Web Analytics

COMERŢUL AMBULANT CU PĂSĂRI VII ESTE SUSPENDAT LA MIOVENI!

de | 12.05.2021 12:45 | Actualitate

Ca urmare a reapariției virusului gripei aviare și confirmarea sa pe teritoriul României, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) suspendă comerţul ambulant cu păsări, dar şi activităţile comerciale cu păsări vii prin intermediari, la nivel național.

Comercializarea va fi făcută doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

CITESTE SI Puncte de vaccinare pentru românii din Diaspora, la frontiera dintre Ungaria și România

Potrivit ANSVSA, au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile:

– Suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări, precum și în piețe și târguri,

– Suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei.

CITESTE SI AMBROZIA, DIN NOU ÎN ATENȚIA AUTORITĂȚILOR. CFR CRAIOVA ATENȚIONEAZĂ PROPRIETARII DE TERENURI DIN ZONA CĂII FERATE!

– Separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

– Evitarea prin toate mijloacele creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăpostirea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

– Interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

– Evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației);

CITESTE SI 11 zimbri din 4 țări au fost aduși la Lerești

-Prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie;

-Prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele.

! Cetățenii sunt obligați să notifice medicului veterinar de libera practică concesionar sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate.

În acest context, măsurile de monitorizare și control al gripei aviare se vor realiza respectând cerințele legislației în vigoare, luând în considerare toate măsurile de precauție în legătură cu COVID-19.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii