Culmea ironiei! Student înscris la Facultatea de Teologie de la Universitatea din Piteşti, prins cu diplomă de bacalaureat falsificată

de | 15.07.2015 20:04 | Actualitate

La Universitatea din Pitești s-au înmulțit cazurile în care studenții se înscriu la diferite facultăți cu diplomă de bacalaureat falsă. Conform informațiilor furnizate de secretarul-șef al UPIT, Smaranda Găvan, pe parcursul ultimilor 10 ani, pe fiecare an universitar se înregistrează unul-două cazuri în care se constată că „studenții” înscriși la UPIT nu au promovat Bacalaureatul deși au prezentat la înscriere o diplomă de bacalaureat. În urma acestor constatări, Universitatea din Pitești are obligația de a sesiza organele de poliție.

În cele ce urmează vă prezentăm și cazul unui student al Universității din Pitești care a fost de curând trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, fiind cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de uz de fals deoarece s-a constatat că diploma sa de bacalaureat este una falsă. Mai mult, neregulile legate de diplomă au fost constatate doar în momentul în care acesta absolvise facultatea la care s-a înscris, urmând să primească diploma de licență. Și ca totul să fie „ca la carte” acesta absolvise chiar Facultatea de Teologie din cadrul UPIT fapt ce demonstrează că și viitorii preoți mai fură câteodată.

Ștampila de pe diploma de bacalaureat a  fost prelucrată cu tehnică de calcul, fiind listată pe suport la o imprimantă

Ioan Muntean din București în vârstă de 45 de ani în momentul înscrierii la Facultatea de Teologie de la Universitatea din Pitești, a fost trimis în judecată în luna iunie pentru săvârșirea infracțiunilor de uz de fals. Astfel, în iulie 2008 cu ocazia înscrierii la Universitatea din Pitești – Facultatea de Teologie, Ioan Muntean a depus o diplomă de bacalaureat conform căreia ar fi absolvit Grupul Școlar Industrial nr. 19 București în 1999, act ce s-a dovedit în cele din urmă a fi fals.
După trei ani în care acesta a urmat cursurile Facultății de Teologie la Upit fără nicio problemă în momentul eliberării diplomei de licență s-a constatat că acesta are la dosarul personal o diplomă de bacalaureat falsă. În rechizitoriul procurorilor se arată că: „la data de 09.10.2012 organele de poliție din cadrul Sectorului 1 Poliție Pitești au fost sesizate prin plângere penală formulată de Universitatea din Pitești cu privire la faptul că în urma verificărilor documentelor predate la compartimentul Acte Studii în vederea întocmirii și eliberării diplomei de licență pentru Facultatea de Teologie promoția 2011, s-a constatat că numitul Muntean Ioan are la dosarul personal o diplomă de bacalaureat falsă”.
În urma cercetărilor, organele de poliție au formulat o adresă către liceul pe care inculpatul a susținut că l-a absolvit, în urma căreia Grupul Școlar Industrial București, actual liceu Tehnologic Theodor Pallady, a comunicat că Ioan Muntean nu a fost elevul lor. În cele din urmă s-a constatat că seria diplomei de bac aparține unei alte persoane, fiind eliberată în anul 1998 de liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu din Vaslui. În urma raportului de constatare s-a descoperit că impresiunile de ștampilă existente pe diploma de bac falsă folosită au fost prelucrate cu tehnică de calcul fiind listate pe suport la o imprimantă. Trebuie menționat că Ioan Muntean nu a recunoscut săvârșirea faptei.

Rectorul interimar Sebastian Pârlac: „Sunt mai multe astfel de cazuri la Universitate”

Am luat un punct de vedere și actualului rector al Universității Pitești prof. univ. Sebastian Pârlac (foto) care ne-a confirmat că mai există astfel de cazuri la UPIT: „Avem biroul de eliberare diplome. Atunci când vin dosarele, ele trec prin acest birou al căror personal le verifică. La admitere se poate intra și în baza unei adeverințe, dacă respectivul se înscrie la cu taxă. El vine cu diploma orginală mai târziu și din această cauză nu se identifică mai repede. Se poate și ca falsul să fie atât de bun încât să fie sesizat la finalul studiilor. Sunt mai multe astfel de cazuri la Universitate”, a precizat actualul rector interimar Sebastian Pârlac.
Alex Vlaicu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii