Web Analytics

Curtea de Conturi obligă zeci de primării să restituie miliardele cheltuite pe cadouri de Crăciun

de | 9.02.2017 15:19 | Politica si Administratie

5 IonDumitru# Ion Dumitru (foto), primarul de la Albota și președintele filialei Argeș a Asociației Comunelor din România, spune că decizia Curții de Conturi a fost atacată în instanță și că „legea este confuză” în această privință

În ultimul raport al Camerei de Conturi Argeș, dat publicității zilele trecute, se face printre altele referire la faptul că zeci de primării din județ trebuie să restituie sumele cheltuite în perioada 2013-2015 pe cadouri de Crăciun pentru copii. Conform auditorilor Camerei de Conturi, ar fi vorba de „plăți nelegale acordate din bugetele locale”. Și cum sumele nu sunt deloc mici, cele mai multe dintre primăriile în cauză au contestat în instanță decizia Camerei de Conturi Argeș.

Și cum în ultimele zile au fost unele zvonuri cum că tot acest scandal cu returnarea banilor cheltuiți pentru cadouri de Crăciun ar fi pornit de la Prefectura Argeș din vremea în care Mihai Oprescu era prefect, am stat de vorbă chiar cu fostul prefect. „Legat de speța respectivă, nu văd procedural cum ar fi putut să se sesizeze Instituția Prefectului la vremea respectivă. Nu de la Prefectură a pornit această problemă cu returnarea banilor cheltuiți de primării pe cadouri de Crăciun”, ne-a declarat Mihai Oprescu, în prezent inspector șef al ITM Argeș.

Ducele de Albota e revoltat: „N-am băgat bani în buzunar, dar o să îi scot din buzunar”

Am luat legătura legat de acest conflict primării-Curtea de Conturi și cu Ion Dumitru, primarul de la Albota și președintele filialei Argeș a Asociației Comunelor din România. „Ne judecăm și acum privind decizia Curții de Conturi. În primă instanță ne-am judecat la Tribunalul Argeș, am pierdut, iar acum procesul a ajuns la Curtea de Apel Pitești. Acolo cred că există mai multă înțelepciune. La Albota trebuie să restituim aproximativ 30.000 de lei. Ce să zic… Curtea de Conturi face și audit, dar face și altceva… Noi dăm cadouri de 20 de ani la Albota. Totul a început de la o hotărâre contestată la Călinești. E vorba și de subiectivism. La unele primării, nu spun care, Curtea de Conturi nu le-a imputat că au cheltuit bani pe cadouri de Crăciun pentru copii. N-am băgat un ban în buzunar, dar o să îi scot din buzunar… E o problemă de lege confuză. Avem dreptul să dăm bani pentru acele cadouri prin Consiliul Local sau nu? Acele cadouri reprezentau mici bucurii pentru sute de copii în fiecare an. Nu am cerut bani de la nimeni, banii erau din sursă proprie de venit. Am dat și în 2016 cadouri, însă atunci prin sponsorizări. Vreau să vă spun că cele mai multe primării au atacat în instanță decizia Curții de Conturi prin care li se cere să restituie banii cheltuiți pe cadouri de Crăciun pentru copii”, spune Ducele de Albota.

Care sunt primăriile ce trebuie să dea bani înapoi

Iată în continuare ce primării trebuie să dea bani înapoi și ce sume, conform auditorilor Curții de Conturi.

# Albota. Conform Camerei de Conturi Argeș, „au fost efectuate, în perioada 2013-2015, plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate pentru „Ajutoare sociale în natură” în sumă estimată de 32.998 lei reprezentând cadouri de Crăciun pentru copii şcolari şi preşcolari de pe raza comunei Albota acordate fără bază legală”.
# Bogați. În perioada 2013-2015, au fost acordate, conform auditorilor, fără bază legală, „cadouri de Crăciun” pentru copii şcolari şi preşcolari de pe raza comunei Bogați, „efectuându-se plăți nelegal din bugetul local în valoare de 16.071 lei pentru care s-au estimat majorări de întârziere aferente de 7.232 lei, rezultând un prejudiciu estimat în valoare de 23.303 lei.”
# Călinești. Au fost efectuate, în perioada 2013-2014, plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate pentru bunuri şi servicii în sumă estimată de 74.675 lei din care 36.975 lei în anul 2013 și 37.700 lei în anul 2014, reprezentând cadouri de Crăciun pentru copii şcolari şi preşcolari de pe raza comunei Călinești acordate fără bază legală.
# Cepari. Au fost efectuate plăți nelegale din creditele bugetare aprobate pentru bunuri și servicii în sumă estimată de 19.968 lei reprezentând contravaloarea cadourilor acordate fără bază legală pentru serbarea pomului de iarnă.
# Cetățeni. Au fost efectuate plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate pentru bunuri și servicii în sumă estimată de 19.925 lei reprezentând cadouri de Crăciun acordate copiilor școlari și preșcolari de pe raza comunei Cetățeni fără bază legală.
# Ciofrângeni. Au fost efectuate plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate pentru bunuri și servicii în sumă estimată de 4.005 lei reprezentând cadouri de Crăciun pentru copiii școlari și preșcolari de pe raza comunei.
# Dobrești. Au fost efectuate plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate pentru bunuri şi servicii în sumă estimată de 8.337 lei, reprezentând contravaloarea cadourilor ocazionate de sărbătoarea Crăciunului din anul 2014 acordate fără temei legal copiilor şcolari de pe raza comunei.
# Lerești. Au fost efectuate, în anii 2013 şi 2015, plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate pentru bunuri şi servicii în sumă estimată de 18.485 lei reprezentând cadouri pentru sărbătorile de Crăciun pentru copii şcolari şi preşcolari de pe raza comunei Lerești acordate fără bază legală.
# Mihăești. Au fost efectuate, în perioada 2013-2015, plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate, în sumă estimată de 15.980 lei, reprezentând cadouri de Crăciun acordate şcolarilor şi preşcolarilor de pe raza comunei acordate fără bază legală.
# Mioveni. S-a plătit nelegal, conform celor de la Curtea de Conturi, „din creditele bugetare aprobate pentru „Bunuri şi servicii”, suma estimativă de 328.299 lei, sub titulatura de cadouri ocazionate de sărbătorile de iarnă (Moș Nicolae, Crăciun), acordate școlarilor și preșcolarilor din cadrul orașului Mioveni, salariaților din cadrul primăriei și din cadrul entităților aflate în subordine/coordonare/autoritate, precum și unor diferite categorii de cetățeni din cadrul orașului Mioveni”.
# Miroși. Au fost efectuate, în perioada 2014-2015, plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate pentru bunuri şi servicii în sumă estimată de 18.711 lei, reprezentând contravaloarea cadourilor pentru sărbătorile de iarnă acordate fără bază legală copiilor preşcolari, elevilor și personalului primăriei Miroși cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
# Morărești. Au fost efectuate, în perioada 2013-2015, plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate, în sumă estimată de 20.369 lei, reprezentând cadouri de Crăciun acordate şcolarilor şi preşcolarilor de pe raza comunei Morărești acordate fără bază legală.
# Negrași. Au fost efectuate, în perioada 2014-2015, plăți nelegale din creditele bugetare aprobate în sumă de 23.285,40 lei, reprezentând contravaloarea pachetelor cu dulciuri acordate necuvenit copiilor preșcolari și elevilor din comuna Negrași cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
# Râca. Au fost efectuate, plăţi din creditele bugetare aprobate pentru bunuri şi servicii în sumă estimată de 6.245 lei, reprezentând contravaloarea cadourilor pentru sărbătorile de iarnă acordate fără bază legală copiilor de pe raza comunei Rîca.
# Rucăr. S-a plătit nelegal, din creditele bugetare aprobate pentru „Bunuri şi servicii”, suma estimativă de 21.973 lei, sub titulatura de cadouri ocazionate de sărbătorile de Crăciun, acordate școlarilor și preșcolarilor din cadrul comunei Rucăr, în anii 2013, 2014 și 2015.
# Slobozia. Au fost efectuate, în perioada anilor 2013 – 2015, plăți nelegale din creditele bugetare prevăzute pentru procurarea de bunuri și servicii fără bază legală, reprezentând cadouri ocazionate de sărbătorile de iarnă, în sumă estimată de 64.675 lei.
# Teiu. Au fost efectuate, în perioada 2014-2015, plăți nelegale din creditele bugetare aprobate, în sumă de 5.944 lei, reprezentând contravaloarea pachetelor dulciuri acordate necuvenit copiilor preșcolari și elevilor din comuna Teiu cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
# Vlădești. În perioada 2013-2015, au fost efectuate plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate, reprezentând contravaloarea cadourilor în natură acordate copiilor preşcolari şi şcolari din comuna Vlădeşti cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Prejudiciul a fost stabilit la 36.887 lei.
# Vulturești. Au fost efectuate, în perioada 2014-2015, plăți nelegale în sumă de 27.690 lei, reprezentând contravaloarea pachetelor cu dulciuri acordate copiilor preșcolari, elevilor și personalului primăriei din comuna Vulturești cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii