Web Analytics

„Coiful istoric” recuperat de poliţiştii argeşeni e, de fapt, o jucărie

de | 26.05.2022 12:45 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri

Multă vâlvă şi secretomanie pentru un coif… de jucărie

Polițiștii argeșeni au descoperit un coif în urma unei percheziții la un bărbat din Ștefănești în luna ianuarie a.c. Atunci se credea că turbanul e un artefact istoric, posibil din secolul al XVIII-lea, dar, surpriză, este, de fapt, o jucărie, așa cum s-a stabilit în urma expertizei Direcției Județene pentru Cultură Argeș.

„Un coif – «turban turcesc cu diademă» – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș”, transmitea atunci IPJ Argeș. Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, în care s-au făcut cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire. Poliţiștii au descoperit coiful în casa unui bărbat de 55 de ani, din Ștefănești, care și l-a însușit în scopul revânzării pe o platformă de profil. Ulterior, coiful a fost predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș pentru a fi supus unei expertize de specialitate, despre care l-am întrebat pe directorul Cristian Cocea.

Citește și Polițiștii argeșeni au recuperat un coif antic furat

„L-am diagnosticat cu un expert de la Muzeul «Brukenthal» din Sibiu și s-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur și simplu. În urma expertizei așa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, și mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl țină pe cap. Deci, nu e o problemă și, în felul ăsta, nici cel care l-a ținut nu cred că va avea de suferit, că nu e un artefact istoric”, ne-a spus directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea.

Astfel, coiful e un obiect făcut recent, nu unul istoric. „Poate să fie recuzită de la teatru, poate să fie o jucărie metalică… Noi așa am zis (inițial, n.red.), că pare a fi coif otoman la prima vedere, cu diademă, până când expertul a luat și a analizat metalul și a rezultat, surprinzător, că nu e un artefact istoric”, a mai explicat Cristian Cocea. Expertiza a fost suportată financiar de Direcția de Cultură.
În schimb, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș a avut un răspuns scurt în legătură cu povestea coifului, în urma unei solicitări transmise de „Jurnalul de Argeș”, în care nu precizează deloc date despre așa-zisul „artefact istoric”.

Citește și Se pregătește o nouă ediție a festivalului de reconstituire istorică de la Castrul Jidova

„La nivelul Serviciului Investigații Criminale Argeș se află în lucru un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și tăinuire, prevăzute de art. 228-229 și art. 270 din Codul Penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. De asemenea, vă comunicăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 285, alin. 2 din Codul de Procedură Penală, procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, sens în care nu putem furniza date suplimentare”, se arată în răspunsul IPJ Argeș.

Citește și Ordessos Fest a adus lupte de gladiatori şi conflicte daco-romane la Mioveni


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

2 Comentarii

  1. C’asa se’ntampla … pe cand unii umbla dupa potcoave de cai morti , umbrindu-l pe prezent . // Mirseo … nu te lasa , fa-te ca lucri ; vai … di capu’ tau Mirseo/omu’ digeaba !

    Răspuns
  2. Cretinul Argesh

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *