Web Analytics

De la „Albaştrii”, la „Casa roşie”

de | 25.08.2022 11:55 | Actualitate, Cultură, Home

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe romanul ”Țobârlanii”, că Ion Toma Ionescu a publicat o nouă carte de proză, intitulată „Casa roșie”. Autorul piteștean, de fapt, nici nu și-a lansat aceste cărți publicului local, cum nu și-a lansat nici romanul ”Gușterele”, preferând să le împartă celor care, știe dumnealui, mai și citesc. Pentru cei interesați, cărțile pot fi găsite în librării, dar și pe site-urile editurilor.

Cine erau tinerii scriitori din Cenaclul ”Albaștrii”

Ion Toma Ionescu este un scriitor important, incomod, dar aflat de zeci de ani într-un permanent con de umbră. De ce? În 1971, mai mulți foarte tineri scriitori, printre care Călin Vlasie, Claudia Duminică, Nicolae Radu, Ion Toma Ionescu însuși ș.a., nemulțumiți de stilul oficios al Cenaclului „Liviu Rebreanu” de la Palatul Culturii, au pus bazele unui nou cenaclu, numit „Albaștrii”, la Casa Studentului.
Gestul lor nu a trecut neobservat, intrând curând în vizorul Securității piteștene. Tocmai fuseseră validați de Gheorghe Tomozei și publicați în revista ”Argeș”, dar Securitatea nu înțelegea nimic din ceea ce scriau ei.
Cităm dintr-un raport din 1974 al temutei instituții, semnat de general maior Borșan Dumitru: ”La 04.10.1971 s-a deschis dosar de urmărire informativă asupra grupului «Albaștrii», ai căror membri se întâlneau sub masca așa-ziselor «ceaiuri», comentau dușmănos, audiau postul de radio Europa Liberă, scriau o proză sau o poezie pesimistă, absurdă, elogiau modul de viață occidental, aveau un întreg ritual de primire în grup”.

Citește și Învăţătorii Nicolae Gh. Teodorescu şi Alexandru Valescu din Muşăteşti

Urmăriți și arestați de Securitate

Membrii cenaclului au fost arestați de Securitate, anchetați și, în urma turnătoriilor unora, au fost puși repede în libertate, dar urmăriți în continuare. Ion Toma Ionescu a trecut prin acea experiență traumatizantă, de care nu s-a mai vindecat nici până astăzi, publicând două cărți pe această temă. În ediția a doua a volumului ”Albaștrii, dosarul. Fenomentul Pitești 1971” a avut curajul de a face publice numele turnătorilor. Și s-a trezit cu toate ușile închise în nas. Tocmai de aceea, constatând câți ”prieteni” are la Pitești, în ultimii ani s-a stabilit la București.
Ultimul volum, ”Casa roșie”, pare să fie eliberat de trista întâmplare din tinerețe, dând măsura talentului său de prozator.

Citește și Poezia lui Spiridon Voinescu a atras elita argeşeană


Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *