Web Analytics

Comisia Europeană propune o identitate digitală sigură pentru toți europenii

de | 3.06.2021 22:20 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Politica si Administratie

Comisia a propus astăzi, 3 iunie, cadrul pentru identitatea digitală europeană, de care vor putea beneficia toți cetățenii europeni, a rezidenților și a întreprinderilor din UE. Cu un clic pe telefon, cetățenii își vor putea dovedi identitatea și vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană.

Citește și: Spațiul Schengen: România mai aproape ca niciodată

Ei vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naționale, care va fi recunoscută în întreaga Europă. Marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, utilizarea portofelelor de identitate digitală europeană, de exemplu pentru a-și dovedi vârsta. Utilizarea portofelului de identitate digitală europeană va rămâne întotdeauna la latitudinea utilizatorului.

Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru lucrurile pe care le facem și la noi în țară fără costuri suplimentare și fără obstacole, indiferent că este vorba de închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar în afara țării. Vom putea face acest lucru într-un mod sigur și transparent. Vom decide noi înșine cât de multe informații dorim să partajăm despre noi, cu cine și în ce scop. Aceasta este o ocazie unică de a experimenta cu toții ce înseamnă să trăim în Europa și să fim europeni”.

Cadrul pentru identitatea digitală europeană

În temeiul noului regulament, statele membre le vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofolii digitale care vor fi în măsură să le conecteze identitățile digitale naționale cu dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, diplome, cont bancar). Aceste portofolii pot fi furnizate de autorități publice sau de entități private, cu condiția să fie recunoscute de statul membru.

Citește și: Comisia Europeană: România își prezintă planul oficial de redresare și reziliență

Noile portofolii de identitate digitală europeană le vor permite tuturor europenilor să acceseze servicii online fără a fi nevoiți să utilizeze metode private de identificare sau să partajeze în mod inutil date cu caracter personal. Cu această soluție, europenii au controlul deplin asupra datelor pe care le partajează.

Identitatea digitală europeană va avea următoarele caracteristici:

  • Va fi la dispoziția oricărei persoane care dorește să o utilizeze: Orice cetățean european, rezident sau întreprindere din Uniune care va dori să utilizeze identitatea digitală europeană va fi în măsură să facă acest lucru.
  • Va fi utilizabilă pe scară largă: Portofoliile de identitate digitală europeană vor fi utilizabile pe scară largă, ca o modalitate de a identifica utilizatorii sau de a dovedi anumite atribute personale, în scopul de a avea acces la servicii digitale publice și private în întreaga Uniune.
  • Utilizatorii au controlul asupra propriilor date: Portofoliile de identitate digitală europeană le vor permite oamenilor să aleagă ce aspecte ale identității, ale datelor și ale certificatelor partajează cu terți și să țină evidența acestor partaje. Controlul de care dispune utilizatorul garantează că vor fi partajate numai informațiile care trebuie partajate.

Pentru ca această inițiativă să devină realitate cât mai curând posibil, propunerea este însoțită de o recomandare. Comisia invită statele membre să stabilească un set comun de instrumente până în septembrie 2022 și să demareze imediat lucrările pregătitoare necesare. Acest set de instrumente ar trebui să includă arhitectura tehnică, standardele și orientările privind bunele practici.

Etapele următoare

În paralel cu procesul legislativ, Comisia va colabora cu statele membre și cu sectorul privat pentru aspectele tehnice ale identității digitale europene. Prin intermediul programului Europa digitală, Comisia va sprijini punerea în aplicare a cadrului pentru identitatea digitală europeană; multe state membre au prevăzut proiecte pentru punerea în aplicare a unor soluții de e-guvernare, inclusiv a identității digitale europene, în planurile lor naționale din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Citește și: Benny Păcănele a depus la Primăria Pitesti un proiect pentru 2 blocuri lângă hotel Muntenia

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii