Web Analytics

Companiile din energie nu mai vor plafonarea prețurilor

de | 30.06.2023 08:56 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Menţinerea plafonului de decont pentru preţul energiei electrice întârzie revenirea pieţei, este o măsura discreţionară şi neconstituţională, susțin reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE),conform Realitatea.Net.

Citește și: Primăria cumpără o parte din fosta Închisoare Pitești


Federaţia ACUE este profund îngrijorată de decizia menţinerii plafonului pentru costul furnizorilor cu achiziţia energiei electrice. Încă de la instituirea acestui plafon, ACUE a avertizat că decizia nu respectă prevederile Constituţiei şi regulamentele europene transpuse în legislaţia naţională. Mai mult, stabilirea unei valori de achiziţie într-un mod netransparent va avea ca efect imediat reducerea tranzacţiilor cu energie electrică pe termen mediu. Măsura vulnerabilizează inutil piaţa şi siguranţa în alimentare şi va întârzia revenirea pieţei locale la condiţii cât mai bune şi competitive pentru clienţi”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, ACUE a propus decidenţilor eliminarea plafonului de decontare şi realizarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a unei formule transparente de calcul a preţului de referinţă, pe baza contractelor existente, a cantităţilor alocate şi a preţului mediu de pe piaţa spot, ca soluţie viabilă care exprimă realitatea pieţei, este predictibilă şi transparentă pentru furnizori şi pentru clienţi.

Citește și: Percheziţii la sediul RAR. Sute de maşini, trecute de inspecţii, în urma înscrierii unor date false


Reprezentanţii Federaţiei subliniază că decizia Parlamentului descurajează realizarea de contracte pe termen lung – alocările stabilite prin mecanismul MACE, prin care furnizorii pot achiziţiona energie electrică la preţul de 450 lei/kWh, nu acoperă tot necesarul pentru consumatori. Furnizorii trebuie să cumpere din piaţă restul de energie ca să acopere cererea clienţilor. Având în vedere posibilitatea ca preţul să varieze peste noul plafon stabilit la decontare, înseamnă că furnizorii trebuie să îşi asume, din nou, pierderi.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole