Web Analytics

Ciolacu: „Nu vom mai permite profiturile mascate şi externalizate şi optimizările fiscale”

de | 18.09.2023 12:22 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

• Peste 550 de modificări ale Codului Fiscal, în ultimii opt ani 

• Ciolacu: „Legislaţia fiscală din România seamănă cu o uriaşă strecurătoare, prin care curg nestingherit miliarde de euro”

English Version

Mai mult de 550 de modificări ale Codului Fiscal, prin peste o sută de legi, ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă au fost operate în ultimii opt ani. Aceasta este una din concluziile studiului „Modificările noului Cod fiscal: Inventar şi impact (2015 – 2023)”, lansat vineri la sediul Băncii Naţionale a României (BNR).

Prezent la eveniment, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că legislaţia fiscală din România seamănă cu „o uriaşă strecurătoare, prin care curg nestingherit miliarde de euro”: „Nu se mai poate opera eficient în asemenea condiţii. Este evident că toată legislaţia noastră fiscală seamănă azi cu o uriaşă strecurătoare, prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de excepţii fiscale aberante. Nu putem să ne dorim o ţară europeană, ca afară, cu venituri de tip economie off shore, adică ţară paradis fiscal, dar cu cheltuieli ca în modelul social european. S-a ajuns la situaţia absurdă în care România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici şi familiile cu copii, în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, a fost menţinută o impozitare foarte mică, cu uriaşe privilegii fiscale, pentru anumite categorii de contribuabili care câştigă foarte mult. Aşa ceva, din punctul meu de vedere, nu mai poate continua”.

Citește și:

Marcel Ciolacu a subliniat, citat de Agerpres, că este necesară introducerea unui sistem fiscal bazat pe echitate, corectitudine şi respect faţă de „contribuabilul onest, care îşi plăteşte corect taxele şi de intoleranţă totală” faţă evazionişti.

„Îmi voi asuma răspunderea pe o reformă fiscală care preia inclusiv o mare parte dintre principiile extrem de corecte ale celor care au realizat acest studiu. Scopul nostru nu este să descurajăm investiţiile. Dimpotrivă, venim cu prevederi care scutesc de la orice formă de taxare banii investiţi de companiile din România. Vom susţine şi proteja start-up-urile. Suntem dispuşi să ajutăm prin toate mecanismele posibile producţia şi procesarea în România. Ce nu voi tolera, însă, este, simplu: şmecheria, banii făcuţi doar din firme care au un angajat, un computer şi emit facturi, pentru că e clar că acolo e doar un contract de muncă mascat, pentru a nu plăti taxele pe muncă. Nu vom mai permite profiturile mascate şi externalizate, optimizările fiscale. Nu mai putem accepta că doar cei mulţi şi fraieri plătesc şi cei şmecheri nu”, a declarat premierul.

Oficialul a precizat că Executivul îşi va asuma în Parlament un pachet de reduceri de cheltuieli în sistemul bugetar, de combatere a evaziunii şi de eliminare a cât mai multor excepţii: „Va veni un timp, anul viitor, când va trebui să ne asumăm împreună cu dumneavoastră o adevărată reformă fiscală a României, ca un stat care nu mai este în curs de dezvoltare. Un stat stabil, dezvoltat, care va adera la OCDE şi care trebuie să intre într-o logică fiscală normală. Până atunci, eu nu îmi asum un singur lucru: să las România fără fonduri europene, să las România în afara Europei, cu toate costurile pe care le voi avea politic. Acest lucru eu nu pot să mi-l asum. Ar însemna cel mai mare dezastru pentru România. Nu avem altă cale decât în interiorul Uniunii Europene”.

Despre fiscalitate trebuie discutat „responsabil”, cu „studiile unor experţi pe masă”, într-un cadru „riguros şi respectat”, precum cel de la BNR, consideră Marcel Ciolacu, menţionând că aceste discuţii nu trebuie purtate în „dezbateri televizate populiste şi cu abordări meschine”, în care „personaje care câştigă milioane de euro anual” plătesc taxe cât un angajat cu salariul minim.

Avem potenţial şi oportunităţi pentru o dezvoltare economică, este de părere Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, care subliniază că ne aflăm într-un moment în care ne-am angajat cu toţii că trebuie să avem un proiect pe termen mediu şi lung. Oficialul a menţionat, citat de news.ro, că, în ultima perioadă, a avut întâlniri la nivel politic cu premierul de mai multe ori pe săptămână, chiar şi pe zi, cu mediul de afaceri, cu grupurile de lucru de la nivelul partidelor, cu specialiştii din diverse domenii, exprimându-şi convingerea că vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru încurajarea investiţiilor şi sprijinirea mediului de afaceri: „Discutam cu un specialist în domeniu şi spunea: «Domnule, luaţi ce măsuri credeţi că se cuvin, dar gândiţi-vă că, totuşi, aşa cum arată lucrurile în momentul de faţă, este o maşinărie care funcţionează, economia nu s-a gripat, dacă am folosit termenul de maşină, motorul nu s-a gripat». În continuare există potenţial şi oportunităţi pentru dezvoltarea economică. Ne aflăm într-un moment în care ne-am angajat cu toţii că trebuie să avem un proiect pe termen mediu şi lung. Este o decizie la nivel politic pentru o astfel de abordare, rămâne ca dialogul, comunicarea cu mediul de afaceri, atât cel naţional, cât şi cel internaţional, pentru că trebuie să vorbim şi de companiile străine şi de rolurile pe care acestea le joacă în economia românească şi de nevoia de transfer de tehnologie şi de know how în economia noastră, acestea toate cred că trebuie să fie pe agenda de priorităţi a Executivului şi a liderilor politici”.

În opinia preşedintelui Senatului, există o serie de disparităţi pe care trebuie să le eliminăm şi să le depăşim.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *