Web Analytics

Defrişarea pădurilor din Argeş, temă de dezbatere într-un proiect girat de Comisia Europeană

de | 26.06.2013 20:05 | Actualitate

# Comunitatea Montană Iezer Muscel, la seminarul ALDA de la Bruxelles. # Președintele CMIM Leonard Soare a avut o intervenție apreciată în cadrul seminarului internațional desfășurat la Bruxelles. Sub înaltul patronaj al ALDA (Asociaţia Agenţiilor de Democraţie Locală), organizaţie internaţională la care este afiliată şi Comunitatea Montană Iezer Muscel, a avut loc în perioada 18-20 iunie la Bruxelles un seminar destinat formării observatorilor civici pentru sănătate şi mediu. La dezbaterile care au avut loc în contextul proiectului intitulat COHEIRS a participat o delegaţie din care au făcut parte profesoara Ana Vorovenci, redactorul Jurnalului, Alina Crângeanu şi preşedintele CMIM, Leonard Soare. Acest proiect a fost considerat un mare succes de către Comisia Europeană, scopul său fiind acela de a sprijini participarea activă a cetățenilor la viața democratică a UE și, în special, în punerea în aplicare a principiilor de precauție, așa cum este detaliat la articolul 191 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (UE), prin crearea unui cadru de dezbateri cetăţeneşti asupra sănătății și mediului.

17 parteneri vor lucra timp de un an în cadrul proiectului

Aceste grupuri de observatori „civici”, sprijiniți și îndrumați în mod corespunzător, vor monitoriza starea mediului acordând o atenție deosebită acelor încălcări și abateri care amenință în mod direct sau colateral sănătatea publică. În același timp, aceştia vor intra  în mod progresiv și vor fi implicaţi într-o rețea internațională, care va sprijini eforturile lor, funcţionând ca avocat al cetăţenilor la nivelul UE și urmărind elaborarea de recomandări care să fie adresate factorilor de decizie locali, naționali și europeni. Aplicantul proiectului este Association of Local Democracy Agencies (ALDA Franţa), coordonator fiind Euro Mediterranean Scientific Institute Italia, în timp ce printre partenerii care vor implementa, alături de organizaţii din  Croaţia, Macedonia, Bulgaria, Malta, Slovenia şi Albania, se află România prin Comunitatea Montană Iezer Muscel. Calitatea de experţi în cadrul COHEIRS o au organizaţii din Franţa şi  Italia în timp ce diseminatori sunt Spania, Slovacia şi Ungaria, în total 17 parteneri care vor lucra împreună timp de un an pentru transpunerea în practică a obiectivelor stabilite printre care implicarea cetățenilor să joace un rol important în viața comunităților lor; încurajarea participării cetățenilor prin voluntariat; întărirea sentimentului cetățenilor de apartenență la UE; abordarea problemelor de mediu și de sănătate conexe, atât la nivel local și european, încurajarea politicilor de mediu prietenos; promovarea dialogului intercultural; contribuția la o societate incluzivă.

Vizită la Direcția de Comunicare a Comisiei Europene

Seminarul care s-a desfăşurat în centrul capitalei belgiene a avut incluse  mai multe sesiuni de lucru pe diferite teme de interes dar şi work-shop-uri în care participanţii şi-au prezentat cele mai grave probleme de mediu din ţara lor şi punctele de vedere asupra modalităţilor în care vor face ca proiectul să îşi atingă obiectivele şi să ajute la ameliorarea situaţiilor. De exemplu, una dintre problemele expuse de către delegaţii din Argeş a fost defrişările masive ale pădurilor fapt ce poate conduce la grave perturbări ale ecosistemelor naturale şi climei cu repercusiuni asupra sănătăţii oamenilor. Din program a mai făcut parte o deplasare la Direcţia de Comunicare a Comisiei Europene în cadrul căreia a fost trecută în revistă o evaluare a proiectelor Europa pentru cetăţeni în perioada 2007-2013.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii