Web Analytics
scris miercuri, 20.11.2013

Deşi are apartament cu 4 camere în Găvana şi casă la Cuca, fotbalistul Nicolae Diţă primeşte subvenţie de încălzire de la Primăria Piteşti

Unul dintre veteranii fotbalului argeșean, fost căpitan al echipei FC Argeș, în prezent jucător în liga a patra al echipei de la Bascov, Nicolae Diță a ajuns să apeleze la Primăria Pitești pentru acordarea de ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece. Este, într-adevăr, surprinzător ca un fotbalist, și încă unul foarte cunoscut, să ajungă la pomana vreunei primării, pentru că fotbaliștii, în mod obișnuit, nu fac parte din categoria oamenilor nevoiași. Pornind de la o sesizare primită pe adresa redacției noastre, cum că, deși are apartament, vilă și mașină, fotbalistul Diță întinde mâna și la ajutorul de încălzire al Primăriei Pitești, am purces la verificări. Iată, în continuare, ce am aflat.

Deşi are apartament cu 4 camere în Găvana şi casă la Cuca, fotbalistul Nicolae Diţă primeşte subvenţie de încălzire de la Primăria Piteşti

Diță declară în fals, iar primăria din Cuca îl susține

În mod firesc, prima escală am făcut-o la administrația locală piteșteană, la Serviciul Beneficii Sociale și Politici Familiale, din cadrul Primăriei Pitești, pentru a verifica dacă Nicolae Diță și soția sa, Ioana-Ramona Diță, chiar beneficiază de acest tip de ajutor. Ni s-a comunicat că, pentru sezonul rece 2013-2014, familia Diță nu a depus încă nicio cerere, însă, într-adevăr, în iarna 2011-2012, au primit subvenție pentru încălzirea locuinței cu gaz. „Domnul Diță Nicolae a beneficiat de ajutor pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale în sezonul rece 2011-2012, întrucât s-a încadrat în prevederile OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece. În sezonul rece 2012-2013, domnul Diță Nicolae nu a depus cerere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței.”, este răspunsul dat de Mirela Gorzko, șefa serviciului Beneficii Sociale și Politici Familiale din cadrul Primăriei Pitești. Pentru cititorii care nu au avut ocazia să treacă prin documentația necesară pentru obținerea subvenției pentru căldură, facem precizarea că, potrivit legii, „la completarea cererii, titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute”. În urma verificărilor făcute, în ianuarie 2012, de reprezentanții Direcției de Asistență Socială Pitești la domiciliul din Găvana al fotbalistului, precum și a răspunsului trimis de către Primăria comunei Cuca, prin care se comunica faptul că Diță Nicolae nu figurează în evidențele fiscale cu bunuri (terenuri și clădiri), funcționarii primăriei Pitești au considerat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru acordarea subvenției de căldură pe timp de iarnă. Așa se întâmplă când „verificările” se fac de mântuială. Spunem asta pentru că, pe 15 februarie 2012, data la care Primăria din Cuca susținea, negru pe alb, că Nicolae Diță nu deține imobile în proprietate pe raza comunei, acesta era deja proprietar, de ani buni, pe o casă din Sinești, comuna Cuca, în urma unei hotărâri definitive și irevocabile a Tribunalului Argeș, dată în… 5 martie 2007.

Primarul din Cuca se spală pe mâini: „La data aceea, nu aveam niciun document”

Cum se face atunci că primarul din Cuca n-a știut sau n-a verificat situația, înainte de a trimite răspunsul la serviciul de specialitate al primăriei piteștene, la solicitarea acestuia? Ca să aflăm, l-am întrebat chiar pe edilul comunei Cuca, Gheorghe Cernătescu. „La data aceea nu aveam niciun document de la cineva care să certifice.”, a răspuns primarul. „Dar din ce am văzut eu, Diță este proprietar din 2007 al unei case în Cuca. Iar adresa pe care dvs. ați trimis-o Primăriei Pitești este din 2012. Iar anul acesta i-ați eliberat și autorizație pentru un branșament de apă pentru casa din Cuca. Cum explicați aceste inadvertențe, domnule primar?”, am insistat noi, pentru a primi lămuriri. „A adus acuma Diță o hotărâre judecătorească din care rezultă că l-a câștigat pe socru-său în instanță pentru că banii, cheltuiala făcută la casă, a fost făcută de el. Și acum, dacă hotărârea e definitivă, trebuie să ținem cont și de asta. Vorbiți cu secretarul primăriei, Catrinescu, să vă spună data la care a fost înregistrată la noi”, a venit răspunsul, completat, ulterior, telefonic, de către secretarul cu pricina, care ne-a spus că pe 13.06.2013 a primit comunicarea hotărârii judecătorești de la Nicolae Diță. Adică… abia după 6 ani de la pronunțare. Iar norma legală care reglementează acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, în sezonul rece, adică OUG 70 din 2011, precizează că această comunicare trebuia făcută în termen de 5 zile!!! Cu alte cuvinte, în anul 2011, la data când a dat declarația pe propria răspundere privind situația familială, veniturile și bunurile pe care le deține, Nicolae Diță știa că, potrivit legii, nu i se cuvine această subvenție. Deci a declarat în fals. Iar neregulile nu se opresc aici. Aceeași normă legală stabilește obligația primarilor „de a efectua lunar, până la începutul sezonului rece următor, la solicitarea agențiilor teritoriale, anchete sociale pentru verificarea veridicității datelor înscrise în declarațiile pe proprie răspundere privind componența familiei și veniturile acesteia”. Se pare că aceste verificări nu s-au făcut, fie că nu s-a vrut, fie din neglijență, de vreme ce primarul Cernătescu susține că a aflat de casa proprietate a fotbalistului abia pe 13 iunie a.c., când Nicolae Diță ar fi comunicat la primăria Cuca decizia din 2007 a Tribunalului Argeș, prin care devenise el proprietar pe casă.

Nici după jumătate de an nu s-au recuperat banii încasați necuvenit

Și asta nu e tot! În situația în care se constată că, la completarea declarației pe propria răspundere, persoana beneficiară de ajutor pentru încălzirea locuinței nu a declarat corect „veniturile ori bunurile deținute, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează în condițiile legii, prin dispoziție a primarului, care constituie titlu executoriu.”, mai spune legislația, care precizează, în continuare, că aceste sume se recuperează de către serviciile de specialitate ale primăriei, de la beneficiar, în termen de maxim trei luni. Chiar dacă ar fi să dăm crezare primarului din Cuca, cum că ar fi aflat abia în luna iunie despre faptul că Diță este proprietar și că nu i se cuvenea ajutorul pentru încălzire, tot sunt mai mult de trei luni de atunci și nimeni n-a făcut nimic pentru recuperarea subvenției primite necuvenit. Edilul din Cuca se spală pe mâini că n-a știut, Primăria Pitești se mulțumește cu ce-i transmite primarul Cernătescu. Și toți cei abordați de noi ridică din umeri cu nonșalanță.

Punctul de vedere al familiei Diţă. Ioana-Ramona Diţă: „Pentru numele lui Dumnezeu, de unde ai ştiut tu că am eu altă casă?”

# Domnule Diță, am primit o sesizare la redacție, noi am început să facem verificări pentru a vedea dacă este real ceea ce se susține. Sesizarea este că dvs., deși aveți un apartament în Pitești și o casă în Cuca, ați beneficiat totuşi și de ajutoare pentru încălzire.
– Cine v-a făcut sesizarea?
# Nu are importanță cine a făcut sesizarea, ci faptul că verificările noastre au confirmat.
– Nu, nu s-a adeverit nimic. Vorbiți puțin cu soția, să vă spună… că e vorba de concubina lui socru-meu.
# Da, știu că este o doamnă care v-a făcut mai multe reclamații…
– Da, mai multe reclamații… dar v-o dau mai bine pe soție… că eu n-am ce discuta despre ea.
(În acest moment, fostul fotbalist ne-a dat-o la telefon pe soţia sa, prin urmare vă prezentăm cum a decurs dialogul cu aceasta)
– Deci, vreau să vă avertizez că, dacă veți publica acest articol, eu o să dau în judecată ziarul.
# Bun. Văd că începeți cu o amenințare, și nu cu exprimarea unui punct de vedere.
– Eu mă bucur că ne-ați sunat și că ne-ați dat dreptul la replică. Este vorba despre un conflict în familie. Această doamnă a fost concubina tatălui meu și caută pe toate părțile să-mi facă rău, eu fiind fiica concubinului dânsei. Dânsa a făcut o reclamație, nu în privința asta, care știți dvs., altă reclamație. A făcut o plângere la Poliție și la Parchet. Ea vrea să se folosească de presă ca să terfelească numele soțului, care el n-are nicio treabă și nici în clin, nici în mânecă, cu această chestie. Dvs., nu știu, faceți cum știți, dar părerea mea este că ar trebui să vă consultați cu cine e mai sus, dacă merită să dați acest articol în ziar.
# Reclamația n-a făcut decât să ne îndrepte către o pistă de pornire. Am verificat pe portalul instanțelor de judecată și am văzut că, într-adevăr, în anul 2007, soțul dvs. a primit în proprietate o casă la Cuca…
– Cum puteți verifica dvs. asta, că n-aveați de unde să o aveți?
# Este portalul instanțelor de judecată, o pagină publică de internet. Soluția în proces este afișată acolo.
– Așa, așa…
# Am verificat și la Primăria Pitești și, într-adevăr, în 2011-2012, ați beneficiat de ajutor pentru încălzire. Iar primarul din Cuca a trimis la Primăria Pitești o adresă prin care declară că familia Diță nu deține în proprietate bunuri imobile pe raza comunei, ceea ce este fals.
– Dvs. faceți cum știți, eu v-am avertizat. Dacă veți da această știre, să știți că voi da ziarul în judecată.
# E dreptul dvs. Eu v-am cerut o explicație pentru această situație, despre care v-am vorbit.
– Dacă dânsa face o reclamație către dvs., dvs. nu puteți să dați acest articol fără să dezvăluiți sursa. Pentru că dvs. nu aveați de unde să știți.
# Doamnă, ce nu vă este clar? Sursa mea este portalul instanțelor de judecată.
– Și dvs. de unde ați aflat de mine, de mine personal? Nu de portal. De unde ați aflat?
# Pentru că pe portalul instanțelor de judecată figurați ca părți în procese, atât dvs., cât și soțul dvs.
– Pentru numele lui Dumnezeu, de unde ai știut tu că am eu altă casă? Deci ai grijă ce dai la ziar, că am avocat și o s-o încurcați și voi, și persoana respectivă.
# Am înțeles, acesta vă este punctul de vedere.
Material realizat de Adriana Gândilă
 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...