Web Analytics
scris miercuri, 09.09.2015

Culmea pioşeniei, dezvăluită de procurori! Din altar, Ioasaf de la Cotmeana le-a arătat persoanelor vătămate degetul mijociu

# Exclusivitate! Fragmente din rechizitoriul cu primul stareţ din Argeş trimis vreodată în judecată # Cel mai cunoscut și controversat călugăr din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului  va fi judecat pentru purtare abuzivă față de o familie de enoriași # Doi polițiști citați ca martori confirmă că starețul Ioasaf i-a bătut pe membrii familiei Nicoară și pe bebelușul lor cu pumnii și palmele

Culmea pioşeniei, dezvăluită de procurori! Din altar, Ioasaf de la Cotmeana le-a arătat persoanelor vătămate degetul mijociu

Se îngroașă gluma în ceea ce îl privește pe părintele stareț Ioasaf de la Cotmeana. Acesta înregistrează o premieră nefastă pentru clerul bisericesc din județul nostru, devenind primul purtător de sutană, și încă unul cu funcție în ierarhia bisericească, trimis în judecată pentru agresarea unor enoriași. Ioan Boiciuc, Ioasaf sub numele de cleric, a fost trimis în judecată la începutul lunii septembrie a.c. de Parchetul Judecătoriei Pitești. Dosarul în care este inculpat starețul  a fost înregistrat la Judecătoria Pitești pe data de 2 septembrie, primul termen de judecată urmând a fi stabilit în perioada următoare. Ioasaf este cercetat pentru cinci infracțiuni de purtare abuzivă în sensul întrebuinţării de expresii jignitoare, respectiv patru infracţiuni de purtare abuzivă în sensul ameninţării, lovirii sau altor violenţe. De asemenea, acesta a fost cercetat și pentru o infracțiune de distrugere, dar aceasta a fost clasată.

Ulterior incidentului, familia Nicoară a fost căutată de un mediator și un avocat trimiși de stareț pentru a găsi o soluție de împăcare

Pe 15 septembrie 2013, în urma unui apel la serviciul de urgenţă 112, un echipaj de poliţie s-a deplasat la Mănăstirea Cotmeana. Oamenii legii au fost solicitați pentru a aplana un conflict între stareţul Ioasaf şi familia Nicoară din Curtea de Argeş, pornit de la nişte acatiste date de enoriaşi pentru ca fiul lor să nu se nască cu malformaţia denumită în popor „buză de iepure”, pe care una dintre cele două surori ale sale o avea din naştere. Călugărul Ioasaf îi dăduse asigurări Mariei Nicoară că bebeluşul cu care era însărcinată se va naşte perfect sănătos, numai că pruncul s-a născut tot cu buza superioară despicată. Motiv pentru care familia Nicoară, alcătuită din mama Maria, tatăl Anton-Abel, bunica bebeluşului, Carolina, bunicul micuțului şi un unchi, au venit la mânăstire, hotărâţi să-i ceară înapoi Preacuviosului Ioasaf banii plătiţi pe slujbe, în jur de 26 de milioane lei vechi. Numai că vizita s-a transformat într-o adevărată încăierare între stareţ şi enoriaşi, totul culminând cu intervenţia poliţiştilor. Ziua următoare, călugărul s-a ales cu o plângere penală de la familia Nicoară pentru lovire şi alte violenţe. Pe lângă actele menționate mai sus, Carolina Nicoară a făcut plângere și pentru infracțiuni de distrugere acuzând că a lovit-o în repetate rânduri în zona capului și în corp, rupându-i și bluza cu care era îmbrăcată. Ca situația să fie și mai alambicată, văzând că problema se complică, la 15 noiembrie 2013, exact la două luni de la comiterea faptelor, starețul Ioasaf a formulat la rândul lui o plângere împotriva celor cinci membri ai familiei Nicoară, în care îi acuza pe aceștia de comiterea mai multor infracțiuni precum insultă, calomnie, distrugere, loviri, șantaj, uzurpare de calitatea oficială și nu în ultimul rând de împiedicarea libertății cultelor, sesizare care a fost în cele din urmă clasată de organele judiciare. Conform rechizitoriului procurorilor Parchetului Judecătoriei Pitești, părintele a adăugat în declarația sa că membrii familiei Nicoară au întrerupt slujba pe care o ținea și l-au numit escroc solicitându-i restituirea sumei de 2.600 de lei, bani cheltuiți pe acatistele lăsate la Mănăstire de către aceștia. În apărarea sa, starețul Ioasaf a mai susținut că unul dintre membrii familiei Nicoară ar fi avut la el un cuțit, iar Carolina ar fi uzat de funcția sa, pretinzând că este procuroare.  Potrivit aceleiași sesizări, aceasta i-ar fi tras de reverendă rupându-i veşmântul preoțesc. De asemenea, starețul a mai precizat că a fost lovit cu pumnii și picioarele. În rechizitoriul procurorilor se mai arată că familia Nicoară a declarat că, ulterior incidentului din 2013, au fost căutați de un mediator și un avocat trimiși de stareț pentru a găsi o soluție de împăcare.

Starețul Ioasaf a adresat familiei Nicoară expresii ce nu pot fi reproduse

Revenind la fapta săvârșită în fatidica zi de 15 septembrie 2013, pentru a aplana conflictul dintre cele două părți la Mănăstirea Cotmeana au intervenit doi agenți de poliție din cadrul Postului de Poliție Cotmeana, Constantin Sandu și Gabriel Verdete. Totuși, în prezența agenților conflictul a reizbucnit, starețul Ioasaf lovind cu pumnii și picioarele în familia Nicoară. Ba a fost lovit în zona capului și bebelușul familiei, în vârstă de o lună. Polițiștii au confirmat declarațiile familiei Nicoară, unul dintre agenți precizând că el însuși a fost îmbrâncit de către inculpat, după care a adăugat că a fost martor când starețul a lovit cu pumnii și cu palmele membrii familiei Nicoară, inclusiv bebelușul acestora. O altă declarație șocantă, ce apare în rechizitoriul procurorilor, vine din partea a doi membri ai familiei Nicoară care au descris modul în care starețul Ioasaf s-a purtat față de ei, arătându-le semne obscene și cuvinte jignitoare nedemne de profesia de preot. Astfel, din rechizitoriu, mai reiese că membrii familiei Nicoară au precizat că Starețul Ioasaf, în timp ce se afla în altar și era ținut de un martor pentru a-l liniști, „a tras perdeaua altarului și le-a arătat persoanelor vătămate degetul mijlociu, adresându-le expresia: «Vă dau la m…e!»”.

Și totuși, instanța i-a aprobat starețului să țină în continuare slujbe 

La data de 15 septembrie 2013, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, slujind în incinta mănăstirii, călugărul ar fi lovit şi un copil în vârstă de o lună, aflat în braţele mamei sale, fapt confirmat și de cei doi agenți chemați pentru a aplana conflictul. În fața procurorilor, starețul Ioasaf nu a recunoscut că a lovit membrii familiei Nicoară și nici pe copilul acestora. Din nefericire, după o lună de zile de la altercația de la Mănăstirea Cotmeana, bebelușul Mariei Nicoară a decedat ca urmare a unor probleme mari de sănătate. Trebuie menționat că în cadrul dosarului în care este inculpat starețul Ioasaf s-au făcut cercetări în vederea constatării unei legături de cauzalitate între loviturile aplicate micuțului de preot și moartea acestuia, legături care în final nu au putut fi probate.
Pe 28 mai 2015, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de stareţul Ioasaf, pe numele său real Ioan Boiciuc, fapt pentru care Parchetul a decis luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpat pentru o perioadă de 60 de zile. În urma acestei decizii i-a fost interzisă și exercitarea profesiei de preot, doar că în urma unei contestații făcute de preot măsura a încetat pe 3 iunie a.c., iar acesta a putut să slujească din nou la Mănăstirea Cotmeana.

Stareţul Ioasaf despre Carolina Nicoară: „Nenorocita, blestemata, mânca-o-ar Iadu’, arză-o-ar focu’!”

Într-un dialog purtat ulterior incidentului cu starețul Ioasaf, Jurnalul de Argeș a prezentat părerea preotului despre „mica altercație avută”, în care acesta a continuat cu blesteme și înjurături asupra membrilor familiei Nicoară. „Să dea Dumnezeu să-i lovească bunul Dumnezeu! Iar dacă noi, careva din mănăstire, am pus piciorul sau pumnul pe ei, să ne dea nouă Dumnezeu. (…) Eu n-am cerut de la nimeni, în viața mea, niciun ban. Nenorocita, blestemata, mânca-o-ar iadu’, arză-o-ar focu’, să-i dea Dumnezeu după sufletul și după credința ei și la tot neamul lor până la al șaptelea neam! Să tragă tot neamu’! Dacă poate cineva să facă batjocură în mănăstire, praful să se aleagă de el! Poa’ să mă pedepsească ai mei (conducerea Arhiepiscopiei și ÎPS Calinic, n.red) că blestem. O să-i blestem și-n fața lor.”.
Starețul Ioasaf nu s-a oprit doar la aceste declarații și a continuat să jignească pe una dintre membrele familiei Nicoară, pe care a considerat-o drept „o femeie îndrăcită”: „Să vedeți cât e de nenorocită creatura asta blestemată! Eu garantez că femeia asta (bunica copilului, Carolina, n.r.) e îndrăcită, pentru că o femeie serioasă n-ar fi îndrăznit să țipe sau să urle cum a făcut ea și, mai ales, fiu-său mai mare (unchiul copilului, n.r.)”, a mai precizat în interviul apărut la sfârșitul lunii septembrie a anului 2013 în Jurnalul de Argeș, starețul Ioasaf.
Alex Vlaicu

Distribuie!

0 Comentarii