Web Analytics

Microplastic descoperit în râul Argeș!

de | 23.03.2021 09:22 | Actualitate

Cele mai importante ape dulci din România sunt poluate cu microplastic- este principala concluzie a primului raport național privind prezența microplasticului în apele dulci din România, raport lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Apelor. Raportul Cartografierea Microplasticului în Apele din România” a avut ca scop identificarea particulelor de microplastic în principalele surse de apă dulce din România, realizată prin analiza calitativă a 21 de probe de apăde pe întreg teritoriul României.

CITEȘTE ȘI Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea sărbătorește Ziua Mondială a Apei prin diverse activități

La nivelul județului Argeș, au fost colectate probe de apă zona Barajului Vidraruiar rezultatele analizelor realizate de cercetători indică prezența particulelor de microplastic în probele studiate. Aceste rezultate sunt cu adevărat îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât Barajul Vidraru reprezintă un obiectiv de importanță strategică pentru sistemul energetic românesc și sectorul turistic. Mai mult, microplasticul a fost identificat și în probelor din râul Argeș, prelevate din apropierea orașului Oltenița, la vărsarea râului în Dunăre.

Probele au fost colectate din următoarele râuri și lacuri: Argeș –  Vidraru și Oltenița; Bistrița Aval – jud. Neamț; Dâmbovița – București și Joița; Dunăre – Orșova, Turnu-Măgurele și Galați;  Ialomița, jud. Ialomița; Mureș – Hațeg; Olt – Călimănești și Islaz; Prut – județul Iași; Siret Galați; Someșul Mare – Bistrița; Someșul Mic – Cluj; Prut; Parcul Natural Văcărești Văcărești – Izvor și Lac; Lacul Snagov; Lacul Bâtca Doamnei – Piatra Neamț; Lacul Razim – Constanța.

CITEȘTE ȘI Sorin Apostoliceanu, reprezentantul CL în AGA la Apă Canal

Rezultatele analizelor efectuate pe cele 21 de ape dulci indică prezența microplasticului în toate probele analizate și evidențiază nevoia de noi studii cantitative pentru râurile mari din România, în vederea stabilirii concentrațiilor de microplastic și elaborarea de măsuri pentru prevenirea și combaterea poluării cu microplastic a apelor din România, o importantă problemă de mediu. Analiza probelor de apă a fost realizată de către specialiști în domeniu, în laboratoarele Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, București, Măgurele (INFLPR).

În probele analizate au identificate toate tipurile de plastic reciclabil din țara noastră: PET -1 (polietilen tereftalat) PP -5 (polipropilenă), PE – polietilenă (HDPE 2, LDPE 4) . Principalele deșeuri din care provin particulele de microplastic identificate în apele din România sunt cele provenite din sticle de apă, suc, recipiente, flacoane (PET); din haine, flacoane (PP) ; folii, pungi (PE).

CITEȘTE ȘI  Freedom House România anunță deschiderea înscrierilor pentru proiectul “Combaterea dezinformării și racolării pe internet”

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii