Web Analytics
scris joi, 10.02.2022

De ce s-a născut la Curtea de Argeş Festivalul „Carpaţi”?

În 1964 s-a luat decizia înființării, în cadrul Casei Regionale a Creației Populare Argeș, a unui festival cu participare internațională. S-a început cu începutul, și anume constituirea Ansamblului folcloric „Argeșul” (în 1965), care a și început să susțină spectacole de dansuri populare în Pitești, dar și în Olanda, Albania sau Republica Moldova. Directorul Costin Alexandrescu a avut grijă să raporteze conducerii de partid de la regiune/județ succesele repurtate. Prim-secretarul Gheorghe Năstase, mare iubitor de cultură, a transmis, în 1968, oficial, o solicitare de aprobare Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă și Casei Centrale a Creației Populare. Așa era atunci, cu aprobări.

De ce s-a născut la Curtea de Argeş Festivalul „Carpaţi”?

Citește și Adriana Rujan, preşedintele Asociaţiei Folcloriştilor Argeşeni şi profesoară a Universităţii Piteşti mai bine de 40 de ani

Costin Alexandrescu a făcut potecă la prim-secretari

În București s-a organizat Festivalul internațional „România 1969” în scopul prezentării specificului național. Dar festivalul a costat foarte mult, iar următoarele ediții au fost sistate. În aceste condiții, ideea organizării la Pitești a unui festival internațional a picat. Dar Costin Alexandrescu nu s-a lăsat. Măcar un festival interjudețean să organizeze.
Ajutat de Leonte Socaciu, maestru coregraf, de Corneliu Lamba și Toma Biolan, metodiști, directorul Costin Alexandrescu a făcut potecă la prim-secretari ai PCR Argeș ani de zile, fiind refuzat pe motiv că nu sunt fonduri. Cum declara, „am evitat organizarea sa la Pitești, pentru a nu fi în ochii autorităților de partid și de stat… Marele nostru noroc a fost că la conducerea Casei de Cultură din Curtea de Argeș a ajuns profesorul Mihai Tița, un om cu mare deschidere spre cultura populară”.

Citește și Nunta americanilor la Lereşti, temă de expoziţie la Câmpulung

Sponsorizări de la întreprinderile locale

Mihai Tița a mers la primarul orașului Curtea de Argeș, Vasile Mohanu, și l-a convins ca Primăria să fie principalul organizator. Dar tot s-a pus problema banilor (un festival înseamnă ansambluri de câte 40 de persoane care trebuie cazate și hrănite mai multe zile). Secondat de viceprimarul de la Argeș, Gheorghe Păceșilă, Mihai Tița a făcut rost de bani din sponsorizări de la întreprinderile locale.
Prima ediție a avut loc în 1975 (în 1964 începuseră demersurile!). Festivalul a fost „pus” în luna august, în postul Sfintei Mării, pentru că nu se făceau nunți în post și era nevoie de lăutari (aceeași rațiune a fost și cu Festivalul „Zavaidoc”, pus în noiembrie, în postul Crăciunului!)
Cu umor amar, Costin Alexandrescu recunoaște după zeci de ani: văzând succesul național de care s-a bucurat festivalul de la Curtea de Argeș, după două ediții a fost „adus” la Pitești, iar conducerea județeană de partid s-a pus singură în fruntea organizatorilor!

Citește și Veteranii de război Constantin Dumitraşcu şi Radu Badea de la Teiu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...