Daniela Zeca-Buzura a lansat trei cărţi la Piteşti

de | 8.05.2014 09:27 | Cultură

La sfârșitul lunii aprilie, evenimentul principal al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș a fost lansarea trilogiei orientale – „Istoria romanţată a unui safari”, „Demonii vîntului” şi „Omar cel orb”, volume scrise de cunoscuta Daniela Zeca-Buzura, publicate la Editura Polirom, şi în ediţie digitală, devenite în scurt timp de la apariţie bestselleruri.
Daniela Zeca Buzura este o autoare care se întoarce în literatura română, după o pauză de 9 ani, scriind după o documentare asiduă și după ce a parcurs Africa de Nord, Iordania, Libanul şi Iranul, unde a locuit în familii de musulmani şi a purtat văl, uitând de privilegiile şi libertăţile tipic europene. Volumele sunt trei povești de succes care valorizează tezaurul de mituri și civilizația Orientului Mijlociu.
Daniela Zeca Buzura le-a povestit celor prezenți în sală cum s-a documentat pentru a scrie aceste romane, cum s-a dus în Iran şi, în oraşul zoroastrian Yazd, în plin deşert, la o temperatură de 52°C, cum i-a convins pe localnici să o accepte în mica lor comunitate şi să-i dezvăluie o parte din secrete. Totodată, după lansarea cărților, a putut fi vizionat și documentarul de televiziune despre Iranul profund „Focul lui Zarathustra”, realizat de scriitoarea și realizatoarea TV, Daniela Zeca Buzura, filmul completând frumusețea și misterul acestor romane de succes.
„Istoria romanţată… Demonii vântului și Omar cel orb reprezintă ceea ce am vrut să fac întotdeauna, în primul rând, la modul practic este întoarcerea la literatură după nouă ani, când nimeni nu mai credea că am să mai pot să întorc această privire peste umăr și… tot în primul rând, este vocația mea autentică și secretă, dincolo de ocupațiile diurne de jurnalism, de profesorat… este ceea ce cred că sunt atunci când încerc să mă definesc”, a spus scriitoarea Daniela Zeca Buzura.
Miruna Matei

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii