Web Analytics
scris sâmbătă, 04.05.2024

Câți români știu să se ferească de fraudele online. Studiu

Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a demarat un studiu pentru a cerceta obiceiurile de utilizare a internetului de către adulții din România, având în vedere că, pe plan internațional, au crescut actele infracționale din sfera cibernetică în rândul adulților.

Câți români știu să se ferească de fraudele online. Studiu

Studiul arată, printre altele, că aproximativ o treime dintre respondenți nu sunt atenți la recenziile lăsate de alți clienți și nu verifică dacă pagina magazinului este reală, 39,5% dintre utilizatorii care folosesc internetul în fiecare zi nu obișnuiesc să își schimbe periodic parolele și aproximativ 14% dintre utilizatori cred că nu este deloc periculos să posteze pe rețelele de socializare fotografii personale.

Citește și România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare

Cei mai mulți nu verifică dacă site-ul este real

„Astfel, dintre cei care utilizează internetul în mod frecvent, 84,3% citesc e-mail-uri și știri, iar 80,6% accesează rețelele de socializare atunci când folosesc internetul, acestea fiind cele mai frecvente activități desfășurate.

Totodată, aproximativ 50% dintre respondenți cumpără sau vând bunuri și servicii online, folosesc servicii de online banking, se uită la filme și seriale sau achită facturi.

88,8% dintre respondenți consideră că sunt foarte bine sau relativ bine pregătiți pentru a utiliza internetul în siguranță, fără a deveni victima unor infarcțiuni, însă analiza răspunsurilor arată că nu toți iau măsurile de siguranță necesare.

Atunci când fac cumpărături online, aproximativ o treime dintre respondenți nu sunt atenți la recenziile lăsate de alți clienți/cumpărători, nu verifică dacă pagina magazinului este reală și nu verifică elementele de siguranță ale site-ului.

De asemenea, studiul arată că majoritatea persoanelor care folosesc internetul zilnic înțeleg riscurile pe care anumite comportamente din mediul online le au, dar minimizează pericolele. 

Astfel, aproximativ 14% dintre utilizatori cred că nu este deloc periculos să posteze pe rețelele de socializare fotografii personale sau să se conecteze la rețelele publice de wi-fi, 1 din 10 persoane consideră că nu este deloc periculos să descarce conținut piratat, iar 8,8% dintre persoanele chestionate ignoră riscurile păstrării parolelor de acces la diferite conturi online în fișier stocate pe dispozitive conectate la internet.

Când au fost întrebați despre măsurile elementare de siguranță, 90,1% au afirmat că nu deschid linkuri primite de pe adrese de email necunoscute, 89,9% evită să furnizeze date personale pe diverse site-uri, sau prin intermediul rețelelor de socialzare (83,2%).

Citește și UNESCO acordă Premiul pentru Libertatea Presei jurnaliştilor palestinieni

Doar 27,4% dintre utilizatori folosesc autentificarea în doi pași

Referitor la măsurile de siguranță în timpul navigării pe internet, 39,5% dintre utilizatorii care folosesc internetul în fiecare zi nu obișnuiesc să își schimbe periodic parolele, iar 42,1%  dintre respondenți recunosc că folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi.

Ca o măsură suplimentară de protecție,  doar 27,4% dintre utilizatori folosesc autentificarea în doi pași, în timp ce 18,9% preferă să folosească servicii care nu îi obligă să implementeze această măsură de siguranță.

În ceea ce privește victimizarea prin intermediul internetului, 40,6% dintre respondenți au afirmat că nu s-au confuntat cu niciuna dintre situațiile de victimizare referitoare la postări/comentarii rasiste/instigatoare la ură față de alți oameni, apariția unor materiale de natură pornografică, încercarea unor persoane de a le determina să le ofere detaliile cardului sau ale contului.

Într-o mare pondere, (62,2%) respondenții studiului au afirmat că în cazul în care ar deveni victima unui atac cibernetic, ar apela la ajutorul poliției, fapt care arată că majoritatea persoanelor chestionate au încredere și înțeleg să sesizeze aceste fapte poliției.

Citește și Comisia Europeană deschide proceduri oficiale împotriva Facebook și Instagram în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale

4 din 10 internauți nu schimbă periodic parolele conturilor

Astfel, peste 80% dintre respondenți folosesc internetul pentru informare și socializare, aproximativ jumătate dintre aceștia utilizează internetul pentru realizarea de achiziții, internet banking sau achitarea de facturi, iar majoritatea utilizatorilor de internet declară că au o atitudine foarte precaută cu privire la achizițiile de jocuri sau tranzacții cu criptomonede.

Cu toate acestea, atunci când au fost rugați să își evalueze competențele digitale, 9 din 10 utilizatori apreciază că sunt bine sau foarte bine pregătiți să folosească internetul în siguranță.

Totodată, dorim să atragem atenția asupra faptului că doar 4 din 10 internauți nu schimbă periodic parolele conturilor pe care le gestionează și folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi, un sfert dintre respondenți utilizează autentificarea în doi pași doar pentru conturile unde acest lucru este obligatoriu, iar mai mult de o treime nu instalează un antivirus pe dispozitivile pe care le folosesc”, a transmis IGPR.

Pentru mai multe date, și concluzii pe larg puteți accesa întregul studiu aici:

https://www.politiaromana.ro/files/pages_files/Siguranta_pe_internet.pdf

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *