Web Analytics

Cum murdăresc piteştenii râul Argeş

de | 30.11.2022 16:39 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

O măsurare rapidă cu câțiva reactivi disponibili în laboratoare școlare arată ceea ce se putea vedea și cu ochiul liber: râul Argeș este poluat constant, în dreptul Piteștiului, cu ape menajere deversate fără nici un sistem de filtrare.

Analizele au fost făcute de elevii de la un liceu piteștean

Cei care se plimbă pe malul amenajat al râului Argeș, de lângă Podul Viilor, nu pot să nu observe, chiar în parc, o apă care se varsă direct în râu, deși uneori miroase foarte urât. Mai sus, pe mal, dincolo de parc, există și alte câteva scurgeri ale unor fire de apă, care miros încă și mai greu. Unul din ele are și un debit suficient de mare încât e și îndiguit – iar acela miroase și arată cel mai rău: o combinație de clăbuci de detergent, cu miros de toaletă, și culoare verzuie.

Elevii de la un liceu piteștean au încercat, zilele trecute, să testeze, în cadrul unei ore de curs, cu mijloacele elementare ale unui laborator școlar, caracteristicile acestor ape care se varsă în râul Argeș. Analizele n-au fost greu de făcut – un laborator mai bun, cum ar fi cel de la Direcția Apelor, le-ar putea reface oricând, mai precis, mai ales că zona e chiar în dreptul instituției, pe râu, deci foarte aproape.

Citește și 835 de saci de deşeuri adunate de eco-voluntari de pe cursul râului Argeşel

Depășire de 15 ori la fosfați la apa din amonte și de 2,5 ori la cea din Lunca Argeșului

În mod deloc surprinzător, având în vedere aspectul și mirosul apei, s-a constatat că apele respective nu respectă standardele corespunzătoare unor ape de suprafață, în privința poluării. În comparație cu standardele pentru apa de suprafață, s-a observat o depășire de 15 ori la fosfați (3 ppm față de 0,2 ppm), la apa din amonte, și de 2,5 ori (0,5 ppm), la cea din Parcul Lunca Argeșului – fosfații provenind probabil de la detergenți. La azotați, de asemenea, sunt depășiri la ambele fire de apă (10-11 ppm, față de 9 ppm, concentrația maximă admisă, CMA). După cum ne-au explicat profesorii îndrumători, acest indicator este de regulă influențat de deversările de materii fecale – ca și amoniul, la care s-au observat tot depășiri, de până la dublul CMA (1 ppm, față de limita de 0,5 ppm). Era de altfel de așteptat să se descopere astfel de valori, având în vedere aspectul și culoarea apei – turbiditatea este de 24 ori mai mare decât cea a unei apei limpezi, de izvor.

Citește și Microplastic descoperit în râul Argeș!

Citește și Peste 100 de voluntari au ecologizat albia râului Argeşel

Ornitologul Adrian Mestecăneanu: „Orice depășire a normelor de poluare afectează peștii, dar și păsările acvatice”

„Orice depășire a normelor de poluare afectează atât peștii care trăiesc în râu și viețuitoarele din apă, dar și păsările acvatice, care se hrănesc cu acestea”, a comentat rezultatele biologul și ornitologul Adrian Mestecăneanu. Desigur, toți piteștenii, mari sau mici, ar dori să știe că apele uzate toxice ale gospodăriilor unui oraș atât de mare nu ajung direct în râu, ucigând lent orice formă de viață din el și din jurul lui.
De altfel, elevii au mai făcut măsurători, la alte ore, și cu apele izvoarelor din cartierele piteștene – au constatat, în trecut, chiar înainte ca autoritățile să anunțe situația, că apa nu era de fapt bună de băut, având depășiri serioase la indicatori care sugerau contaminarea apelor freatice cu apele uzate sau cu infiltrații de la canalizări și fose septice.
Călin Popescu

Citește și Măsurile luate la carmangeria din Bascov după poluarea cu sânge

Citește și Firma care a decontaminat platforma Arpechim, „abonată” la amenzi de miliarde pentru… poluare şi lucrări fără autorizaţie

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Si Agentia de Protectia Mediului, Garda de Mediu ce pazeste ? Asteptam elevii sa faca analizele ? Bai bugetarilor, mergeti pe teren si dati amenzi, nu stati cu fundurile pe scaune in birouri pe banii nostri !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *