Web Analytics

„De la Sindicatul Solidaritatea, la Masa Rotundă”

de | 18.04.2018 18:58 | Cultură

9 solidaritatea02Biblioteca Județeană Argeș a organizat, în prima jumătate a acestei luni, în parteneriat cu Institutul Cultural Polonez, expoziția de fotografe și afișe „De la Solidaritatea, la Masa Rotundă”.

Autorul expoziției – Erasm Ciolek (1937 – 2012) – s-a implicat exemplar în acțiunile opoziției și ale Sindicatului „Solidaritatea”, de-a lungul întregului deceniu fierbinte 1980 – 1990. S-a remarcat prin expozițiile sale declarativ antisistem – fotografii ale momentelor și ale episoadelor-cheie pentru înțelegerea istoriei recente a Poloniei. Drept recunoaștere, Ciolek a primit trofee și distincții importante, între ele Crucea de Cavaler al Ordinului „Renașterea Poloniei” (2006) și Medalia de Aur pentru Merite Culturale „Gloria Artis” (2011).
Expoziția, vernisată în ziua de 11 aprilie, a urmărit firul roșu al evenimentelor având ca punct culminant victoria opoziției, în alegerile parlamentare din  4 iunie 1989, victorie cu efect de explozie asupra blocului comunist din Europa Centrală și de Est.
9 solidaritatea03Sindicatul Solidaritatea, al cărui lider inspirat a fost Lech Walesa, s-a născut la Gdansk, în 1980. Un an mai târziu, la Solidaritatea aderaseră milioane de membri. Influența, impactul, susținerea Papei Ioan Paul al II-lea i-au determinat pe comuniști să instituie, în decembrie 1981, legea marțială. Sindicatul a fost scos în afara legii, iar arestările și execuțiile i-au îngrozit, fără să-i demobilizeze, însă, pe polonezi. În 1983, în urma intervenției directe a Papei, pe fundalul cazanului clocotitor care devenise Polonia, legea marțială a fost ridicată. S-a înstăpânit o criză economică extrem de greu de strunit, poporul a făcut sacrificii de neimaginat pentru lumea de azi, dar saltul istoric se produsese deja și-și multiplica de-acum efectele. Masa rotundă, masa negocierilor, a însemnat victoria rațiunii, a lucidității, a omului, în ultimă instanță, asupra bestiei bolnave care este dictatura.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii