Web Analytics
scris joi, 20.10.2022

CORONAVIRUS: EMA aprobă folosirea vaccinurilor Pfizer şi Moderna încă de la vârsta de şase luni

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat ieri seară că a aprobat utilizarea încă de la vârsta de şase luni a vaccinurilor Pfizer şi Moderna, care au devenit astfel primele seruri anti-COVID-19 autorizate în UE pentru persoanele cu vârste mai mici de cinci ani, informează AFP, potrivit Agerpres.

CORONAVIRUS:  EMA aprobă folosirea vaccinurilor Pfizer şi Moderna încă de la vârsta de şase luni

Citește și: Doi asistenți maternali au chinuit patru copii de care trebuiau să aibă grijă. Îi puneau la muncă și îi băteau!

În paralel, EMA a recomandat autorizarea unui vaccin adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5, precum şi tulpina originală de SARS-CoV-2.

EMA a recomandat utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 4 ani a vaccinului Comirnaty, produs de Pfizer, şi utilizarea la copiii cu vârste de la 6 luni la 5 ani a vaccinului Spikevax, produs de Moderna, a anunţat agenţia.

Dozele celor două vaccinuri prevăzute pentru aceste grupe de vârstă sunt mai slabe în raport cu dozele folosite pentru adulţi, au explicat specialiştii de la EMA.

La copiii din grupa de vârstă 6 luni – 4 ani, vaccinul pediatric Comirnaty poate fi administrat în schema primară de vaccinare care cuprinde trei doze. La copiii din grupa de vârstă 6 luni – 5 ani, vaccinul pediatric Moderna poate fi administrat în schema primară de vaccinare care conţine două doze.

Citește și: La 6 ani de când a fost ucisă în Franța fata din Câmpulung, „peștii” sunt încă liberi

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns la concluzia că beneficiile aduse de Comirnaty şi Spikevax la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 sau 5 ani, respectiv, prevalează în faţa riscurilor, subliniind totodată că efectele secundare sunt în general uşoare sau moderate şi că acestea se ameliorează în doar câteva zile după vaccinare.

Vaccinul adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5 a fost recomandat pentru adulţi şi pentru copiii cu vârste de peste 12 ani care au beneficiat deja de o primă vaccinare împotriva COVID-19. Un alt vaccin Moderna, care ţinteşte varianta de Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus, a fost deja autorizat de EMA încă din luna septembrie.

Omicron şi subvariantele sale au fost dominante până acum la nivel mondial pe întreaga durată a anului 2022, înlocuind cu rapiditate variantele precedente Alfa şi Delta.

Recomandările formulate de CHMP vor fi transmise Comisiei Europene, care va adopta decizii finale, ce vor deveni aplicabile în toate statele membre din UE, a precizat EMA.

Citește și: Dumitru Tudosoiu, despre scandalul sexual de la Liceul „Teiuleanu”: „Şi dacă e cu titlu de suspiciune, şi tot mi se pare greţos”

EMA a avertizat în septembrie că pandemia de COVID-19 este încă în curs de desfăşurare şi a cerut ţărilor din UE să demareze programe de vaccinare cu doze de rapel împotriva COVID-19 înainte de sosirea iernii.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *