Web Analytics

De ce s-a născut la Curtea de Argeş Festivalul „Carpaţi”?

de | 10.02.2022 12:49 | Actualitate, Cultură

În 1964 s-a luat decizia înființării, în cadrul Casei Regionale a Creației Populare Argeș, a unui festival cu participare internațională. S-a început cu începutul, și anume constituirea Ansamblului folcloric „Argeșul” (în 1965), care a și început să susțină spectacole de dansuri populare în Pitești, dar și în Olanda, Albania sau Republica Moldova. Directorul Costin Alexandrescu a avut grijă să raporteze conducerii de partid de la regiune/județ succesele repurtate. Prim-secretarul Gheorghe Năstase, mare iubitor de cultură, a transmis, în 1968, oficial, o solicitare de aprobare Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă și Casei Centrale a Creației Populare. Așa era atunci, cu aprobări.

Citește și Adriana Rujan, preşedintele Asociaţiei Folcloriştilor Argeşeni şi profesoară a Universităţii Piteşti mai bine de 40 de ani

Costin Alexandrescu a făcut potecă la prim-secretari

În București s-a organizat Festivalul internațional „România 1969” în scopul prezentării specificului național. Dar festivalul a costat foarte mult, iar următoarele ediții au fost sistate. În aceste condiții, ideea organizării la Pitești a unui festival internațional a picat. Dar Costin Alexandrescu nu s-a lăsat. Măcar un festival interjudețean să organizeze.
Ajutat de Leonte Socaciu, maestru coregraf, de Corneliu Lamba și Toma Biolan, metodiști, directorul Costin Alexandrescu a făcut potecă la prim-secretari ai PCR Argeș ani de zile, fiind refuzat pe motiv că nu sunt fonduri. Cum declara, „am evitat organizarea sa la Pitești, pentru a nu fi în ochii autorităților de partid și de stat… Marele nostru noroc a fost că la conducerea Casei de Cultură din Curtea de Argeș a ajuns profesorul Mihai Tița, un om cu mare deschidere spre cultura populară”.

Citește și Nunta americanilor la Lereşti, temă de expoziţie la Câmpulung

Sponsorizări de la întreprinderile locale

Mihai Tița a mers la primarul orașului Curtea de Argeș, Vasile Mohanu, și l-a convins ca Primăria să fie principalul organizator. Dar tot s-a pus problema banilor (un festival înseamnă ansambluri de câte 40 de persoane care trebuie cazate și hrănite mai multe zile). Secondat de viceprimarul de la Argeș, Gheorghe Păceșilă, Mihai Tița a făcut rost de bani din sponsorizări de la întreprinderile locale.
Prima ediție a avut loc în 1975 (în 1964 începuseră demersurile!). Festivalul a fost „pus” în luna august, în postul Sfintei Mării, pentru că nu se făceau nunți în post și era nevoie de lăutari (aceeași rațiune a fost și cu Festivalul „Zavaidoc”, pus în noiembrie, în postul Crăciunului!)
Cu umor amar, Costin Alexandrescu recunoaște după zeci de ani: văzând succesul național de care s-a bucurat festivalul de la Curtea de Argeș, după două ediții a fost „adus” la Pitești, iar conducerea județeană de partid s-a pus singură în fruntea organizatorilor!

Citește și Veteranii de război Constantin Dumitraşcu şi Radu Badea de la Teiu

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *