Web Analytics
scris miercuri, 20.11.2013

Chestorul Fătuloiu, dezvăluiri despre plecarea sa din poliţie

# Interviu în exclusivitate! Chestorul şef de Poliţie Dan Valentin Fătuloiu a părăsit intempestiv, zilele  trecute, structurile Ministerului de Interne. Şi cum s-au făcut destule speculaţii pe seama plecării sale, i-am solicitat un interviu. Iar cel care a condus IPJ Argeş, între 1997-2000, a acceptat să dezvăluie motivele pentru care a ales să plece din cadrul ministerului în care a activat timp de 38 de ani.

Chestorul Fătuloiu, dezvăluiri despre plecarea sa din poliţie

# Neînţelegerile cu persoane din sfera politică  au influenţat decizia de pensionare?
– Da, au influenţat! Nu aş vrea să politizez prea mult, dar la momentul potrivit am să vă spun tot ce s-a întâmplat în acest scenariu care nu are nicio legătură cu democraţia şi cu statul de drept. Am plecat din minister deoarece am constatat că sunt marginalizat, asta în condiţiile în care am un CV care demonstrează că am avut o carieră de succes, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Am văzut că altele sunt „standardele” acum în minister, în ceea ce priveşte profesionalismul oamenilor, iar eu nu mă mai regăsesc în ele.
# Realitatea este că aveţi, într-adevăr, un CV impresionant. De fapt, câţi ani de activitate în Ministerul de Interne aţi împlinit în total şi ce se întâmplă acum acolo?
– Am 38 de ani în Ministerul de Interne, unde am intrat de la 18 ani. Am pus suflet, am sacrificat familia pentru  a face performanţă. Am avut preocupări pe plan internaţional, unde am fost coordonatorul unor  operaţiuni, am implementat multe proiecte care au modernizat poliţia şi care au devenit apoi bune practici  pentru alte state. Am condus Inspectoratul General al Poliţiei în cea mai importantă perioadă din istoria lui posdecembristă, în perioada pregătirilor ţării noastre pentru aderarea la UE, e vorba  de  un proces complex la finalul căruia  în raportul postaderare s-a apreciat că ,,Poliţia Română a ajuns în multe domenii să îndeplinească standardele Poliţiilor  Europene’’. Am fost singurul  demnitar care s-a autodenunţat  pentru o mită de 1 milion de euro, lucru care nu a fost apreciat aşa cum s-ar fi întâmplat în orice ţară europeană. Am fost dezamăgit că, deşi acţionasem în calitate de coordonator al unui grup interministerial de combatere a criminalităţii financiare, nu am fost apărat de propriul minister. Am fost schimbat fără o motivaţie plauzibilă, cazul de la Piatra Neamţ invocat nefiind responsabilitatea mea. Sunt mândru că în toate locurile pe unde am lucrat în calitate de manager am lăsat în urmă multe proiecte şi dotări pe care poliţiştii le-au apreciat. Vreau să le mulţumesc public prin intermediul ziarului dumneavoastră tuturor celor care au lucrat cu mine în diferitele proiecte pe care le-am avut şi care au contribuit la modernizarea poliţiei!  Cred însă că sunt, în primul rând, rezultatele lor şi care vor rămâne în cartea albă a Poliţiei Române! Cel mai important proiect a fost cel de integrarea României în UE  în care Poliţia a avut un rol foarte important. Regret că am plecat deoarece mai aveam multe de spus, dar atunci când observi că instituţia pe care ai servit-o 38 ani nu îţi mai recunoaşte meritele trebuie să te retragi.     
# Care a fost cea mai mare satisfacţie din viaţa dumneavoastră de poliţist?
– Cea mai mare satisfacţie din viaţa mea de poliţist a fost atunci când, cu ocazia vizitei preşedintelui Americii în România, George Bush, am fost recompensat pentru proiectele pe care le-am desfăşurat  cu FBI şi Secret Service etc., cu  o fotografie de familie. A fost un moment emoţionant şi a însemnat foarte mult pentru mine. Aceleaşi emoţii le-am avut şi când am primit felicitări scrise de la directorul FBI pentru cooperarea în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate. Au fost multe alte satisfacţii de acest fel dar, din păcate, societatea românească nu este încă pregătită să aprecieze oamenii la aceeaşi valoare, aşa cum o fac alte societăţi cu o cultură instituţională bazată numai pe profesionalism şi performanţă. Politicienii trebuie să înţeleagă că insuccesele înregistrate în realizarea programelor pe care şi le propun sunt determinate de lipsa unor oameni competenţi care să le implementeze.
# Se fac speculaţii potrivit cărora o să aveţi o pensie de 100 de milioane lei vechi. Cât este de reală această sumă?
– Nu, nu! O să am o pensie bună, dar nu de 100 de milioane. Nu ştiu, o să se facă un calcul şi vom vedea.

”Am în vedere un proiect privat, la care lucrez”

# Ce veţi face în continuare?
– Am un proiect pentru viitor, dar deocamdată nu pot să spun. Important este că am un proiect nou de viaţă.  Vreau să îmi pun în valoare experienţa într-un domeniu privat, unde performanţa este criteriul de bază al succesului.
# Aveţi cumva şi planuri legate de politică, acum sau în viitorul îndepărtat?
– Nu, nu m-am gândit la politică. Mă preocupă un domeniu în care să îmi pot realiza obiectivele fără să fiu scurtcircuitat de către cei din jurul meu, fără să-mi fie stopat elanul.

Interceptarea DNA care a anticipat marginalizarea lui Fătuloiu

După cum se observă, chestorul Dan Fătuloiu foloseşte un limbaj exclusiv diplomatic, evitând să nominalizeze grupurile cu mare potenţial criminogen din sfera politică şi financiară care au contribuit la izolarea şi, mai apoi, plecarea sa din Ministerul de Interne. De aceea şi ataşăm acestui interviu o interceptare făcută de DNA, în 2010, şi care corespunde perfect scenariului ce a urmat după arestarea şi condamnarea grupului condus de Cătălin Chelu în primă instanţă, în 2012: ,,Inculpatul Chelu poartă o discuţie în forţă cu denunţătorul (Dan Valentin Fătuloiu, n.red) şi îi atrage acestuia atenţia că nu va fi multă vreme în funcţie. De asemenea, arată că este bine să fie prieten cu el deoarece are cunoştinţe printre politicienii care vor câştiga alegerile şi în felul acesta îşi poate păstra statutul de înalt funcţionar în noua guvernare’’.
Ceea ce s-a şi întîmplat ulterior. S-a confirmat că exact acele dosare identificate de Fătuloiu, e vorba de 48 de dosare penale pe numele lui Cătălin Chelu, identificate la mai multe unităţi de poliţie din ţară şi care au fost apoi conexate şi trimise la D.I.I.C.O.T, au stat la baza intenţiei de mituire a chestorului cu 1 milion de euro. Ataşăm şi comunicatul DICOT din decembrie 2012, extrem de relevant pentru a înţelege cu cine s-a luptat şi pe cine a deranjat Dan Fătuloiu, în consecinţă directă cu ceea ce i s-a întâmplat ulterior.
Material realizat de Alina Crângeanu

*** *** ***

Unde a dus ancheta integrată demarată de Fătuloiu în 2009-2010

# Grupul Chelu, acuzat de D.I.I.C.O.T pentru o evaziune de 20 milioane euro

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii  Chelu Cătălin, Rimar Cezar, Rimar Doina Lilioara şi Constantinescu Gabriel, din municipiul Galaţi, precum şi faţă de alte 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor.
 În fapt, s-a reţinut că învinuitul Chelu Călin Cătălin, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi – societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB – Secţiunea RASDAQ. Pentru realizarea acestui obiectiv, învinuitul a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale tip S.R.L., mare parte cu sediul în municipiul Galaţi şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.
Cu titlu de exemplu, în decursul perioadei 2001 – 2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF – uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 RON, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 RON şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 RON.
Ulterior, învinuitul a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora.
De asemenea, se mai reţine că SC Cony Sat SA Galaţi, societate controlată de către membrii grupării, a înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor reţele de CATV, neexecutate în realitate de către societăţile antreprenoare, cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit şi TVA. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 20 milioane Euro, corespunzătoare unui rulaj al tranzacţiilor bursiere în valoare de 80 milioane Euro. În perioada 17 septembrie – 31 octombrie 2012, la sediul D.I.I.C.O.T., învinuiţilor le-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea, în prezenţa apărătorilor aleşi. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale.”
Comunicat de presă
DIICOT din 31-10-2012

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Casa Zimbrului e la Lerești

Două renumite localități muscelene au noi atracții turistice datorită implicării Fundației...

Ultimele articole

Casa Zimbrului e la Lerești

Două renumite localități muscelene au noi atracții turistice datorită implicării Fundației...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...