Culmea mărinimiei: un agent de la Poliţia Rutieră a luat acasă doi solicitanţi de mutaţii!

de | 29.10.2014 21:17 | Dezvăluiri

# Raportul secretizat al IGPR despre mafia permiselor din Argeş (8) # Nu mai puțin de 10 polițiști din cadrul Secției 1 implicați în activități de ajutorare a celor care vroiau permise de Pitești.

În perioada 20 iunie – 6 septembrie 2008, un colectiv de ofițeri din cadrul Direcției de Control Intern din IGPR au verificat modul de implicare a polițiștilor din IPJ Argeș în soluționarea cererilor pentru eliberarea actului de identitate ale cetățenilor care au obținut permis de conducere, ca urmare a stabilirii domiciliului sau a reședinței în județul Argeș. La nivelul Serviciului Public Comunitar Pitești au fost identificate de reprezentanții direcției naționale 583 de cereri ale unor persoane din alte județe care au solicitat schimbarea domiciliului sau aplicarea vizei de reședință. În 522 de cazuri a rezultat implicarea lucrătorilor din cadrul Poliției Municipiului Pitești, secțiile 1-5, ai posturilor arondate din Băbana, Budeasa, Cotmeana, Moșoaia și din cadrul Poliției Ștefănești. În urma verificărilor s-a constatat că un număr de 10 polițiști au întocmit referate cu propunere de stabilire a domiciliului pe raza de competență a secției a unor persoane care ulterior au obținut permisul de conducere. Este vorba despre agentul șef Marius Diaconu, care a ajutat 8 persoane, agentul șef principal Gheorghe Bălașa – 5, agentul șef Ion Stănculescu – 4, agentul șef Cătălin Vișea – 4, agentul șef principal Nicolae Morcoană – 4, agentul principal Gabriel Prunescu – 2, agentul șef Aurel Ungureanu- 2, agentul șef principal Dumitru Vâlcu(pensionat) – o persoană. Din analiza documentelor anexate cererilor și audierea celor 25 de titulari de spații de locuit a rezultat că, în trei dintre situații, agenții de poliție Cătălin Vișea și Aurel Ungureanu nici măcar nu s-au deplasat la domiciliul găzduitorilor, ci au întocmit procesele verbale în mod fictiv la sediul secției, în baza documentelor de identitate puse la dispoziție de găzduitori. În 9 cazuri, polițiștii au întocmit documente cu propunerea de stabilire a domiciliului anterior completării și depunerii de către solicitanți a cererilor pentru eliberarea actului de proprietate la Serviciul Public Comunitar pentru Evidența Persoanei Pitești. Este vorba despre agenții șefi Morcoană, Vișea, Diaconu, Ungureanu, Mitran și agentul șef principal Bălașa.
De asemenea, s-a mai descoperit că agentul șef adjunct Marian Arghira din cadrul Direcției Poliției Rutiere Secția Autostrăzi a consimțit ca două persoane să-și schimbe domiciliul la adresa sa în anul 2007, referatele de verificare în teren fiind întocmite de agentul șef Marius Diaconu. Echipa de control a concluzionat că în toate cazurile polițiștii nominalizați și-au depășit atribuțiunile de serviciu și au încălcat prevederile instrucțiunilor Ministerului Internelor privind redactarea, gestionarea documentelor declasificate, înmânând solicitanților cererilor referatele cu rezultatul verificărilor întocmite pe genunchi, semnate și ștampilate cu ștampila secției. Mai mult, din verificarea registrelor de evidență existente la nivelul secției a rezultat că aceste cereri nu fuseseră înregistrate iar solicitanții se adresau ofițerului de serviciu care îi îndruma spre lucrătorii de siguranță publică. Totodată, a rezultat că șeful Secției 1 de Poliție, comisar șef Ion Grigorescu și adjunctul acestuia comisar șef Marius Balaban (n.red. șefi ai Secției 1 de Poliție și la această dată!) “prin necunoașterea legislației în domeniu, a situației operative de pe teritoriul de competență cât și a lipsei activităților de îndrumare, analiză și controlul agenților de poliție din cadrul structurilor de ordine publică și a ofițerilor de serviciu, au dat posibilitatea ca aceștia să se angreneze în activități ce le exceed competențele”, se arată în raportul echipei Corpului de Control al IGPR.
Alina Crângeanu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii