„Cine va dori să vândă pământ străinilor să nu-l mai dea pe 2 lei”

de | 30.10.2013 22:53 | Politica si Administratie

# Senatorul şi fermierul Constantin Tămagă, despre liberalizarea pieţei terenurilor agricole pentru străini. Începând de la 1 ianuarie 2014, România va fi obligată să liberalizeze piața terenurilor pentru agricultură ceea ce înseamnă că de la această dată străinii vor putea cumpăra „la liber” terenuri agricole. Despre această chestiune, dar și despre impactul asupra agricultorilor autohtoni am discutat cu senatorul PSD Constantin Tămagă, inginer agronom, dar și un fermier important din zona de sud a județului nostru.
# Domnule senator, cum stau lucrurile cu această liberalizare a pieței? Ne obligă europenii să ne vindem țara, așa cum spun unii?
– Nicidecum. Această chestiune a fost impusă prin Politica Agricolă Comună pe tot teritoriul Uniunii Europene iar noi ne-am asumat-o odată cu aderarea. E o obligație despre care s-a știut încă de la început și nu se pune nici un moment problema să ne vindem țara. Cu atât mai mult cu cât și noi, cetățenii români, avem aceleași drepturi, adică putem cumpăra terenuri agricole în alte țări.
# S-a tot vorbit în ultima vreme de impunerea unui prag de 100 de hectare străinilor care vor să cumpere pământ românesc.
– Nu, s-a înțeles greșit. Până acum puteau cumpăra terenuri agricole doar companiile, fie că erau înregistrate în țară, fie nu. De la 1 ianuarie, vorbim de liberalizarea pieței pentru persoanele fizice. Pentru acestea din urmă, Uniunea permite acordarea de sprijin doar în limita a 100 de hectare. Așadar, el poate să cumpere cât vrea, dar sprijin ca agricultor nu va primi decât pentru 100 de hectare.
# Acesta este un principiu valabil doar pentru cetățenii europeni. Însă pot veni și străini, din țări nemembre UE, să cumpere în aceleași condiții?
– Poate veni oricine să cumpere cât vrea, numai că rusul, arabul sau chinezul nu se va bucura de acel sprijin comunitar în limita a 100 de hectare.

„Oamenii nu trebuie să se sperie că vor da străinii năvală să le ia pământurile”

# Agricultorii argeșeni, atât cei mici, cât și marii fermieri, la ce trebuie să se aștepte?
– La nimic, lucrurile vor rămâne la fel. Micii agricultori, cei care muncesc pământul propriu nu trebuie să se sperie că vor da străinii năvală să le ia terenurile. În primul rând pentru că nu-i poate obliga nimeni să vândă. Nu e nicio îngrijorare din acest punct de vedere, plus că și străinii care vor veni se vor supune aceleași legislații ca și noi. Marii agricultori nici atât nu au de ce să se teamă. Singura diferență va fi că acela care va dori să vândă ar trebui să fie mult mai atent la preț.
# În ce sens să fie mai atenți oamenii? Ce-i sfătuiți pe argeșenii care vor dori să vândă străinilor?
– Păi, oamenii trebuie să știe că în Uniunea Europeană prețurile sunt mult mai mari, iar aceste prețuri trebuie să se alinieze la un moment dat, atât pentru terenurile de acolo, cât și pentru cele de la noi. Așadar, cine va dori să vândă străinilor să nu mai dea pământul pe nimic, pe 2 lei. Să caute să obțină un preț bun. E păcat de acel pământ, și de acel proprietar care îl vinde, să nu se aleagă cu nimic din această vânzare.
# În Argeș sunt deja investitori străini. Agricover, de exemplu,  administrează peste 2500 de hectare, credeți că vor mai veni și alții?
– Da, vorbim de Agricover Ferme, care, ca firmă este românească, dar este controlată de iranieni (n.r. Jaber Kanani şi Bagher Karimzadeh) și într-adevăr lucrează în zona Miroşi, Căldăraru, Ungheni. Dar trebuie știut că ei nu sunt proprietari pe acele suprafețe, mare parte dintre acestea sunt luate în arendă. Mai sunt la ferma de porci de la Slobozia danezii de la DanBred, care, din câte știu eu, au cumpărat cam 1000 de hectare acolo în zonă. Aceștia ar fi în Argeș, dar cu siguranță vor mai veni și alții dacă vor oferi un preț bun iar lumea va vinde.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii