Web Analytics
scris vineri, 01.12.2023

Curtea de Apel Piteşti i-a dat dreptate „Jurnalului de Argeş” în procesul cu Direcţia Silvică!

Instituţia condusă de Armand Chiriloiu (foto) a fost obligată de instanță să respecte Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

Am primit motivarea hotărârii Curții de Apel Pitești în urma recursului formulat de „Jurnalul de Argeș” după sentința Tribunalului Argeș care (de ce nu ne miră?!) nu ne dădea dreptate într-un proces cu Direcția Silvică Argeș. Era vorba, în esență, despre un demers jurnalistic de a oferi cititorilor noștri informații reale, exacte și publice, în baza Legii 544/2001. Asta pentru că aflasem, pe la începutul anului, despre primele aberante de la DSA, unde oamenii directorului Armand Chiriloiu au primit recompense de zeci de mii de lei, la finalul anului 2022. Acolo unde, în afara conducerii (directorul, directorul adjunct și directorul economic), printre beneficiari erau șoferul și secretara lui Armand Chiriloiu. Respectiv secretara Raluca, al cărui tată, Georgel Podeanu, este judecat penal pentru infracțiuni silvice în dosarul șefului OP Pitești, Sorin Balaș, dar și șoferul Constantin Nilă care, în primăvara lui 2023, a împlinit vârsta de pensionare. (n. red. – A primit cele zece salarii, conform contractului colectiv de muncă – circa 70 000 de lei, la ieșirea la pensie, după care a cumpărat și SUV-ul directorului Armand Chiriloiu, cu suma de 105.000 RON, adică peste un miliard lei vechi. Bașca reangajarea de după pensionare).

Curtea de Apel Piteşti i-a dat dreptate „Jurnalului de Argeş” în procesul cu Direcţia Silvică!

Refuzul Direcției Silvice Argeș de a ne comunica primele acordate salariaților, ilegal

Pentru că era aproape incredibil, am cerut date exacte și reale, pe Legea 544, că aveam dreptul. Ce credeți că ne-a răspuns onor Direcția Silvică Argeș prin directorul ei, Armand Chiriloiu?…
Că informațiile solicitate nu se regăsesc în lista documentelor de interes public afișată pe site-ul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva! Și, mai mult, ne „recomanda” ca pe viitor să consultăm respectiva listă, precizându-ne, în plus, că astfel de răspunsuri ne-au mai fost date în situații anterioare! Firesc, ne-am căutat dreptatea la cine este în drept să o împartă și, printr-o cerere înaintată la data de 25 ianuarie 2023, ne-am adresat instanței, respectiv Tribunalului Argeș, ca să vedem ce părere are despre faptul că o lege este călcată în picioare de o instituție de stat și să o oblige să ne comunice informațiile solicitate. Însă, deloc surprinzător pentru noi, prin sentința civilă din 20 aprilie 2023, ne-a fost respinsă acțiunea. Motivul?… Vi-l prezentăm în continuare.

Citește și Şeful Direcţiei Silvice Argeş a ajuns la „Gazeta de perete”. Armand Chiriloiu, acuzat că a participat la o petrecere deocheată, cu sex pe bani, alături de omologul său din Vrancea!

Tribunalul Argeș i-a ținut isonul lui Armand Chiriloiu

Luând act de cererea de chemare în judecată a Direcției Silvice Argeș, după care a făcut un rezumat fidel, copy-paste, judecătoarea de la Tribunalul Argeș a apreciat că informațiile solicitate de noi nu fac parte din sfera informațiilor publice. „Astfel, în acord cu opinia pârâtei, și instanța consideră că salarizarea și orice drepturi salariale acordate personalului pârâtei (DSA Argeș), inclusiv prime, criterii etc., nu reprezintă informații de interes public, ci țin în realitate de fiecare categorie de salariați ca și de fiecare salariat în parte…”, s-a arătat în motivare.
Nu ne-am lăsat și, împotriva deciziei, „Jurnalul” a formulat recurs, criticând sentința pentru nelegalitate, refuzul Direcției Silvice Argeș fiind, practic, ilegal, datele solicitate fiind, prin excelență, publice, iar aplicarea unei legi nu poate și nu trebuie să depindă de voința/acordul celor care trebuie să o respecte. În caz contrar, Legea nr. 544/2001 își pierde și scopul și caracterul de act normativ și este, practic, anulată, prin simpla voință a unor autorități sau instituții publice, uitându-se că se referă, totuși, la exploatarea/valorificarea de resurse publice… – am arătat noi în solicitarea admiterii recursului și casarea soluției date de Tribunalul Argeș.

„Autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informațiile de interes public solicitate în scris sau verbal”, spune legea

Curtea de Apel Pitești a constatat, bineînțeles, că recursul nostru era fondat. Și, după cum se arată în motivarea sentinței, argumentul prezentat de DSA, cum că trebuie să ne rezumăm la lista de informații prezentate pe site-ul Regiei Naționale a Pădurilor, a picat, pentru că acestea sunt informații din oficiu, pe care instituția ar trebui să le ofere în mod voluntar. Mai mult, actul normativ invocat prevede clar ca bună ziua faptul că „Autoritățile și instituțiile publice asigură accesul la informațiile de interes public, din oficiu sau la cerere, și că orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice, în condițiile prezentei legi, informațiile de interes public, iar autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informațiile de interes public solicitate în scris sau verbal”. Bun, deci, informațiile nu făceau parte din categoria celor exceptate de la comunicare, iar valoarea primelor acordate salariaților Direcției Silvice Argeș în anul 2022 și criteriile în baza cărora acestea s-au acordat, nici atât.

Citește și „De ce să mă tem de Chiriloiu? De chinezi mi-e mai teamă!”

Direcția Silvică Argeș, campioană națională la prime. Director, director tehnic, director economic, șoferul și secretara – printre beneficiari

Direcția Silvică Argeș a propus un număr de 22 de angajați pentru prime pentru 2022. Cele mai mari prime au fost alocate conducerii unității: director – 46.688 RON, director tehnic – 40.852 RON și director economic – 40.630 RON. În listă, alături de conducerea unității, conduse de Armand Chiriloiu și adjuncții săi, pe lângă șefi de birou și ingineri silvici, mai sunt propuse pentru prime și alte categorii de angajați. Un șofer este recompensat cu o primă de 15.952 lei, un îngrijitor cu 11.048 lei, în timp ce bonusul pentru secretară pentru lunile noiembrie și decembrie ajunge la 14.629 RON. Valoarea primelor acordate salariaților Direcției Silvice Argeș (inclusiv subunitățile acesteia) în anul 2022 a fost în cuantum de 5.400 mii lei, iar criteriile în baza cărora s-ar fi acordat aceste sume, ne-au spus, în octombrie 2023, cei de la Direcția Silvică Argeș, (după ce i-am dat în judecată și am câștigat), au fost indicatorii de performanță la nivel de unitate/subunitate, criterii de performanță pentru fiecare compartiment/categorie de salariați, criterii de performanță individuală.
Acestea fiind spuse, suntem curioși… care le sunt performanțele, pe cifre, nu așa…

Citește și Dosar penal pentru ciocanul de marcat găsit în birou la directorul Armand Chiriloiu

Citește și Popa Hari de la Cocu a fost retrogradat şi s-a angajat paznic la Vivo Mall Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *