Web Analytics

Polițiștii argeșeni au recuperat un coif antic furat

de | 25.01.2022 17:46 | Actualitate, Cultură

Polițiștii argeșeni au recuperat un coif antic de la un bărbat din Ștefănești. Bărbatul și-a însușit coiful în scopul revânzării pe o platformă de profil. Turbanul ar putea să aparțină patrimoniului cultural național și a fost predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș pentru a se face o expertiză de specialitate. A fost deschis dosar penal pentru furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire. Cei care descoperă în mod întâmplător bunuri arheologice trebuie să le predea în termen de 72 de ore și pot primi și o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului.

„Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal referitor la oferirea spre vânzare a unui artefact istoric, susceptibil să aparțină patrimoniului cultural național.

Un coif – ,,turban turcesc cu diademă”, posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurată în cursul zilei de 25 ianuarie a.c., de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș.

Citește și Polițist declarat eroul zilei după ce a salvat femeia accidentată pe trecerea de pietoni, în Pitești

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, în care se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire.

În urma percheziției desfășurate în orașul Ștefănești, la locuința unui bărbat de 55 de ani, polițiștii au descoperit obiectul în cauză, pe care bărbatul și l-a însușit în scopul revânzării pe o platformă de profil.

Artefactul a fost ridicat de polițiști în vederea continuării cercetărilor, urmând să fie predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș pentru a fi supus unei expertize de specialitate. Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită și luarea măsurilor legale care se impun”, transmite IPJ Argeș.

Autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat bunurile în condițiile legii, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului

Legea 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, stabilește faptul că persoanele fizice care descoperă în mod întâmplător bunuri arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geologice, sunt obligate să le predea în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unității administrativ teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea, bunuri ce vor fi ulterior predate la direcțiile județene pentru cultură și patrimoniu cultural național, în termen de 10 zile.
Autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat în condițiile legii bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii