Cum şi-a furat-o George „Hoţu” la marea asfaltare de la Oarja

de | 6.04.2011 22:30 | Dezvaluiri

# Greii din construcţii s-au încăierat pentru un drum de 70 de miliarde. Deşi algocalminul nu se mai poate cumpăra din farmacii decât pe bază de reţetă de la medicul de familie, primarul de Oarja, Costel Bâlea, are cu siguranţă nevoie în această perioadă de un analgezic puternic, care să-i răpună durerile de cap pricinuite de o licitaţie la care s-a înscris numai lume bună din construcţii. Visul primarului de a asfalta peste 10 km de drumuri la Oarja, operaţiune cu impact major asupra populaţiei în perspectiva viitoarelor alegeri, s-a transformat într-un coşmar, iar acum Costel Bâlea îşi sfredeleşte mintea în căutarea soluţiei prin care să împace şi capra şi varza, dar şi lupul. Să vedem însă degrabă ce şi cum.

„Marea extragere” a câştigătorului s-a organizat de Sf. Ion

Toată afacerea a început prin luna decembrie a anului trecut, când mirajul sărbătorilor de Crăciun s-a cuplat fericit pentru primarul Bâlea şi cu satisfacţia organizării unei licitaţii aşa cum comuna Oarja nu mai văzuse niciodată în ultimii 20 de ani. Cu resurse bugetare adunate din greu, că doar criza îşi arată colţii chiar şi prin bugetele primarilor portocalii, edilul a dat startul marii bătălii pentru asfaltarea a peste 10 km de drumuri comunale la Oarja (mai precis 10,260 km). Marea extragere a ofertelor depuse de firmele interesate de lucrare, în vederea stabilirii numerelor câştigătoare, a avut loc în data de 7 ianuarie, chiar de Sf. Ion, iar de atunci a început hora belelelor, în care s-au înscris numai nume grele. Era de aşteptat să iasă înfurceală mare la licitaţie, câtă vreme suma pusă în joc de Primăria Oarja pentru asfaltarea celor 10 km de drum atingea, la prima strigare, pragul psihologic de 7 milioane lei, fără TVA, adică 70 miliarde lei vechi. O căruţă de bani pe vremuri de criză, care a atras în luptă numai competitori cu faimă. Dintre aceştia, patru aveau să încingă toată treaba, ca la reactoarele de la Fukushima.
În partea plină a paharului s-a situat patronul George Dumitrescu, mult mai bine cunoscut în lumea business-urilor sub numele (predestinat, spun cârcotaşii) de George Hoţu. El conduce firma de construcţii Amfora Plus Trans SRL, care a cunoscut o dezvoltare exponenţială în ultima vreme, graţie relaţiilor privilegiate pe care Dumitrescu le are în lumea bună din PDL şi, mai ales, cu unii primari ai acestui partid. Printre care, aţi ghicit, se numără şi primarul de Oarja, Costel Bâlea. De aici a pornit, de altfel, şi zâzania, după ce o parte din ceilalţi participanţi la licitaţie a constatat că Amfora Plus a fost declarată câştigătoare a lucrării cu forcepsul, părând evident faptul că multe cărţi s-au jucat pe sub masă, fiind vorba de ditamai cacealmaua. Sigur, organizatorii licitaţiei vor contesta poate această manieră de lucru, susţinând că Amfora şi Dumitrescu au câştigat corect lucrarea de zeci de miliarde de la Oarja. Aşa o fi, nu zicem noi nu, pentru că au avut grijă să nege alţii, cu argumente mult mai grele. Şi anume trei firme situate la licitaţie în partea goală a paharului, în care nu se câştigă nimic.

Fraţii Dumitru de la Comesad, Nicolae Ivănescu şi „Berlusconi” au reclamat blatul la CNSC

Aşadar, imediat după licitaţia controversată, câştigată de Amfora Plus, au apărut contestaţiile depuse în serie, semn clar că era ceva tare putred în toată afacerea. Firma Comesad Drumuri, de pildă, manageriată de fraţii Virgil şi Sorin Dumitru, este un nume greu pe piaţa construcţiilor de drumuri din judeţ, ba mai mult, nu face parte dintre contestatarii de profesie ai licitaţiilor. Dar când Comesad se decide să ia drumul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), pentru a reclama maniera de atribuire a unui contract, este limpede că are argumente solide. Nu doar Comesad-ul a avut însă obiecţii asupra licitaţiei de la Oarja. În horă a intrat şi firma Neo Construct Industrial AG, controlată de un alt nume greu din lumea constructorilor de drumuri, Nicolae Ivănescu. În fine, pe lista contestatarilor s-a adăugat şi Cătălin Rădulescu, alias Berlusconi, probabil pe post de joker, în numele firmei Concordia Con.Strade, reprezentată convenţional de SCA Tonucci&Asociaţii Bucureşti. Cu toţii au reclamat la CNSC vicii grave în organizarea licitaţiei şi în atribuirea contractului de lucrări, cererea unanimă fiind aceea de a se obliga autoritatea contractantă, adică Primăria Oarja, să reevalueze în mod corect ofertele depuse şi să anuleze adresa de comunicare prin care Amfora Plus Trans a fost declarată câştigătoare.

CNSC a dat verdictul: primarul din Oarja a organizat o cacealma

Răspunsul CNSC n-a întârziat să apară. Luând în calcul toate cele expuse de cele trei firme nemulţumite, dar comparând şi răspunsurile primite de la Primăria Oarja, Consiliul a tras o concluzie ca o lovitură de măciucă pentru toată afacerea. Printr-o decizie pronunţată recent, CNSC a făcut praf toată licitaţia atribuită lui George Dumitrescu şi Amfora Plus, într-o manieră care nu lasă loc de interpretări: s-au admis toate contestaţiile depuse de cele trei firme, s-a anulat raportul procedurii de atribuire din data de 4 februarie, laolaltă cu toate actele subsecvente acestuia. Totodată, CNSC a obligat Primăria Oarja să reevalueze toate ofertele depuse în cadrul procedurii de atribuire, „cu respectarea legislaţiei în materia achiziţiilor publice şi a prevederilor din documentaţia de atribuire”. Cu alte cuvinte, organismul abilitat să intervină pentru asigurarea corectitudinii licitaţiilor a constatat că la Oarja s-a făcut blat la atribuirea contractului de asfaltare a celor 10 km de drum, în favoarea firmei Amfora Plus Trans. Acum, lucrurile se află la greu impas. Pe primarul Costel Bâlea în mod sigur îl doare capul, după toată dandanaua, la fel cum credem că-l doare şi pe patronul George Dumitrescu, după ce a văzut că atâtea zeci de miliarde, pe care le avea pe tavă, îi pot zbura de sub nas, deşi toate astrele păreau că s-au aliniat în favoarea sa la licitaţie. Ce să mai zici? Rămânem pe fază, că e luptă grea şi sigur vor fi multe pierderi până se va pica la pace.
(Mihai BĂDESCU)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed