache, fotbalist crescut şi format la CS Mioveni, actualmente om de bază al prim-divizionarei Astra Ploieşti, a fost și el convocat la națională. Gabriel Enache este unul dintre puţinii jucători crescuţi de CS Mioveni, care se remarcă în fotbalul mare din România.

Mihai Pintilii

Mihai Pintilii a evoluat, de-a lungul carierei, pentru Auxerre Lugoj, Jiul Petroșani, Internațional Pitești și Pandurii Târgu-Jiu. În vara lui 2012, fostul căpitan de la Pandurii s-a transferat la Steaua. De aici a plecat împreună cu Laurenţiu Reghecampf la Al Hilal.

Răzvan Raț

Răzvan Raț evoluează în prezent la PAOK Salonic în Grecia și este titular al postului de fundaș stânga și cel mai recent căpitan la echipa națională de fotbal a României. Cele mai mari performanțe le-a obținut la clubul Șahtior Donețk, la care și-a petrecut 10 ani din carieră și a cucerit numeroase titluri. Raț este simbolul clubului Sporting Pitești, acolo unde a cunoscut tainele fotbalului mare.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii