Web Analytics

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Haralambie

de | 10.02.2022 09:14 | Actualitate, Cultură

Anual, pe data de 10 februarie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Hralambie. Cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale, Sfântul Haralambie a fost și ocrotitor al celor înfometați.

În calendarul ortodox, este sărbătoare cu cruce neagră, ceea ce înseamnă că este zi lucrătoare, spre deosebire de zilele de sărbătoare cu cruce roșie în care creștinii respectă tradiția de a nu face anumite treburi casnice.

Citește și: Ștefănești: Activități de toaletare a copacilor de pe domeniul public

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea imparatului Septimu Sever (193-211). Când Sfântul Haralambie a âmplinit vârsta de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu a lepădat credinta in Hristos. Potrivit traditiei, in timpul torturilor, mainile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au ramas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. In fața acestei minuni, cei care îl torturau s-au convertit la creștinism.

Mai târziu, auzind âmpăratul cele petrecute cu Sfântul Haralambie, a poruncit să fie adus în Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum; i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars fața și i-au jupuit pielea de pe trup. Însă, Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.


La cererea imparatului Sever, Sfantul Haralambie a facut multe minuni cu harul lui Dumnezeu. Din ele amintim ca a vindecat un om posedat de un duh rău de 35 de ani și a inviat un tânăr, încât Galina, fiica împăratului s-a convertit și ea la creștinism.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. In timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a vazut pe Hristos și pe ingerii săi. Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aiba grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodata de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele și S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. A murit înainte de a fi executat.

Citește și: Pitești. Dezvoltatorul blocului construit ilegal a fost reținut

Capul Sfântului Haralambie se păstrează la Mânăstrirea „Sfântul Ștefan“ din Meteora. În biserica Mânăstirii Miclauseni, din Iasi, se află moaștele a treizeci de sfinți, printre care și ale Sfântului Haralambie. Părticele din moaștele sale sunt prezente la Mânăstirea Rașca, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericile „Sfântul Dumitru“ (Poșta), „Sfinții Arhangheli“ (Oțelari), „Sfântul Stelian“ (Lucaci) din București.

Tradiția spune că de Sfântul Haralambie, oamenii cer preotului să facă aghiasmă la biserică, care apoi este băută pentru sănătate. Aceasta se mai folosește la stropitul gospodăriilor a vitelor și a pomilor. Tot la biserică oamenii obișnuiesc să ducă în această zi colivă și colaci, pentru a le sfinți preotul. Colacii și coliva se dau persoanelor bolnave. Se fac turte și se împart pe la vecini.

Citește și: Sindicatele din administrație, în grevă japoneză

Tot de Sfântul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea. Orice om care ține ziua de Sfântul Haralambie prin post și nelucrare, va fi sănătos tot timpul anului.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *