În săptămâna mare a Paștelui, așa cum ne-a obișnuit, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat și găzduit un eveniment editorial de excepție, al cărui amfitrion fără îndoială, a fost Alex Ștefănescu, critic, istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, care și-a lansat volumul „Cum se fabrică o emoție” și a prezentat publicului piteștean, opera eseistei și poetei, Aura Christi.
Volumul său, „Cum se fabrică o emoție”, apărut în 2010, la Editura „Ideea Europeană” a apărut la inițiativa Aurei Christi și se adresează celor care vor să înțeleagă limba literaturii, nu inițiaților, așa cum menționează Alex Ştefănescu în cuvântul său introductiv. În cartea sa, autorul pleacă de la ideea că nu se mai citește, că oamenii care citesc sunt mai altfel decât ceilalți pentru că „literatura îi face pe oameni mai frumoși, chiar și fizic”.
„Cum se fabrică o emoție” este construită sub forma unui dialog între unul care „ştie mai multe despre literatură” şi altul care „abia îşi formează o conştiinţă literară”. Cei doi, „profesor” şi „elev”, nu ezită să se contreze, iar „profesorul” nu refuză să ia în discuție întrebările provocatoare și obiecțiile. Criticul literar Alex Ștefănescu nu-și face „iluzia că această convorbire imaginară poate schimba spectaculos în bine situația (proastă) în care se află literatura în prezent”, dar este convins că este nevoie de asemenea texte pentru ca literatura să ajungă, treptat, să aibă din nou cititori.
O carte-eseu impresionantă
Totodată, optimistul Alex Ștefănescu, le-a vorbit celor prezenți despre opera poetei, romancierei şi eseistei de o remarcabilă unicitate, Aura Christi. În opinia lui, tânăra basarabeancă este o scriitoare care poate „fi clasificată foarte greu, este imprevizibilă, foarte energică și în același timp, o luptătoare pentru că se implică în toate bătăliile din cultură, apărând interesele acesteia… spune totul direct, explicit și are capacitatea de a argumenta și de a lupta pentru cauzele nobile ale literaturii române”.
Aura Christi este un personaj, o scriitoare completă și complexă care merită toată atenția noastră. Lirismul său sensibil, discret și extrem de feminin, este rostit cu o incantație rafinată, magică și tămăduitoare. Poezia sa clasică, sugestivă și plină de simboluri ne atinge sufletele și ne face să simțim tensiunea dramatică a poetei, dar și profundul sentiment al tragicului, „lumina” sau „noaptea” existente în fiecare dintre noi.
Nu e ușor să scrii despre Dostoievski și Nietzsche, să găsești similitudini între acești doi coloși ai culturii europene. Și o bună dovadă este cea mai nouă dintre apariţiile sale editoriale – ,,Dostoievski – Nietzsche. Elogiul suferinţei”, publicată la sfârşitul anului trecut, la Editura Academiei. Este o carte-eseu impresionantă, rezultatul fericit al unei solide formaţii filosofice şi culturale a autoarei.
Miruna Matei
0 Comentarii