Web Analytics

Conferința Ordinului Asistenților Medicali din România – eveniment organizat sub înaltul patronaj al președintelui

de | 21.07.2022 20:42 | Actualitate, Home

Reprezentanți ai  Ordinului Asistenților  Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Argeș împreună cu președintele instituției, Estera Stămoiu, au participat la conferința de nivel înalt „A look back to lead forward: Tracing new paths to excellence in nursing and midwifery”. Din delegația argeșeană au făcut parte: Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș, Neli Homeghiu, vicepreședinte OAMGMAMR Argeș, Mihaela Mircea, secretarul OAMGMAMR Argeș, Carmen Zamfir, Mihaela Oprea, Carla Jianu, Anișoara Giurcă, consilieri județeni ai OAMGMAMR Argeș, Irina Georgescu, Adela Silveanu, Ancuța Deliu, directori de îngrijiri medicale, și Angela Butnaru, asistent șef în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Argeș.

Citește și: 134 de containere îngropate și mașină de ridicare vor ajunge la Pitești

Desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, evenimentul a celebrat 20 de ani de activitate a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Întâlnirea a reunit peste 500 de asistenți medicali și moașe din România, oficiali din sfera executivă și legislativă, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile, alături de reprezentanți ai organizațiilor internaționale, instituțiilor europene, autorităților de reglementare partenere, oficiali ai corpului diplomatic. Conferința, desfășurată la Palatul Parlamentului din București, a oferit un tribut asistenților medicali și moașelor din România și contribuției lor importante în protejarea sănătății și vieții românilor, considerând, în mod particular, eforturile acestora în contextul dramatic al pandemiei COVID-19. Evenimentul a găzduit discursurile și prezentările unora dintre cei mai importanți leaderi implicați la nivel național și internațional în creșterea capacității și rezilienței sistemelor de sănătate.

Invitații au abordat în alocuțiunile rostite concepte de actualitate având ca scop promovarea importanței investiției în competențe și abilități pentru asistenți medicali și moașe, precum și sublinierea rolului esențial al leadershipului acestor două profesii pentru un viitor rezilient al sistemului românesc de sănătate.

Președintele României, KLAUS IOHANNIS:

În mesajul transmis prin consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, Diana Loreta Păun, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut următoarele aprecieri la adresa Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR):

,,Sunteți un partener important pentru sistemul de sănătate din România. Reprezentați o resursă esențială pentru promovarea și protejarea sănătății. Dumneavoastră ați devenit, alături de ceilalți membri ai echipelor medicale, eroii din primele linii ale unei lupte dramatice împotriva unui virus agresiv. Empatia și simțul datoriei v-au dat puterea să treceți prin această perioadă extrem de solicitantă. Din păcate, însă, mulți dintre colegii dumneavoastră și-au pierdut viața, încercând să-și salveze semenii. Criza umanitară declanșată la începutul acestui an la granițele României a reprezentat o nouă presiune, care a arătat importanța unei profesii de lungă tradiție și cu puternic fundament social.

Contextul actual impune o bună adaptare la noile realități și demonstrează nevoia ca această profesie să evolueze. Trebuie să avem capacitatea de a transforma marile provocări în oportunități de leadership, de redresare și reziliență. Astfel, cei 180.000 de asistenți medicali reprezintă nu doar cea mai numeroasă resursă din sistemul de sănătate, ci și o componentă esențială a echipei medicale, o forță a modernizării și a eficientizării sistemului de sănătate, precum și un vector important al reconstrucției încrederii populației. Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi comune pentru dezvoltarea unor programe de studii și de instruire cât mai competitive, care să ofere acestor profesii abilități și competențe care se pot adapta. Dincolo de performanța actului de îngrijire, comunicarea cu pacientul este esențială. Un diagnostic al unei boli poate produce o traumă, iar în astfel de situații dumneavoastră, aflați cel mai aproape și cel mai îndelung alături de pacient, sunteți un sprijin inestimabil pentru cei aflați în suferință și familiile lor.

Citește și: Ședință de Consiliu Local în Mioveni

Îmi exprim recunoștința pentru eforturile dumneavoastră, iar Înaltul Patronaj pe care îl confer acestei Conferințe este un simbol al aprecierii pentru activitatea dumneavoastră remarcabilă. La ceas aniversar, vă îndemn să răspundeți cu hotărâre și profesionalism provocărilor care vor urma.”.

Prim-ministrul României, Nicolae CIUCĂ:

,,Dumneavoastră, asistenți medicali și moașe, sunteți profesioniști cu rol de liant între  medici și pacienți. Sunteți esențiali în asigurarea unui act medical de calitate centrat pe îngrijirea cetățenilor. Rămaneți cel  mai aproape de oameni  de la naștere și pe tot parscursul vieții. Știți mai bine decât mulți dintre noi că drumul spre excelență în asistența medicală curativă, profilactică și de recuperare este dificil, presupune sacrificii și o acută nevoie de sprijin. Misiunea de a oferi servicii medicale înseamna o luptă continuă, adeseori nedreaptă cu timpul și resursele.

Ca România să atingă standarde europene în ceea ce privește serviciile medicale este necesară schimbarea centrului de greutate către o abordare concentrată asupra prevenției. Rolul asistentului medical, alături de cel al celorlalți profesioniști din domeniu, este vital pentru a informa corect oamenii și a-i convinge să aibă grijă preventiv de starea lor de sănătate. Educația pentru sănătate introdusă ca disciplină curiculară în școli și depistarea precoce a afecțiunilor cronice vor crea premisele unui comportament preventiv al populației. Împreună, printr-un parteneriat real între Guvern și profesioniștii în sănătate, suntem în măsură să schimbăm lucrurile în bine. Mă bazez pe dumneavoastră că veți fi parte activă a acestui efort așteptat de pacienți și de toți cetățenii României. Vă suntem pe deplin recunoscători pentru exemplul de profesionalism și altruism pe care îl demonstrați ca parte a neobositei armate ,,Halatele albe” care salvează vieți”.

Ministrul Sănătății, Alexandru RAFILA:

,,Asistenții medicali și moașele din România reprezintă un corp al profesioniștilor din sănătate care reușește să ajute la creșterea calității serviciilor medicale, creșterea accesibilității la serviciile medicale și toate aceste lucruri se fac pentru că dumneavoastră știți că, în marea majoritate, de activitatea dumneavoastră și de activitatea medicilor se leagă speranțele oamenilor pentru o viață sănătoasă sau atunci când au probleme pentru tratarea diverselor  afecțiuni. OAMGMAMR are o activitate susținută în acest sens. Mai mult decât atât, lucrăm în această perioadă la elaborarea unor acte normative care să permită practica independentă a asistenților medicali și m-aș bucura dacă vom reuși să deschidem competențele profesionale și în alte domenii care necesită asistență medicală profesionalizată, mă refer în primul rând la livrarea  serviciilor de medicină de urgență. OAMGMAMR reprezintă un organism larg respect atât  în societatea românească, cât și la niv internațional. Această recunoaștere poate să se traducă și printr-o stimulare a membrilor OAMGMAMR pentru o dezvoltare profesioanlă, pentru specializarea care cred că este esențială. Medicina așa cum evoluează, are foarte multe domenii de competență  înalt specializată și care necesită personal calificat. Mi-aș dori să putem să face două lucruri împreună: să creștem calitatea pregătirii profesionale și să asigurăm tuturor unităților sanitare, inclusiv în cabintele medicilor de familie, asistenți medicali calificați, suficient numeric. Trebuie să găsim o formulă și pentru o retribuire corespunzătoare acestei activătăți pe care dumneavoastră o desfășurați și pe care se bizuie sănătatea oamenilor din țara noastră. Vă felicit, vă mulțumesc pentru efortul extraordinar făcut în timpul pandemiei de COVID-19, din păcate și cu jertfe din rândul asistenților medicali. Sunt convins că o să trecem  peste aceste greutăți și o să reușim să creștem încrederea populației în sistemul de sănătate prin activitatea pe care  o desfășurați”.

Citește și: A agresat sexual o femeie pe stradă, în Pitești

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Valeriu JINGA:

,,Și eu sunt absolvent de liceu sanitar. Doresc să vă adresez atât salutul personal, cât și al întregii comunități academice pe care o reprezint. Îndemnul meu pentru dumneavoastră este acela de a continua să vă dezvoltați cariera profesională în România și de a convinge tinerii colegi pe care îi pregătim la universitate în a vă urma exemplu. Spun acest lucru în contextul în care sistemul medical autohton se confruntă cu deficit mare de personal. Exodul medicilor și al asistenților medicali a înregistrat în ultima perioadă scăderi  semnificative, dar, cu toate acestea, ultimele statistici înregistrează un deficit de peste 50 de mii de moașe  și asistenți medicali. Am traversat împreună pandemia de COVID-19, iar criza care își arată colții în acest al șaselea val ne demonstrează încă o dată nevoia acută de personal medical, deficit pe care noi trebuie să îl suplinim. Nutresc speranța că, în următorii ani, se vor deschide noi și noi perspective și oportunități profesiilor medicale, iar perspectiva plecării în UE sau dincolo de granițele acesteia va înceta să reprezinte pentru mulți dintre dumneavoastră principala prioritate  în evoluția profesională. Rolul asistenților medicali și al moașelor este unul fundamental în acordarea serviciilor de înaltă calitate. Înregistrăm în fiecare an un trend crescător al interesului fată de profesia de asistent medical și vrem să înlocuim școlile postliceale cu o pregătire  universitară. Pentru că sărbătorim douăzeci de ani de activitate a OAMGMAMR vă rog să uitați ca atunci cand vreți să faceți un lucru bine să puneti și suflet în ceea ce faceți”.

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel CORIU:

,,Medicii și asistenții medicali sunt parte integrantă a echipei medicale, echipa care face ca sistemul de sănătate să funcționeze. Adevarata asistență medicala acordată prin contactul cu nevoile pacientului (fizice, psihologice sau medicale), o realizați dumneavoastră în cea mai mare măsură și vă mulțumesc pentru asta.

Devotamentul, în această misiune de a îngriji oamenii bolnavi, ne definește atât pe noi ca medici, cât și pe dumneavoastră. Trăim împreună aceeași realitate, a unui sistem medical  cu multe vulnerabilități,  realitate în care noi împreună suntem suportul esențial fără de care sistemul medical românesc s-ar prăbuși. Nu căutăm aprecieri, ne facem doar datoria față de pacient. Ne dorim stabilitate, dorim să vedem și o adminsitrație care să înțeleagă nevoile pacientului, dar și nevoile îngrijitorilor săi. Resursa umană în sănătate reprezintă o resursă strategică, o necessitate continuă. Dumneavoastră, asistenții medicali, sunteti căutați, sunteți o resursă extrem de căutată și necesară. În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din România, mesajul meu către dumneavoastră este să alegeți să rămâneți și să profesați în țară. Împreună, medici și asistenți medicali, să facem un front comun, să fim o singură voce care să lupte pentru drepturile noastre, să fim o voce pentru schimbarea în bine a condițiilor în care ne desfășurăm profesia și îngrijim pacienții. Rezultatele se obțin în primul rând în echipă, prin colaborare, respect reciproc și profesionalsim. Pentru Colegiul Medicilor din România, pentru medicii acestei țări, dumneavoastră  reprezentați un sprijin deosebit. Vă mulțumesc!”.

Președintele OAMGMAMR, Mircea TIMOFTE:

,,În România, evoluția cadrului de reglementare  pentru asistență medicală  a însemnat și un transfer de competență către organizația noastră profesională care, astăzi, are mandatul autorității de stat de a controla și supraveghea activitățile desfășurate de asistenți medicali și  moașe ca profesii de practică liberă autorizată. Parteneri instituționali până la  cel mai înalt nivel, personalități excepționale ne-au fost alături, în acești 20 de ani, și ne-au sprijinit să devenim un partener  de încredere pentru sistemul rom de sănătate. Dar acesta este rezultatul  unor parteneriate susținute cu toți actorii responsabili, cu asociații partenere profesionale, sindicale, angajatori, mediul academic,  printr-un dialog constant privind prioritățile și direcțiile de implementare. Dar a fi partener transcede toate nivelurile de exercitare a profesiei și necesită abilități și competențe de lidership care trebuie să se manifeste atât în cadrul profesiei, cât și cu ceilalți membrii ai echipei medicale. Avem nevoie de astfel de lideri, la toate nivelurile profesiei, de oameni dedicați care să promoveze rolul esențial al asistenților medicali și moașelor în furnizarea de îngrijiri de calitate.

Citește și: Nici Primăria, nici Prefectura, nici ISC-ul nu arată publicului hibele autorizaţiei pentru B-dul Pardon

Asumarea responsabilității se manifestă deopotrivă în identificare problemelor și în coparticiparea la definirea soluțiilor de îmbunătățire. Nu trebuie uitat un aspect important:  asistenții medicali sunt cei care răspund de umanitatea îngrijirii servind cel mai aproape și cel mai îndelungat lângă pacient. Leadershipul asistenților medicali reprezintă pentru sistemul de sănătate un leadership al empatiei, al compasiunii în actul de îngrijire. Leadershipul asistenților medicali este extrem de important pentru a implementa paradigma pacientului în centrul sistemului de sănătate. Îmi doresc să acționăm și în viitor cu cel puțin aceeași ambiție, determinare în fața provocărilor care vor veni. Dacă recunoștința este fundamentul unei vieți ghidate de valori și principii, vă rog să îmi permiteți să închei cu un singur cuvânt care sper să transmită tuturor întreaga mea gratitudine și considerație: Mulțumesc!”

Evenimentul de înaltă ținută, organizat la București, a impactat, dar i-a și motivat puternic pe reprezentanții delegației argeșene condusă de președintele OAMGMAMR Argeș, Estera Stămoiu, care a declarat:

,,Acest eveniment a poziționat organizația profesională și asistenții medicali acolo unde le este locul, în prima linie a sistemului medical. Am simțit emoție și mândrie că fac parte din marea echipă a asistenților medicali. Recunoștința și recunoașterea profesională a asistenților medicali, exprimate la cel mai înalt nivel național și internațional, ne-au onorat și ne-au oferit certitudinea unui viitor sigur și performant al profesiei pe care o reprezentăm. Ca lider al asistenților medicali argeșeni sunt motivată  să continui, împreună cu echipa pe care o conduc, pe drumul responsabil al reprezentării profesioniștilor în misiunea de a susține  îmbunătăţirea continuă a calităţii practicii şi competenţei profesioniştilor, în scopul asigurării dreptului pacienţilor la sănătate. În numele asistenților medicali argeșeni, mulțumesc tuturor celor care ne încurajează, ne susțin, cred în noi, investesc în noi și doresc să îi asigur că rămânem un partener solid în crearea unui sistem medical performant și rezilient.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *