Web Analytics

ÎPS Calinic: „Regele Mihai citea oamenii şi-i intuia perfect”

de | 14.12.2017 13:08 | Actualitate, Dezvăluiri

10 Calinic RegeleMIhai# Amintirile arhiepiscopului cu monarhul

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a avut o relație specială cu Regele Mihai, cu care a avut ocazia să se întâlnească în mai multe rânduri. Într-un interviu acordat pentru Jurnalul de Argeș, ÎPS Calinic vorbește, înainte de înmormântarea monarhului, despre amintirile sale cu Majestatea Sa Regele Mihai.  

# Cum și când s-a produs apropierea de Majestatea Sa? Ce vă amintiți despre prima întâlnire?
– Într-una din vizitele Majestății Sale, Regele Mihai I, la Curtea de Argeș, am avut prilejul să stăm de vorbă, între patru ochi, când Suveranul și-a desfăcut petalele unor amintiri din tinerețe, când mama sa, regina Elena, a avut rolul hotărâtor în educația sa ca rege și mai ales ca și creștin ortodox. În Ortodoxie s-a bucurat să trăiască și să-și mângâie inima și sufletul îndurerate timp îndelungat, din 1947, când a abdicat, cu pistolul pus în coaste de slujitorii comuniști veniți la putere, și până a plecat din frumusețea acestei lumi văzute, în zările dumnezeiești ale lumii nevăzute!
# Prima vizită oficială a regelui la Curtea de Argeș a avut loc în aprilie 1992. Iar absența Înalt Preasfinției Voastre a fost interpretată în fel și chip. Doriți să lămuriți episodul?
– Fiind deputat în Parlamentul României, s-a constituit o delegație din senatori și deputați, ca răspuns a unei invitații făcute de românii și aromânii din Albania. Ca Secretar al Comisiei din Parlament: Drepturile Omului, Culte și Minorități, am fost solicitat în mod special să merg, mai ales că Guvernul Albaniei a făcut solicitarea către Patriarhul Teoctist ca să fiu delegat să mă ocup de reorganizarea Bisericii Ortodoxe, care a fost interzisă după anul 1967, când Albania a fost declarată ca primul stat ateu din lume. Deci, înainte de a se ști de această vizită a Regelui Mihai I, delegația era constituită. În acest caz, am rugat pe Patriarhul Teoctist, să aprobe ca Preasfințitul Nifon, colegul meu de arhierie, să fie delegat să întâmpine la Argeș, pe Majestatea Sa, Preasfinția Sa fiind și ierarhul care se ocupa, ca și acum, ca Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, de relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu străinătatea. Știu despre toate comentariile de atunci! Așa se întâmplă când oamenii au părerile lor, uneori răutăcioase!
# Sunteți printre puținii ierarhi de care suveranul s-a apropiat și cu care a dezvoltat ulterior o relație specială. De ce credeți că s-a deschis Regele în fața Domniei Voastre?
– Dacă priviți mai atent fotografia cu Regele Mihai I, vedeți de pe fața lui bucuria întrevederii! De mic copil, am avut ca toți pruncii din vremea aceea o iubire mare pentru Rege. Orice se spunea  împotriva lui îmi îndurera inima, fără să spun nimănui. Era iubirea mea pentru el. Nu-mi ieșea din cap faptul că a fost alungat de acasă! Era un român adevărat și un rege adevărat. Așa am crezut până azi, așa cred și azi. Regele Mihai I citea oamenii imediat când erau în văzduhul prezenței lui și-i intuia perfect. Avea darul deosebirii duhurilor: se limpezea clar, dacă are în față un om de treabă sau de netreabă. Noi ne-am înțeles de la început, fără declarații protocolare, de la inimă la inimă, de la suflet la suflet.
# Vă amintiți un moment deosebit din timpul întâlnirilor Domniilor Voastre?
– Toate momentele în care am avut bucuria să fiu în preajma Regelui Mihai I sunt vii, ca și cum ar fi acum. Nicio clipă nu se pot uita. Acest Rege și om era imperial în toate ale sale.
# I-ați făcut vreun cadou aparte monarhului Mihai de Hohenzollern-Sigmaringen ori poate doar omului – Mihai?
– Știu că niciun cadou nu l-ar fi bucurat, decât să se întoarcă acasă, la el în Țară, în România, ceea ce a fost, adică Rege al României. Totuși, pe cât am putut, i-am făcut un cadou unic, precum toți românii de treabă, un loc în inima și sufletul meu! Aici se poate simți Rege nealungat și fără spaimele veacurilor!

„Regele Mihai era atent la detalii. Te privea de îndată ce deschideai gura, în ce ape te scalzi”

# Cum au decurs întâlnirile și ce ați observat la omul-Mihai? Era un om simplu sau, dimpotrivă, era complex? Era cald sau protocolar, atent la detalii sau nu..?
– Întâlnirile, toate, au fost o bucurie! O sărbătoare! Omul Mihai a fost și rămâne pentru noi toți, un om adevărat: solemn, codul bunelor maniere fiind la cotă maximă, sincer, prompt și disponibil la dialog. Dacă cineva dorea să intre în comuniune, era dispus, fără întârziere de a te privi în văzduhul pașnic al firii sale optimiste și neviclene.
Era atent la detalii. Te privea de îndată ce deschideai gura, în ce ape te scalzi. Depista vicleșugurile și îți dădeai seama prin zâmbetul schițat cu o discreție absolută. Doar ochi și suflet sprinten să fi avut și pricepeai dacă regele ți-a acceptat vorbele realiste, sau au lovit ca nuca în perete. Nu era de glumă cu percepția caracterelor care se perindau în fața lui. Mulți au crezut că au în față un personaj obișnuit și un Rege depășit de vremuri. Se înșelau în părerile lor. Regele Mihai I a fost un om  complex și un Rege cu chemare la așteptare.
Ne-am împăcat perfect la povestiri! Era o bucurie să-l vezi și să-l auzi cum povestește într-o limbă perfect românească. Nu-mi venea să cred că este atât de român, cu dorul de a veni acasă și că vorbește o limbă perfectă a Neamului Românesc și că, în cei 70 de ani de înstrăinare, nu a uitat limba de acasă, în care se exprima perfect, limbă sfântă, fără invadarea neologismelor, o ispită mare pentru moftangii lingvistici.
Pot să îndrăznesc a spune că Suveranul Mihai I rămâne și Rege al limbii corect învățată, păstrată și rostită. Nu l-ați auzit? A vorbit întotdeauna cu inima, cu sufletul, cu toată ființa! Cine nu a înțeles că rostirea Regelui Mihai I era întotdeauna ca petalele florilor care umplu cărările paradisului românesc!
Cine spune altfel, înseamnă că nu a cunoscut pe Regele Mihai I, care avea o imensă iubire pentru români și cum se emoționa din iubirea ce o purta. În patru ochi nu avea nicio inhibare, se considera egal cu interlocutorul civilizat.

„L-am văzut pe Regele Mihai I ezitând între porunca  Reginei și porunca sângelui!”

# Își amintea de momentele în care, copil fiind, venea la Curtea de Argeș?
– Se înțelege că Regele Mihai I a fost de mai multe ori la Curtea de Argeș, cu diferite ocazii. Îi plăcea să călătorească prin frumusețile paradisiace ale Argeșului și Muscelului, dar nu a povestit ceva anume. El însuși era o amintire imperială!

# A mers vreodată la mormântul lui Carol al II-lea?
– Fotografia arată dialogul meu cu Regele Mihai I, în timp ce Principesa Margareta și cu Principele Radu au mers la paraclisul unde odihnește Carol al II-lea. Când a pășit în locul unde era depus tatăl său, Regina Ana a făcut semn și l-a oprit pe Rege din drumul său. Regina Ana era deja plecată spre a se închina la moaștele Sfintei Filoteea. A fost o situație aparte! Am văzut pe Regele Mihai I ezitând între porunca Reginei și porunca sângelui!
# V-a povestit ceva despre tatăl său?
– Niciodată nu a pomenit numele tatălui său! Cel puțin în dialogurile noastre.
# La Elena Lupescu a făcut vreodată referire?
– Indirect, a amintit cât rău a făcut Familiei Regale acea ființă și că se simțea în primejdie, fapt de care era înspăimântată și Regina Mamă, atrăgându-i mereu atenția, cum să se ferească de capcane și primejdii!
# Cum v-a venit ideea Necropolei Regale?
– Într-o vizită la Argeș, Regele Mihai I a rămas, împreună cu Regina Ana, în Catedrala Sfântului Neagoe Vodă Basarab și a zis, strălucindu-i privirea: Suntem și noi muritori, ca toți oamenii și văd că aici nu ar mai fi niciun loc pentru odihna cea din urmă! Am rămas surprins! Nu ați fi fost la fel?! Din vorbă în vorbă, am adus ideea construirii unei Catedrale Arhiepiscopale, noi, în care să-și găsească odihna de veci. A fost de acord, mai ales, că după atâta răbdare și așteptare, barem să se odihnească într-un loc nou construit. Așa am dorit să-mi arăt iubirea din pruncie pentru acest Rege minunat. Iată că Dumnezeu mi-a dat bucuria întâlnirii la Argeș și am rămas împreună pentru totdeauna! Mare este iubirea peste toată vremea-și are vreme!
# Care este ultima amintire pe care o aveți cu Regele?
– Una pe care, poate o aveți și dumneavoastră împreună cu toți românii care-l iubesc pe Regele Mihai I al României: că Regele s-a întors acasă, în România iubirii sale permanente și se odihnește de lunga răbdare și așteptare, în sânul poporului atât de drag inimii sale românești și regești. De azi, Suveranul Mihai I, domnește ca Rege al Păcii și Iubirii pentru România! Aceasta să nu uităm niciodată!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii