O doctoriță alungată și un compartiment propus spre desființare
Spitalul Câmpulung se află în perioadă de analiză pentru reacreditare, însă se evidențiază prin aspecte care nu indică defel o revenire la normalitate. Criza imensă de la nivel managerial contează, în condițiile în care numeroasele persoane care au condus Spitalul au încercat să impună un anumit stil de activitate. Iar schimbările la vârf au fost multe în mai puțin de patru ani, ca și consecințele. Iată doar două exemple.
Compartiment propus desființării din lipsă de pacienți
Anul trecut a apărut ideea desființării unui compartiment al Spitalului Municipal Câmpulung. O idee rară în structura spitalicească, dar motivată cumva de președintele Consiliului de Administrație și consilier al primarului Lasconi, medicul Andrei Aron. Invitat să explice situația la ”Clubul presei muscelene”, acesta, și el fost manager interimar al unității medicale, a indicat printre motive lipsa de activitate a Compartimentului Dermato-Venerologie, structura propusă spre desființare. ”În 2022 au fost făcute doar trei externări, toate în ianuarie, astfel s-a stabilit că acel compartiment nu avea activitate. Așa că am discutat cu coordonatorul compartimentului să accentuăm activitatea în ambulatoriu, iar paturile din Spital să le redistribuim în alte părți. Și am căzut de acord”, a declarat Andrei Aron. Altfel spus, dacă nu sunt pacienți la Dermato-Venerice, compartimentul se desființează, cele șase paturi sunt redistribuite la Oncologie și Neurologie, iar activitatea continuă doar în Ambulatoriu. Acolo unde se vor face și internări de zi, spune Aron. Iar dacă cineva are nevoie de spitalizare, poate fi internat la Infecțioase sau la Chirurgie plastică.
De menționat pe subiect este și faptul că o hotărâre a Comitetului director din iunie 2022, ”o solicitare, doar, o informare”, în opinia lui Aron, nu face deloc referire la lipsa activității în sine. Este adevărat că redactarea este confuză și nu este de mirare, însă accentul motivațional este pus pe lipsa de personal din cadrul compartimentului. Adică se subînțelege faptul că angajarea a doi asistenți medicali ar crea premisele rezolvării problemei. Însă chiar se dorea desființarea!
Pacienți sunt! Și îi ceartă pe medici că nu-i internează
Se dorea desființarea și o spune chiar unul dintre medicii de la Dermato, doctorul Luminița Munteanu. Aceasta a declarat că, inițial, existase o înțelegere asupra problemei, însă medicii compartimentului au revenit asupra ideii continuării activității. Iar motivele au fost clare, exista adresabilitate pe patologia de dermato-venerice. Doar că hotărârea fiind deja luată, s-a făcut tot posibilul să fie și pusă în aplicare. Adică s-a evidențiat situația cu lipsa externărilor, doar că medicii de la Dermato nu aveau cum să facă internări fiindcă cele șase paturi ale compartimentului au existat doar pe hârtie! ”Andrei Aron să prezinte public autorizația sanitară de funcționare valabilă la 10 iunie 2022, unde se precizează locația compartimentului de dermatologie”, solicită medicul Munteanu, indicând chiar data luării acelei hotărâri în Comitetul director.
”Cum se cer externări când nu-mi arăți autorizație, spațiu, circuite și nu-mi angajezi personal. Nu pot să internez pacient și noaptea să nu am asistent medical. De-aia am cerut două posturi, să putem funcționa cu asistență medicală continuă. Am cerut două posturi și răspunsul a fost mai bine vă desființăm!”, precizează medicul de la Dermato. Și explică faptul că, dacă nu ai compartiment în Spital, nu ai cum să activezi în Ambulatoriu. Cu atât mai puțin nu se pot face nici măcar internări de zi, că nu există contract cu Casa de Asigurări, contract pe care îl poți face doar dacă ai compartiment la Municipal. ”Am refuzat pacienți la internare, i-am trimis în alte orașe. Și m-am milogit de alți medici de la Medicală, pentru pacienți necontagioși care aveau nevoie de asistență medicală dermatologică. M-am milogit!”, susține doctorul Luminița Munteanu, deranjată și de faptul că ”pacienții care vin în ambulatoriu ridică tonul la mine, când le spun că nu îi pot interna”.
Citește și Aşa vor muşchii lor! Spitalul Câmpulung rămâne fără Dermato-Venerice
Citește și Managerul demis al Spitalului Câmpulung îşi vrea banii înapoi
Decizia e luată!
La ultima ședință a Consiliului Local Câmpulung, s-a făcut o informare pe subiectul Dermato-Venerologie. Practic s-a anunțat desființarea compartimentului, în pofida opiniilor contrare exprimate, venite nu doar din comunitate, ci și din rândul corpului medical al Spitalului, zeci de doctori semnând o petiție împotriva eliminării structurii cu șase paturi. Mai ales că întreg Argeșul, ca unități medicale, va mai rămâne cu doar cinci paturi de internare pe patologia Dermato-Venerice.
Nimeni nu se pune cu șeful interimar
În aprilie 2022, Spitalul Județean anunța faptul că și-a mărit echipa medicală cu mai mulți doctori specialiști. Unul dintre ei era Cristina Maria Miron, venită prin transfer de la Câmpulung. Doar că nu venise neapărat de bunăvoie.
Doctorița Miron e câmpulungeancă. A activat la Elias București și toate recenziile despre ea sunt laudative, cu aprecieri legate și de profesie, și de calitatea umană. A renunțat la Capitală din motive personale și a ajuns la Municipalul muscelean. Acolo unde lucrurile au mers bine, o perioadă… Apoi a intervenit concursul pentru șefia Secției de Obstetrică Ginecologie, acolo unde activa și medicul Cristina Miron. S-a înscris la concurs, însă avea concurență. Adică însăși soția managerului interimar de atunci, Mădălin Iordache, aspira la șefie. Detaliile despre ce s-a întâmplat pot fi interesante, dar pot face obiectul unei alte activități decât cea jurnalistică. Cert este faptul că doctorul Carmen Valentina Iordache a ajuns șef de secție, iar doctorul Cristina Maria Miron a avut de-a face cu sistemul. Și a scăpat prin transfer, un transfer obținut cu greu și dătător de navetă între Câmpulung și Pitești. Anterior fiind și sancționată de soțul șefei de secție, doctorița Miron a contestat în instanță decizia managerului. Și a câștigat!
Conducere interimară integrală
Este nevoie de medici la Spitalul Municipal Câmpulung. Dar cei care vin nu rezistă decât dacă se pliază pe ideile managerului. Astăzi este unul, peste două luni, altul, apoi apare altcineva. Acum e un interimar, juristul Florea Petrina, după ce titularul Nicolaie Alexe, revenit pe funcție de câteva luni, a fost demis. În asemenea condiții, nu e de mirare că până și Comitetul director are în componență doar membri interimari. Cei care au fost titulari au dispărut!
Cătălin I. Butoiu
0 Comentarii