Web Analytics

Consilierul Tiberiu Irimia: „PUG-ul trebuie realizat pentru oameni, nu pentru clădiri cu orice preţ sau pentru maşini”

de | 10.11.2022 13:35 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Cum vede consilierul Tiberiu Irimia noul Plan Urbanistic General al Piteştiului
„O altă mare dorință a mea este reconfigurarea și transformarea zonei Târgul din Vale în cel mai modern cartier nou construit de la Revoluție”, adaugă consilierul liberal

Săptămâna trecută s-au reluat discuțiile cu elaboratorul noului PUG al Piteștiului, pentru completarea și finalizarea documentației proiectului. Dr. Tiberiu Irimia, consilier local și membru în Comisia de Urbanism a CL Pitești, ne-a vorbit despre problemele pe care le-a identificat, dar și despre proiectele pe care le vede fezabile.

„Sper că vom putea ajunge la cei aproximativ 26 mp spații verzi per locuitor conform cerințelor europene”

„Acest proiect are, din punctul meu de vedere, două componente: planul de dezvoltare urbanistică utilă și armonioasă pe următorii 10-20 ani,  dar și repararea zonelor care au fost «măcelarite» urbanistic în ultimii ani. O mare problemă era situația spațiilor verzi, care, prin extinderea și reamenajarea teritoriului, se vor crea. Sper că vom putea ajunge la cei aproximativ 26 mp spații verzi per locuitor conform cerințelor europene de mediu. Vreau să înțelegem că PUG-ul trebuie să fie realizat, în primul rând, pentru oameni, pentru o viață sănătoasă și frumoasă, nu pentru clădiri cu orice preț sau pentru mașini”, subliniază Tiberiu Irimia, care prezintă și câteva idei pentru dezvoltarea unor zone din oraș.

Citește și Dr. Tiberiu Irimia, membru în Comisia de Urbanism din CL Piteşti: „Blocuri de multe etaje într-un cartier de case nu voi accepta să se mai construiască în Piteşti”

Citește și Dr. Tiberiu Irimia: „Noul PUG al Piteştiului pare deja foarte «virusat»”

Reconfigurarea străzii Depozitelor, străzii Târgul din Vale și a cartierului Tudor Vladimirescu

„Două dintre proiectele mele de suflet rămân în continuare protejarea Pădurii Trivale, cu reamenajarea și extinderea parcului, și construirea unui spital municipal la Pitești. Pentru realizarea celui de al doilea proiect am cerut inclusiv reconfigurarea zonei Depozitelor, pentru încadrarea urbanistică a viitorului spital municipal din zona preponderent industrială în zonă de servicii. O altă mare dorință a mea este reconfigurarea și transformarea zonei Târgul din Vale în cel mai modern cartier nou construit de la Revoluție. Este păcat ca o zonă centrală, la 5 minute de mers pe jos de la Prefectură, să fie folosită în scop de spălat mașinile de gunoi. Putem sistematiza această zonă prin relocarea ADP, Salubritate. Această locație, desi era considerată periferie, consider că acum este o zonă centrală cu mare potențial de dezvoltare”, spune dr. Irimia.

Un alt proiect vizează cartierul Tudor Vladimirescu. Noul mall care se va construi acolo a primit deja autorizație de construire. „O dezvoltare reală a zonei cu locuințe, servicii, locuri de joacă pentru copii, grădiniță, creșă, spații promenadă pe marginea râului până la barajul Prundu. Datorita suprafeței foarte mari de câteva hectare se poate construi acest nou cartier. Aici se vor putea construi și blocuri cu regim înalt de până la 14 etaje. Suprafața pentru care eu îmi doresc modificarea PUG-ului începe de la fosta fabrică Spicul (vechea moară), curtea ADP, Salubritate și până la sediul Apă Canal, de la șosea și până la limita de protecție a râului Argeș. Toată zona se va dezvolta într-o direcție de mare importanță pentru oraș, în contextul în care la foarte mică distanță se va construi și noul mall din Pitești. Practic, zona de promenadă a Piteștiului ar trebui să înceapă din Parcul Lunca Argeșului, apoi prin Parcul Ștrand și să ajungă până la viitorul mall din Tudor Vladimirescu”, explică Tiberiu Irimia.

Citește și Dr. Tiberiu Irimia spune că „urbanismul în Piteşti a creat monştri” / „Dezvoltatorii imobiliari şi constructorii încă deschid uşi cu piciorul în Primărie”

„Nu dorim blocuri între case, dar nici case între blocuri”

Consilierul atrage atenția că, în discuțiile cu elaboratorii proiectului, a susținut în continuare o regulă de bază: „Nu dorim blocuri între case, dar nici case între blocuri”. De asemenea, le-a explicat că ar trebui să se stabilească genul de arhitectură, culoarea clădirilor, tipul de acoperiș și un regim minim de înălțime în documentații, ca să existe o înălțime similară între clădiri. Dar și că zonele industriale trebuie să fie clar delimitate, ca să nu mai apară ordini de tipul: bloc de locuințe, apoi o hală industrială, apoi o casă de locuit. „Zonele industriale au o importanță deosebită în economia unui oras, deoarece activitatea industrială este cea care creează locuri de muncă și aduce sume importante de bani la bugetul orașului. Dacă într-un oraș am ajunge să construim preponderent locuințe, am putea să transformăm Piteștiul într un oraș tip «dormitor». Practic, această balanță între zonele industriale și zonele de locuințe trebuie să fie foarte bine echilibrată”, crede consilierul local. În final, Tiberiu Irimia speră să fie votată forma finală a PUG-ului Piteștiului până la finalizarea acestui mandat al Consiliului Local.

Citește și Dr. Tiberiu Irimia, despre cei 20 de intervenienţi din recursul cu firma Titidan: „Când achiziţionezi un bun aflat într-un litigiu, cred că eşti ori înşelat, ori complice”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *