Web Analytics

Date din rechizitoriul DNA. Cum au fraudat şefele APIA Argeş un concurs de angajare

de | 27.01.2023 10:45 | Actualitate, Dezvăluiri, Home

Directoarea Mariana (Pană) Turcescu și adjuncta Delureanu au fost trimise în judecată la Tribunalul Argeș

Șefele APIA Argeș au fost trimise în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pentru fraudarea unui concurs de angajare. Mai exact pentru că au dat, în februarie 2021, printr-un intermediar, lista cu subiectele de examen unei candidate la postul de consilier clasa I, grad profesional debutant în cadrul Serviciului Măsuri Specifice al APIA Argeş. Directoarea Mari Pană a modificat organigrama instituției, a scos la concurs postul prin transformarea lui, dintr-unul de referent într-unul de consilier debutant, și s-a numit și pe sine în comisie. În martie 2021, candidata favorizată a câștigat concursul și a ocupat, după cum spun procurorii, în mod fraudulos, postul respectiv. Mariana (Pană) Turcescu și complicea Anamaria Alexandra Delureanu, la acea dată director executiv, respectiv director executiv adjunct, au fost trimise în judecată, în decembrie 2022, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, dar încă nu a fost stabilit termen.

Din cercetări a rezultat că au fost discuții, în 2020, între două persoane, despre angajarea unei femei care încerca să îşi găsească un loc de muncă, femeia fiind, de fapt, mama vitregă a uneia dintre cele două persoane. Interlocutorul „i-a spus că ar exista o posibilitate la APIA Argeş, urmând să discute cu directoarea Turcescu Mariana”, citim în rechizitoriu. Discuţia despre angajarea la APIA Argeş a fost reluată în cadrul unei întâlniri la care au participat mai mulți. După ce persoana şi-a manifestat intenţia de se angaja la APIA Argeş, s-au purtat mai multe discuţii cu directoarea Mariana Turcescu, care a fost întrebată dacă are locuri disponibile și a fost rugată ca, în situația în care se eliberează vreo funcție, să anunțe întrucât ar vrea să se angajeze soția cuiva cu care interlocutorul avea colaborarea legată de repararea maşinilor instituţiei.

Citește și Şefa APIA Argeş, Mariana Turcescu şi adjuncta Alexa Delureanu au fost suspendate

APIA Argeș avea libere doar posturi de referent, dar Mariana Turcescu a făcut demersuri la nivel central pentru a modifica organigrama instituției

„Întrucât în acel moment la APIA Argeș erau vacante doar posturi de referent, la solicitarea lui (…..), inc. Turcescu Mariana a făcut demersuri în vederea obținerii acordului structurii centrale a APIA pentru transformarea unui post de referent într-unul de consilier debutant”, au notat procurorii. Astfel, pe 20 noiembrie 2020, Direcția Management Resurse Umane din cadrul APIA a aprobat ocuparea funcției publice de consilier debutant în cadrul APIA Argeș și a comunicat conducerii instituției că poate desfășura concursul conform normelor legale în vigoare. Printr-o adresă din ianuarie 2021, APIA Argeş a înştiinţat Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) cu privire la organizarea concursului, iar ANFP a comunicat că va publica anunţul privind concursul. Prin adresa din 27 ianuarie 2021, APIA Argeș a solicitat structurii centrale a APIA publicarea anunțului privind organizarea concursului, pe site-ul instituției.

Înaintea examenului, subiectele au fost date candidatei prin plic, la un magazin

Pe 12 ianuarie 2021, inculpata Mariana Turcescu, în calitate de director executiv al APIA Argeş, a emis decizia de constituire a comisiei de concurs, respectiv a comisiei de soluţionare a contestaţiilor. Fiecare comisie a avut trei membri. Din comisia de concurs au făcut parte directoarea Mariana Turcescu, în calitate de președinte, și doi membri: directoarea executivă adjunctă a APIA Argeș- inc. Anamaria Alexandra Delureanu şi șeful Serviciului Măsuri Specifice. Fiecare membru al comisiei de examinare a întocmit propuneri de subiecte din care au fost constituite cele două variante oferite candidaților la examen, în plicuri sigilate. Inculpata Mariana Turcescu a avut patru propuneri de subiecte, inculpata Anamaria Alexandra Delureanu- cinci propuneri de subiecte, iar celălalt membru a avut patru propuneri de subiecte. În data de 17 februarie 2021, „denunţătorul s-a deplasat în interes de serviciu la sediul APIA Argeş, ocazie cu care a primit de la inculpata Turcescu Mariana un plic în care se aflau subiectele ce urmau a fi date la concursul amintit”, găsim în rechizitoriu. Denunțătorul a mers la un magazin, unde s-a întâlnit cu persoana „căreia i-a dat plicul, spunându-i că că înăuntru se află subiectele la examenul ce urma să fie organizat de APIA Argeş”, continuă procurorii.

Citește și Șefa APIA Argeș și adjuncta, trimise în judecată de DNA

Șefele APIA Argeș l-au influențat pe celălalt membru al comisiei să scadă nota unei candidate, deși nici n-aveau dreptul să discute notele

Proba scrisă a concursului a fost pe 1 martie 2021, de la ora 10:00, la sediul APIA din Pitești, urmând ca interviul să fie susținut în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la susținerea probei scrise.
Celor 8 candidaţi li s-au prezentat două plicuri cu două variante de subiecte, iar unul dintre candidaţi a ales plicul nr. 2. La proba scrisă, doar doi candidaţi au obţinut punctaj de trecere, respectiv 75 puncte şi 50,76 puncte. O concurentă a fost notată cu 50,4 puncte de celălalt membru al comisiei, 51,4 puncte de Mariana Turcescu și 50,5 puncte de Anamaria Alexandra Delureanu. Iar cealaltă a primit câte 75 puncte de la fiecare din cei trei membri ai comisiei.

Deși toţi membrii comisiei au depunctat-o pe una dintre candidate la reanaliza lucrării, „cea care i-a scăzut cel mai mult nota a fost inculpata Delureanu Anamaria Alexandra”. Anchetatorii au tras concluzia că „membrii comisiei nu aveau temei legal pentru a recorecta în această etapă lucrările celor două candidate, nefiind îndeplinită condiţia impusă de textul de lege referitoare la diferenţa mai mare de 10 puncte între punctajele acordate de membrii comisiei de concurs. Singura posibilitate de reanaliză a lucrării unui candidat, prevăzută în acelaşi act normativ, în art. 64 alin. (2), este în situaţia când respectivul candidat formulează contestaţie, lucru care nu s-a întâmplat şi în situaţia de faţă. (…..) Eludând această prevedere legală, inculpatele Turcescu Mariana şi Delureanu Anamaria Alexandra l-au influenţat pe cel de-al treilea membru al comisiei de examen, (…..), să reanalizeze lucrarea scrisă a candidatei (…..) şi să îi scadă acesteia nota, conform scopului urmărit de ele, respectiv favorizarea candidatei (…..).

Subliniem aici și faptul că, potrivit textelor legale invocate, membrii comisiei nici nu aveau dreptul de a discuta notele acordate de fiecare dintre ei, întrucât, aşa cum am arătat, acestea se acordă în mod independent. Doar în situaţia în care comisia constată că există diferenţe mai mari de 10 puncte între punctajele acordate de membri, trebuia să procedeze conform articolului 59 alin. 6 din actul normativ antemenţionat. Acţionând în acest mod, cu încălcarea dispoziţiilor H.G. nr. 611/2008, inculpatele Turcescu Mariana şi Delureanu Anamaria Alexandra au defavorizat-o pe candidata (…..), în detrimentul lui (…..)”, regăsim în rechizitoriu.

După proba scrisă a urmat interviul, unde o candidată a obţinut 72,66 puncte (câte 72 puncte din partea Marianei Turcescu şi de la celălalt membru, și 74 puncte din partea Alexandrei Delureanu), iar cealaltă candidată a obţinut 89,66 puncte (91 puncte din partea celuilalt membru, 90 puncte din partea Marianei Turcescu şi 88 puncte din partea Alexandrei Delureanu). Candidata admisă a avut un punctaj final de 164,66 puncte, depăşind-o pe cealaltă, care a obţinut 123,42 puncte, conform raportului final al concursului. Noua angajată a fost numită pe perioadă nedeterminată în funcţia publică prin decizia din 12 martie 2021, a directorului executiv al APIA Argeş.

Citește și Fostul primar de la Corbeni, Remo Mateescu, anchetat pentru obţinerea nejustificată de fonduri APIA pe când soţia era inspector de zonă

Mariana Turcescu și Alexandra Delureanu au fost suspendate din funcțiile publice

Astfel, anchetatorii au conchis că inculpata Mariana Turcescu „după ce în prealabil a determinat modificarea organigramei instituției pe care o conducea și a dispus scoaterea la concurs a unui post de consilier clasa I, grad profesional debutant în cadrul Serviciului Măsuri Specifice al APIA Argeş, numindu-se inclusiv pe sine în comisia de concurs, a pus la dispoziția martorului (…..) subiectele elaborate de aceasta, precum și de inculpata Delureanu Anamaria Alexandra, un alt membru al comisiei, pentru a fi date martorei (…..), în scopul obținerii, pentru aceasta din urmă, a unui folos, constând în promovarea concursului și ocuparea, în mod fraudulos, a postului”.

Procurorii au notat și că inculpata Anamaria Alexandra Delureanu „cu intenție și încălcând în mod vădit dispozițiile H.G. nr. 611/2008, a elaborat anterior termenului prevăzut în acest act normativ și a oferit inculpatei Turcescu Mariana subiectele decise de aceasta în calitate de membru al comisiei de concurs”, astfel, șefa APIA Argeș a avut posibilitatea de a le trimite mai departe. Reamintim că, în această lună, Mariana Turcescu a fost suspendată de către APIA, structura centrală, iar Alexandra Delureanu a fost revocată din funcția de director adjunct, pe durata procesului. Decizia de coordonare a Centrului Județean Argeș i-a revenit lui Cătălin Zemeleagă, director executiv adjunct.

Citește și Directoarea APIA Argeş şi soţul ei, în stare de incompatibilitate?

Citește și Am aflat cine este angajata pentru care directoarea de la APIA Argeş, Mari Pană, a intrat în atenţia DNA. Şi de ce…


E culmea! Adjuncta Alexa Delureanu a fost promovată în funcţie de APIA Central după trimiterea în judecată

Așa după cum v-am informat, directoarea executivă a APIA Argeș, Mariana Turcescu și mâna ei dreaptă, Alexandra Delureanu, au fost suspendate din funcție la aproape o lună de la trimiterea lor în judecată. De la începutul săptămânii trecute, cele două nu mai apar nici pe site-ul oficial al instituției.

„Deși cele două au fost trimise in judecată pentru infracțiuni de serviciu comise cu intenție, infracțiuni asimilate faptelor de corupție conducerea APIA Central a menținut-o în funcție pe doamna Turcescu până pe data de 10.01.2023 și, mai mult, pe data de 04.01.2023 o numește director adjunct pe Alexandra Delureanu, caz unic în care un funcționar public, după ce e trimis în judecată e promovat pe funcție de conducere. Menționez ca APIA Central a fost notificată despre trimiterea celor două în judecată chiar în data de 22.12.2022”, ne-a scris un cititor care menționează că acest lucru s-a petrecut „în mod abuziv și în total dispreț față de lege (Codul Administrativ)”.
(A.C.)

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *