Web Analytics

„Cred că dosarul Tel Drum a fost disjuns din cel în care am fost arestat”

de | 7.12.2017 11:33 | Dezvăluiri

10 Fratica Neagoe# Frătică despre Frătică. Fostul primar de la Bradu explică apariţia numelui său în scandalul „Spălătoriei de bani” de la Piteşti a grupului Dragnea-Tel Drum

Cu titlul „Banul paralel-Afacerile Puterii și ale Opoziției”, site-ul Rise Project a publicat pe 1 decembrie o anchetă cu o concluzie șocantă: „spălătoria de bani” a grupului Liviu Dragnea-Tel Drum funcționa în Pitești. Și mai șocant, unii dintre membrii acesteia, simple „săgeți” băgate la înaintare, își aveau cartierul general în comuna Bradu. Eludând TVA-ul prin adevărate inginerii evazioniste, membrii grupului transferau sume consistente, de ordinul a milioane de lei, în conturile unor SRL-uri fără activitate, cu sedii formale. De aici, după ce erau scoși din banca Raiffeisen Pitești, la sacoșă, banii se  întorceau la acționarii de la Tel Drum, mai puțin comisionul infim, de ordinul a 1500 lei, adică taxa de spălare, care rămânea la „săgeți” recrutate din rândul taximetriștilor din oraș. Cei de la Rise Project au creionat chiar și o hartă relațională a grupării din Pitești și Bradu, subliniind că există un dosar complex în cercetare la Parchetul Capitalei. Din Pitești, pe lângă numele deja celebrului Dan Neagoe (supranumit și Dan „Nebunul”), asociat cu băiatul lui Liviu Dragnea în firma Intefrigo, mai sunt amintite numele a doi oameni de afaceri cunoscuți în oraș, amândoi constructori, Grigore Dobre de la Zeus și Constantin Pănescu de la grupul Selca-Alcadibo, care ar fi apelat, de asemenea, la „spălătoria de bani” a grupului Tel Drum.  Surpriza e și mai mare, când aflăm că însuși fostul primar al comunei Bradu, Florin Frătică, ar fi albit sume importante prin spălătoria din Pitești a celor de la Tel Drum. Cel puțin așa susțin ziariștii de investigații de la Rise Project.
Vă reamintim că, în februarie 2015, Florin Frătică a stat în arest la Parchetul Capitalei, timp de şase luni,  fiind cercetat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 5 milioane euro, fără să fie trimis în judecată. După ce s-a împlinit termenul maxim de 6 luni, în care un acuzat poate fi ţinut în arest fără ca procurorii să-l trimită în judecată, primarul comunei Bradu a fost eliberat. Reamintim că ancheta în acest dosar a început în august 2012, în urma unei sesizări a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, care a considerat suspecte operaţiunile bancare derulate de mai multe persoane prin firme fantomă. Pornind de la dezvăluirile șocante ale celor de la site-ul Rise Project, l-am contactat pe fostul primar de la Bradu, Florin Frătică, pentru un interviu.

„Pe Dragnea îl știu doar de la televizor”

10 Fratica01# Ce legătură există între dumneavoastră și firma Tel Drum?”
– Habar nu am despre treaba asta. Nu știu nimic. Nu am făcut niciun fel de afacere și nici nu îl cunosc pe Dragnea decât de la televizor. Nu am discutat cu el niciodată și nu am făcut afaceri cu Tel Drum. Pur și simplu, nu știu de ce sunt în dosarul ăsta. Eu am fost arestat într-un dosar de evaziune fiscală al altor societăți comerciale, dar nu Tel Drum.
# Însă e binecunoscută relația dumneavoastră de prietenie cu Dan Neagoe. Iar în articolul celor de la Rise, numele vă este asociat cu cel al lui Neagoe, poate și pentru că ați făcut afaceri împreună…
– Nu cred. Iar dacă am făcut afaceri cu Dan Neagoe, nu îmi amintesc exact ce, ele au fost făcute până în 2006-2007. Nu am mai făcut afaceri începând cu 2007, sub nicio formă. Pe Dan Neagoe îl cunosc ca prieten, cu mult dinainte de a intra în politică. Am fost la nunta lui, a fost la nunta mea, nevestele erau prietene. Afaceri nu prea am făcut. El era pe transport, avea camioane, eu un alt obiect de activitate. Posibil să fi luat cu vreun camion de al lui piatră. Însă îmi mai aduc aminte ce construiam eu atunci?! Eu cu Dan Neagoe suntem prieteni și acum, însă nu ne-am mai văzut în ultimii ani. Dacă ne-am mai văzut, să zic, de vreo două-trei ori în ultimii 10 ani. Acum nu știu ce să mai spun. Nu mai urmăresc evoluțiile astea, nici politice, nici penale, pur și simplu am vrut să mă detașez de aceste lucruri și atât. Cu Dan Neagoe mă cunosc de zeci de ani, recunosc, am avut cu el, ți-am spus, relații de prietenie, de familie, mergeam la petreceri împreună, la revelioane. Erau vremuri în care lumea se mai și distra. Din păcate, astăzi văd timorată orice persoană cu care stau de vorbă. Timorată de sistem, vreau să spun. Astea sunt vremurile în care trăim.

„Dan Neagoe nu îmi povestea din astea la chefuri, ce afaceri are…”

# Și chiar să nu se fi lăudat la dvs Dan Neagoe despre afacerile sale cu Tel Drum sau cu Liviu Dragnea?”
– Păi știu eu ce afaceri avea el cu Tel Drum? Nu îmi povestea din astea, când ne întâlneam la chefuri. Nu îl întrebam nici eu ce afaceri face, ce parteneri de afaceri are, că nu faci așa ceva la masă sau la petrecere. Și, de altfel, nici nu se spun afacerile. Nici eu nu spuneam ce afaceri făceam, care îmi sunt clienții sau furnizorii… E cam ca la voi, în presă. Ce, voi vă spuneți unii altora, de la ziare concurente, ce surse aveți? Sunt și exagerări de dragul spectacolului iar Liviu  Dragnea e acum cap de afiș. Oricum, nu aș vrea să fiu în pielea lui Dragnea în momentele astea!
# Dar despre celalalte firme menționate în ancheta jurnalistică, ce știți?
–  De Interfrigo nici nu am auzit. Megacomul da, era al lui Dan Neagoe, se ocupa de transport. Repet, poate să fi cărat ceva pietriș cu el, pe vremuri, însă nu îmi aduc aminte, că e mult de atunci. Însă nu cred că Dan a avut vreo legătură cu Liviu Dragnea, nu cred că a făcut afaceri cu el. Și nici Pănescu de la Alcadibo nu cred că avea.
# Și totuși, ați ajuns în dosarul de evaziune fiscală pentru care ați și fost în arest șase luni. Trebuie să fie un motiv…
– Pur și simplu, cred că am ajuns în dosarul ăsta din cauza unor informații greșite sau al unui denunț mincinos. Drept este că, atunci când am fost anchetat, am vorbit despre Aral Company, firmă pe care aveam benzinăria și pe care am vândut-o în 2005. Dar nu apărea această societate în dosar. Au fost niște confuzii! Dacă vă aduceți aminte, am mai fost reținut încă 30 de zile pentru tentativă de omor. Era o eroare materială, o greșeală, pe care procurorii au recunoscut-o. Au făcut copy paste dintr-un alt dosar și eu am mai rămas 30 de zile în plus, în arest. Prea multe confuzii! Mă rog, nu prea cred în coincidențe. Cred că au existat interese să se întâmple așa, dar dacă nu am probe… ce să spun?! Pare că e o teorie a conspirației! Atunci, în perioada imediat următoare eliberării, am fost la București să îmi văd dosarul. Erau mai mult de 45.000 de pagini! Ce să văd mai întâi?! Erau două cărucioare de Metro, pline cu vârf de dosare.  A rămas să ne mai auzim. Dar nu ne-am mai auzit. Nici nu am mai fost citat la Parchetul Capitalei. Cred că au ajuns la concluzia că denunțul nu a fost adevărat. Eu, din 2007, nu am mai făcut nicio afacere. Am ieșit din toate societățile și nu m-am mai ocupat decât de politică. Aici a fost o confuzie vizavi de o societate pe care am avut-o până în 2005-2006, Aral Company, o benzinărie care avea o denumire asemănătoare cu Aral Eco Mineral Oil SRL, în care nu aveam nicio implicare, nu eram acționar și am adus dovezi de la Registrul Comerțului dovezi în acest sens. Aceasta din urmă societate, era, într-adevăr, în dosarul care mi s-a prezentat.

„Păi și dacă sunt firme din Bradu, asta înseamnă că primarul știa ce e cu ele?”

# Ați spus că ați fost să vedeți dosarul. Era și Tel Drum printre firmele menționate?
– Sunt sute de societăți în dosar, poate era și Tel-Drum. Repet, erau peste 45.000 de file, acum cred că s-au înmulțit. Aceste societăți probabil au lucrat între ele, au colaborat. Cred că cei de la Rise au luat date din acest dosar, dar nu cred că l-au analizat în profunzime. Repet, cu Tel Drum nu am nicio legătură. Nici direct, nici indirect. Dar cred că dosarul Tel Drum a fost disjuns din dosarul ăsta în care am fost arestat și eu. Și-au dat seama că e unul separat.
# Sunt menționate mai multe firme-fantomă care își aveau sediul la Bradu”…
– Păi și dacă sunt firme din Bradu, înseamnă că primarul știa ce e cu ele?
# Credeți că introducerea dvs în acest dosar de la Parchetul Capitalei, în care ați fost arestat 6 luni, vi s-ar fi putut trage de la un posibil denunț al fostului dumneavoastră partener de afaceri, Marian Ovidiu Ilinca, zis și Marinuș?
– Nu cred. Cred că mi s-a tras de la mine. Am dat o singură declarație în care am recunoscut că am fost acționar la Aral. Eu aveam în minte doar denumirea de Aral, apoi mi-am dat seama că nu era vorba despre Aral Company, benzinăria pe care am vândut-o la Luck Oil. Era vorba despre o altă firmă, Aral Eco Mineral Oil, la care eu nu am fost acționar și am luat și dovadă de la Registrul Comerțului, dovadă pe care am depus-o la dosar.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii