Web Analytics
scris joi, 29.06.2023

Primăria cumpără o parte din fosta Închisoare Pitești

Consilierii locali piteșteni au votat exercitarea dreptului de preempțiune pentru imobilul intravilan, monument istoric, situat în Pitești, pe str. Negru Vodă nr. 30. Este vorba despre o parte din ansamblul fostei Închisori Pitești, parte deținută de firma Conarg și denumită „Celularul”. Aici au fost cele mai multe celule și, între 1949 şi 1951, au fost torturați și umiliți deținuți politici în timpul „Experimentului/Fenomenului Pitești”.

Primăria cumpără o parte din fosta Închisoare Pitești

„Am primit o adresă din partea celor de la Conarg pentru a ne exprima dreptul de preempțiune până la data de 1 iulie. Am fost acolo cu comisia de patrimoniu. Am văzut cum arată și clădirea, și terenul. Cred că e vorba de vreo 1900 mp. Și am propus exercitarea dreptului de preempțiune pentru a-l achiziționa”, a spus primarul Cristian Gentea.

Primarul a spus că imobilul poate fi folosit ca o clădire de birouri, unde pot funcționa societăți din subordinea Primăriei. Consilierii au propus să se facă muzeu la demisol și la parter, iar birourile să fie amplasate la etaje.

Citește și Întoarcere în timp, la momentul când Gheorghe Axinte a construit blocul de locuinţe în curtea Închisorii Piteşti

În cadrul ședinței, Maria Axinte a prezentat un punct de vedere din partea Fundației Memorialului Închisoarea Pitești, cât și din partea Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. „De curând, noi suntem cei care au obținut clasarea acestei clădiri în întregime, pentru că, până acum, doar o parte era clasată, cea care ne aparține nouă (Memorialul Închisoarea Pitești, n. red.)”. Clădirea este clasată ca ansamblu memorial categoria A, adică este protejată și se pot face modificări doar cu acordul Ministerului Culturii și în anumite condiții.

Citește și Specialiști ai Institutului Național al Patrimoniului au sosit la Închisoarea Pitești. Motivul: clasarea corpului carceral

Citește și Cristian Cocea, despre „Celularul” de la Închisoarea Piteşti: „Pentru valoarea memorialistică, sunt şanse mari să fie clasată şi această clădire”

Foto din Memorialul Închisoarea Pitești

Distribuie!

3 Comentarii

  1. Cumpara pe bani contribuabililor ca să facă smecheri imobiliare sa dea bani unui venetic ca Axinte rahatul asta de om și javra nemernica. Dna ce o zice oare .sunt un fost angajat al firmei lui ,perverși asta ma-a convins sa vin pe un salariu mai bun în 2011 parca era ,ca să îmi pierd serviciul la stat, și după mi-a dat cu șutul, ascultatima ce spun omul asta o lichea prefăcuta un ticălos ordinar fara scrupule. Semnat Nelu de la Drumuri și poduri.

    Răspuns
  2. Axinte ,mai are o șansă să redevina om ,dar nenoricitu turnător a lu pendiuc a lu visai nu are cusur asta cu anrp care nu se mai satura de bani,care a luat pe nimic drepturile oamenilor și a făcut milione un ok de nimic um pușcăriaș pana la urma tot va ajunge acolo javra asta penala nemernica .

    Răspuns
  3. Vișoiu despre el este vorba un gunoi uman fără nici un Dumnezeu

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *