D-le comisar-șef, pentru că vă apropiați cu pași repezi de pensionare, ce noutăți aveți în legătură cu Legea pensiilor?
– N-o să iasă în forma asta. În urmă cu o lună le spuneam colegilor la serviciu că, dacă suntem „independenți”, trebuie să ascultăm de Bruxelles. Legea va fi mult mai dură. E în comisii la Camera Deputaților și în două-trei săptămâni, maxim o lună, legea va ieși.
„Eu sunt cercetat fiindcă am dat interviuri fără aprobare”
Să revenim la interviul de săptămâna trecută, din care reieșea că ați fost, practic, ținta unor verificări ale unor ofițeri IGPR, veniți la IPJ Argeș în urma unei reclamații. Cu ce rezultate s-a soldat acest control?
– Precizez, ca de fiecare dată, că toate interviurile mele sunt în baza Avertizorului public. După cum am mai spus, era cu… temă. Am înțeles că pe 6 aprilie, joi, a fost semnată cercetarea mea prealabilă pentru că am dat interviuri. Repet, este o cacealma marca „Gherghe și Badea”.
Ce înseamnă cercetare prealabilă?
– Acolo scrie „pentru a stabili vinovăția/nevinovăția”… Adică poți fi și nevinovat. Eu sunt cercetat fiindcă am dat interviuri fără aprobare.
„Atunci mi-am dat seama că vrea să afle ce știu eu despre Gherghe. Și mi s-au aprins beculețele”
Tot în interviul anterior anunțați că veți dezvălui cum se lucrează în MAI și, în speță, cum lucrează Marius-Cristian Urban, șeful Serviciului Județean de Protecție Internă (SIPI) Argeș, cel care, după cum auzisem, avea cuvinte elogioase la adresa dv.; a spus odată că sunteți o enciclopedie…
– L-am cunoscut prin intermediul prietenului său, colonelul Lupescu, de la IJJ Argeș. Venea foarte des la Mioveni, discutam diferite probleme, îmi spunea că e apolitic, dar, din ce povestea, am simțit eu că mai mult asculta de dl prefect. Probabil că asta e procedura dânșilor… Personal, și când am dat interviurile, și când v-am pus la dispoziție documente referitoare la discuțiile dintre Aioanei, Gherghe și Stelică Crăciun, i-am cerut părerea. A spus că dacă nu fac parte din dosar și nu sunt documente confidențiale, se pot da. I-am zis că sunt pe rolul instanței și sunt de la unele persoane din cauza respectivă; a spus „da”. Deci, pentru orice document și pentru orice raport pe care l-am făcut m-am sfătuit cu el, prin prisma amiciției, să zic, pentru că, la un moment dat, l-am considerat un om imparțial.
Și nu a fost așa?
– Lucrurile n-au stat, însă, așa. A intrat în conflict cu domnul de la IJJ, care îi era prieten și-l lua peste tot, pentru că eu, repet, așa l-am cunoscut; a venit la un sfârșit de an și m-a întrebat dl Lupescu dacă poate veni cu dl Urban; sigur că da – i-am zis – cu mare plăcere. Și a apărut un articol într-un ziar pe la București. Mi-a reproșat că o parte din ce era scris acolo era de la mine. Chiar nu a fost de la mine și zilele trecute am vorbit cu fostul său prieten, care mi-a spus că, da, era de la el, dar era inserat ceva acolo care nu… „Păi, nu știi că s-a întâmplat chiar la noi, la masă, la Mioveni?” – mi-a zis el. I-am răspuns că nu îmi aduc aminte. Sincer! Ei, de atunci dânsul a schimbat foaia cu mine; s-a simțit, probabil, lezat.
Dar eu am simțit că ceva nu e în regulă vizavi de Gherghe (adjunctul IPJ Argeș – n.a.). Niciodată nu mi-a cerut vreun detaliu despre vreun cadru, pentru că eu evitam să discut despre cadre, în general. Discutam can-can-uri din ziar, din politică… Și discutam probleme pe partea economică; dânsul avea și niște obiective economice acolo. Percepția mea era că nu stăpânea bine partea economică; adică, mai deloc. I-am spus și că mă duc în audiență la dl. Despescu (chestor, secretar de stat – n.a.). A zis să am succes. Și a avut o discuție cu mine, a cerut neapărat să vorbim. Atunci mi-am dat seama că vrea să afle ce știu eu despre Gherghe. Și mi s-au aprins beculețele, că ceva nu e în regulă pe filiera asta.
„Noi vorbim pe lege, nu pe puncte de vedere ale lui Gherghe!”
Și dv. ați intrat în gardă când ați auzit despre dl Gherghe…
– Nu am intrat în gardă. I-am spus că tot ce am știut despre Gherghe am sesizat la IGPR, la MAI, deci nu era nimic nou… Da, vă pot spune că ne vedeam la o săptămână-două. Eu am fost corect. Dânsul a încercat să-și apere – știu eu? – demnitatea lezată, să riposteze, dar nu eu am fost cel care am dat…
Există vreo legătură între ce ați relatat aici despre șeful SIPI și faptul că încă nu aveți înnoit avizul ORNISS, de acces la informații clasificate?
– Nu trebuie să fie înnoit, că eu îl am. În legătură cu acest lucru, pe mine asta m-a supărat, așa cum ați văzut: în două adrese, (col Urban, șeful SIPI – n.a.) cere punctul de vedere al Structurii de Securitate Argeș. Păi, noi vorbim pe lege, nu pe puncte de vedere ale lui Gherghe!
Nu mi-ați răspuns la întrebare: are legătură relatarea dv. cu faptul că nu vi se dă acces la informații clasificate, deși aveți acest drept până în 2025?
– Da.
„Chestorul Despescu m-a întrebat: «Altceva mai nou despre persoana în cauză care vă șicanează mai aveți»?”
Credeți că dl. Urban a luat-o personal?
– Da, a luat-o personal, cu toate că nu am nicio vină. Uite ce m-a intrigat și chiar vorbeam cu colegii pe această temă: la câte s-au discutat în spațiul public despre Gherghe, vizavi de prietenia cu Stelică Crăciun – chiar avocatul lui Stelică Crăciun, acel Sabie, spune că era prieten cu Gherghe și cu Iancu Costinel, și chiar ei l-au anunțat să plece din țară – totuși, dl. Urban nu a avut nicio reacție! Și știți de ce? Pentru că e la vârf. Și să vă spun de ce: când am fost la dl Despescu cu un raport – că acum pot să se supere toți pe mine, prieteni, colegi, că ăsta e adevărul! – m-a întrebat dl chestor: „Altceva mai nou despre persoana în cauză care vă șicanează, față de cele trecute, mai aveți?” Și atunci mi-am dat seama că dl Gherghe ajunsese la nivel de ministru și m-a făcut să scotocesc și am aflat filiera. Încă o dată, mulțumim conducătorilor noștri iubiți, ca pe timpul lui nea Nicu, că suntem într-o democrație și vorbim să ne aflăm în treabă. Dacă s-ar fi luat măsuri, poate s-ar fi ridicat 10-20 de Mihalcea. Dar dacă nu se iau măsuri, nu se ridică nimeni, că le e teamă!
0 Comentarii