Web Analytics

Poezia lui Spiridon Voinescu a atras elita argeşeană

de | 31.03.2022 12:15 | Actualitate, Cultură

Spiridon Voinescu și-a lansat, la 24 martie a.c., la Restaurantul „Argeșul”, a patra sa carte de poezii, „Trecutul viitor”, în fața unui select auditoriu. Poet și ziarist, Spirică Voinescu este și un om foarte respectat de comunitatea locală, la lansare participând primarul Piteștiului, Cristian Gentea, prefectul județului, Radu Perianu, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședintele C.J.A. Adrian Bughiu, deputatul Simona Bucura-Oprescu, rectorul Universității Pitești, Dumitru Chirleșan, directori de instituții publice de cultură (Iustin Dejanu, Cornel Popescu etc.), primari din județ, consilieri locali piteșteni, președintele Camerei de Comerț Argeș, George Caval, eminentul neurochirurg Mihai Popescu, poeți și ziariști piteșteni, prieteni, familie.

Primarul Cristian Gentea a ținut să-l felicite pe autor și pe pagina de facebook, așa cum a procedat și vicepreședintele Adrian Bughiu, plăcut impresionat de atmosfera destinsă de la lansare și de poemul care dă numele volumului.
În deschidere, a vorbit chiar autorul, neexistând un moderator al întâlnirii, totul desfășurându-se sub semnul firescului. Despre carte a vorbit aplicat Nicolae Mecu, editor, critic și istoric literar, cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române. „Pentru poetul Spirică Voinescu, a spus dl. Mecu printre altele, poezia nu se justifică decât dacă ajunge la cât mai multe inimi, le mișcă și le tonifiază. Toate acestea fac din el un autentic artist militant”.

Citește și Trofeul „Gavriil Prunoiu” se acordă „Sus la munte, la Muscel”

Denisa Popescu: „Spirică este de o sinceritate absolută, m-am regăsit în poezia lui”

A luat cuvântul apoi poeta Denisa Popescu, aceasta deslușind relația dintre trecut, prezent și viitor așa cum încearcă poetul Voinescu să o definească prin poezia „Trecutul viitor”: „Trăim trei feluri de prezent, spunea Sfântul Augustin, fapt demonstrat în această carte negru pe alb. Trăim prezentul lucrurilor trecute, care este memoria, și avem aici poeme care vorbesc despre trecut, dar un trecut adus în actualitate. Trăim prezentul lucrurilor prezente, care este implicarea directă, vie, nemijlocită în viață. Și trăim prezentul lucrurilor viitoare, care este așteptarea. Spirică este de o sinceritate absolută în această carte, ca dovadă că eu însămi m-am regăsit în poezia lui.”

Denisa Popescu a încheiat prin a citi poezia „Trecutul viitor”. „Eu aș fi recitat-o altfel”, i-a spus autorului mai apoi poetul Virgil Diaconu, întrucât poezia aceasta are multe chei. Una chiar autobiografică, pentru cei care-l cunosc („Trabantul în care ne înghesuiam pentr-un sărut…”), prima mașină a lui Spirică fiind un Trabant primit de la tatăl său, regretatul Silvestru Voinescu. În final, a luat cuvântul (nimic regizat) doctorul neurolog Mihai Popescu, plăcut impresionat de metaforele inedite iscate de poetul Spirică Voinescu.

Citește și Celebrul Costel Gaciu va preda lecţii de cobză copiilor din Călineşti

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *