Web Analytics

Concursurile de matematică pe bani sunt promovate chiar pe site-ul Inspectoratului, deşi Tudosoiu susţine că le-a interzis

de | 10.12.2014 20:21 | Dezvăluiri

# Cum l-am prins din nou pe şeful învăţământului cu minciunica # Fundaţia care a organizat scandalosul concurs Euclid se numește „Kogaion 115” și a încasat peste 100 milioane lei vechi din taxele de participare ale copiilor din Argeş  # Alte 70 de milioane lei vechi au revenit Asociaţiei de părinţi de la Şcoala Nr. 13 pentru „cheltuielile de logistică şi personal”, asociație condusă de Araxy Negoșanu

Deşi susţine sus și tare, prin vocea inspectorului general Dumitru Tudosoiu, că interzice organizarea concursurilor cu taxă în şcoli, Inspectoratul Şcolar Argeş continuă să le promoveze chiar pe site-ul instituției. Astfel, de pe pagina oficială a ISJ suntem direcționați cu „generozitate”, printr-un link, spre un alt site creat recent şi dedicat exclusiv concursurilor de matematică pe bani. Respectivul site poartă sigla  ISJ Argeş şi conţine inclusiv informaţii legate de controversatul concurs Euclid, organizat pe 23 noiembrie a.c., în corpul D al Universităţii Piteşti, unde a fost necesară intervenţia jandarmilor pentru a restabili ordinea. Şi pentru a vă demonstra că afacerea concursurilor cu taxă din şcoli e una prosperă, vă prezentăm în continuare destinaţia sumelor de bani strânse din taxele percepute părinţilor pentru înscrierea copiilor la concursul Euclid. Cum spuneam și în ediția trecută, lipsa de scrupule a atins o asemenea cotă încât la aceste concursuri de matematică au fost înscriși până și prichindeii din clasa zero, care, deși n-au apucat să buchisească alfabetul, trebuie să rezolve grile de matematică.

Universitatea Piteşti, folosită ca paravan pentru organizarea „Euclid”, un concurs care a degenerat într-un uriaș scandal

Iniţial, concursul de matematică Euclid era programat să se desfăşoare în Argeş pe 23 noiembrie a.c, în şase şcoli din judeţ, însă, în urmă cu o lună, inspectoarea de matematică Elena Vlad a postat pe site-ul oficial al ISJ Argeş o circulară prin care a interzis organizarea oricărui concurs cu taxă în şcolile argeşene. Drept pentru care toate centrele de concurs au fost nevoite să se replieze în jurul Şcolii Nr. 13 „Mircea cel Bătrân” din Piteşti, care avea o asociaţie de părinţi cu personalitate juridică şi putea organiza fără probleme concursul. Circa 900 de elevi din tot judeţul au plătit Asociaţiei de Părinţi de la Şcoala Nr. 13 o taxă de participare la concurs, în valoare de 20 lei. Şi pentru a respecta măcar de formă directiva ISJ Argeş, prin care se dorea a se pune cruce concursurilor cu taxă în şcoli, organizatorii concursului Euclid au recurs la un artificiu: anume închirierea contra cost pentru suma de 5 milioane lei vechi a unor săli de curs din afara spaţiului şcolar preuniversitar, respectiv în corpul D al Universităţii Piteşti, de altfel, săli total neadecvate copiilor din clasele pregătitoare şi întâi. Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte întotdeauna cu cea din târg, iar buluceala celor aproape 1000 de părinţi de la finalul concursului a atras intervenţia jandarmilor, cât şi atenţia presei asupra fenomenului tot mai îngrijorător spre penal al concursurilor cu taxă din şcoli.

Profesorii supraveghetori şi evaluatorii, angajaţi prin telefon înainte de concurs

Preşedinta Asociaţiei de părinţi de la Şcoala „Mircea cel Bătrân” din Piteşti, Araxy Negoşanu, spune că taxele de participare la concursul Euclid s-au strâns prin secretariatul Asociaţiei de părinţi, al cărei sediu se află la Şcoala nr. 13 şi că unii părinţi au venit individual pentru a-şi înscrie copiii, în timp ce alţii au trimis o listă colectivă pe clase sau şcoli cu numele elevilor înscrişi. Araxy Negoşanu ne-a mai declarat că Asociaţia de părinţi de la Şcoala Nr. 13 a primit doar un procent de 40% din banii colectaţi de la părinţi pentru organizarea şi derularea concursului. „Ne-au rămas în jur de 70 de milioane. Din aceşti bani s-au achiziţionat hârtia, xeroxul pentru printarea testelor, tonerul şi au fost plătiţi profesorii supraveghetori şi evaluatorii, precum şi personalul de secretariat şi organizare. Profesorii sunt remuneraţi prin contracte civile, la care se plăteşte impozit către stat. Nu pot să vă spun exact cât a primit fiecare, pentru că plata s-a făcut în funcţie de numărul de copii şi de numărul lucrărilor corectate”, ne-a mai spus doamna Negoşanu. Aceasta ne-a mai precizat că la evaluarea lucrărilor au participat cadre didactice din tot judeţul, care au fost contactate telefonic înainte de concurs pentru a confirma sau nu participarea la corectarea testelor. Cât despre restul de 60% din taxele de participare – e vorba de aproape 110 milioane lei vechi! – se pare că banii respectivi au mers către fundaţia care organizează concursul, în speţă fundaţia Kogaion 115, al cărui preşedinte e un anume Sorin Marica. Această fundaţie a suportat costul tipizatelor pentru diplomele de participare şi premiile pentru câştigători, dar şi plata drepturilor de autor pentru numeroşii profesori care au conceput subiectele pentru concurs. Ca să faceți haz de necaz, vă spunem doar că un amărât de test grilă pentru prichindeii din clasa zero, cu steluţe şi feţe zâmbitoare, a fost semnat de nu mai puțin de patru dascăli. Prin urmare, e logic ca toți patru să fie recompensați cu „drepturi de autor”. 

Araxy Negoşanu: „Părinţii cer aceste concursuri pentru că olimpiadele se adresează doar vârfurilor”

Araxy Negoşanu mai spune că părinţii sunt cei care solicită organizarea concursurilor cu taxă, de care se ţine cont, spre exemplu, la acordarea burselor de merit în şcoli. „Olimpiadele se adresează doar vârfurilor. Testele de la concursurile cu bani sunt însă de nivel mediu şi pot participa la ele toţi copiii. Subiectele sunt foarte clare, de tip grilă, nu sunt ambigue, iar notarea corectă. Părinţii sunt cei care au solicitat şi testele la clasa 0, pentru că atâta timp cât aceşti copii sunt integraţi în şcoală, vor să aibă aceleaşi drepturi ca şi copiii de clasa întâi”. Doamna Negoşanu ne-a declarat că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de părinţi de la Şcoala „Mircea cel Bătrân”, a mers în audienţă la inspectorul general Tudosoiu, căruia i-a lăsat un memoriu semnat de 300 de părinţi de la şcoala din Trivale care cer găsirea unei soluţii pentru intrarea în legalitate a acestor concursuri: „Cred că, după 25 de ani de la Revoluţie, pot opta între concursurile cu bani şi cele fără bani sau pot merge la amândouă. Dar nu cred că e democratic să interzici sau să restricţionezi un concurs”.

Reclama deșanțată este sufletul comerţului pe site-ul ISJ Argeş

Vă spuneam că, deşi se laudă că interzice organizarea concursurilor şcolare cu taxă, Inspectoratul Şcolar Argeş şi-a creat inclusiv o pagină pe Internet dedicată acestor concursuri organizate în judeţ. Întâmplătoarea descoperire am făcut-o pornind de la un mesaj postat de inspectoarea de specialitate Elena Vlad pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Argeş, la secţiunea Matematică. „Detalii privind concursurile de matematică le gasiţi pe adresa următoare: isjargesconcursuri.weebly.com/ Inspector scolar/ Prof. Elena Vlad”, cam aşa suna mesajul postat de inspectoarea Vlad pe site-ul oficial al ISJ Argeş, vineri, 28 noiembrie, la ora 9.30. Evident, am tastat adresa respectivă pe Google pentru a vedea despre ce concursuri e vorba şi… surpriză! Am dat peste o altă pagină cu sigla oficială a ISJ Argeş, dedicată exclusiv concursurilor şi olimpiadelor de matematică. „ISJ Argeş – Concursuri de Matematică” se intitulează blogul respectiv şi un capitol distinct îl constituie însuşi concursul Euclid. Adică, pe de o parte ISJ Argeş susţine că nu are nicio legătură cu desfăşurarea concursurilor cu taxă în şcoli, dar iată, că pe de altă parte, îşi crează o pagină specială pentru a promova controversatul concurs de matematică Euclid.

Directorii, somaţi de „generalul” Tudosoiu să lase baltă organizarea fazelor următoare la Euclid

Problema concursurilor cu taxă organizate în şcolile argeşene a fost dezbătută şi joi, 4 decembrie a.c, în cadrul şedinţei cu directorii, ţinută la secret de „generalul” Titi Tudosoiu şi staff-ul său de la ISJ, care au îngrădit accesul presei sub pretextul că e o şedinţă de lucru şi ca atare jurnaliştii sau reprezentanţii altor instituţii nu au ce căuta în amfiteatrul de la Centrul de Calcul. Trebuie să mai precizăm, vizavi de această chestiune, că „generalii” precedenţi – pedelistul Gabriel Bratu şi liberalul Florin Gardin – au demonstrat mult mai multă transparenţă, neinterzicând accesul presei. Revenind la concursul de matematică Euclid, acesta s-a regăsit şi pe ordinea de zi a şedinţei cu directorii, „generalul” Tudosoiu somându-i pe directorii unităţilor şcolare să stopeze organizarea fazelor următoare ale concursului de matematică cu taxă. Tudosoiu a mai adăugat că elevii din judeţ se pot înscrie şi pot participa la oricare din cele 110 concursuri şcolare fără taxă organizate de diferite şcoli şi avizate de Inspectoratul Şcolar Argeş.
Iustina HARCO-BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii