Web Analytics
scris joi, 01.06.2023

Cercetător român în SUA, la UPIT: „Inteligența artificială ne poate ajuta și nu este ceva periculos, oamenii care o folosesc constituie pericolul cel mare”

Dr. Marius Stan, profesor la două universități de prestigiu din SUA, inginer fizician și cercetător român, le-a vorbit studenților și profesorilor de la Universitatea din Pitești, în ultima zi din mai, despre un subiect de actualitate: rolul calculatoarelor și al inteligenței artificiale în știință, tehnologie și societate.

Cercetător român în SUA, la UPIT: „Inteligența artificială ne poate ajuta și nu este ceva periculos, oamenii care o folosesc constituie pericolul cel mare”

Prezentarea profesorului a început cu transformările tehnologice care au schimbat cursul omenirii (primul motor cu aburi, automobile, aeroplan, calculator etc.) și care, inițial, au fost văzute cu scepticism. „De fiecare dată când o schimbare tehnologică majoră s-a petrecut, societatea a reacționat cu sentimente amestecate. Pe de o parte, a fost o bucurie generală. Pe de altă parte, a fost un sentiment de îngrijorare, de teamă. (..) Este normal ca noi, societatea de astăzi, să fim îngrijorați de ce efecte va avea inteligența artificială și, nu numai, calculatoarele în general. În ce fel ne va schimba viața? O să ducă asta la pierderea slujbelor unor oameni? Da, o să vedeți că da. Este asta un lucru neapărat rău? Poate că nu”, a spus Marius Stan. „Aceste programe și aceste calculatoare nu sunt de capul lor și nici măcar nu sunt elementul principal într-o activitate științifică sau într-un proiect tehnologic, este foarte important să avem oameni. Oamenii sunt cei care au o componentă creativă, care au intuiție, care au conștiință, care au conștiență de sine. Toate acestea fiind, în acest moment, ceva ce inteligența artificială nu poate să aibă. Deci, o echipă formată din oameni și programe este ceea ce ne dorim”, a subliniat cercetătorul, care e de părere și că „până în 2035 o să avem, coautor pe o lucrare științifică, un program de inteligență artificială”.

A dat exemple în care calculatoarele, inteligența artificială afectează societatea: mașinile fără șofer, prezente deja în SUA, un sistem de livrare (ladă frigorifică) a produselor, folosit de studenți în SUA, și dronele.

Deși inteligența artificială are capacitate de analiză a datelor și de învățare mai mare decât a oamenilor, cercetătorul a punctat că, în acest moment, nu poate detecta dacă doi oameni care strigă unul la altul strigă pentru că se bucură că nu s-au văzut de atâția ani sau pentru că sunt supărați. „Ce nu mai poate să facă inteligența artificială? Nu are conștiență de sine. Noi ne dăm seama că noi suntem oameni și ele sunt programe. Programele nu-și dau seama că ele sunt programe și noi suntem oameni. Ce consecință are asta? Deocamdată, programele de inteligență artificială nu au format o comunitate, dar o vor forma. Și, doi, nu au conștiință, nu au un sistem de valori morale, ce e bine, ce e rău. Au fost încercări de a le educa în acest sens, de a le da exemple de ce e bine și ce e rău. Nu au mers foarte bine, nu au mers până acolo încât programul să aibă o conștiință. În cazuri particulare au luat decizii corecte, în alte cazuri au luat decizii complet eronate. Nu dovedesc creativitate, pot să acceseze cunoștințe vaste, pot să demonstreze inteligență, dar nu creativitate”.

Citește și Puiu Ciucă, fostul pilot şi cascador din anii ’80, premiat la Raliul Argeşului

A dat și exemple de meserii care s-au reinventat în trecut (birjarii, centralistele) și profesii care vor fi nevoite să se reinventeze în viitor în favoarea creativității (muzeografi, bibliotecari). „Profesiile bazate pe cunoștințe nu vor dispărea, nici medicii, nici profesorii, vor trebui să se reinventeze”.

Profesorul e de părere și că, în viitor, în universități, licee, la gimnaziu „se va preda inteligența artificială așa cum se predă acum informatică”. Concluzia: „De fapt, inteligența artificială ne poate ajuta foarte mult și nu este în sine ceva periculos, oamenii care o folosesc sunt pericolul cel mare. Aș vrea să detaliez, nu neapărat cei care creează acești algoritmi, cei care antrenează, educă acești algoritmi sunt cei care au responsabilitatea folosirii acestei tehnologii”.

Marius Stan a fost cercetător principal la Laboratorul Național Los Alamos, director național de informatică la Departamentul de Energie al SUA, liderul programului de materiale inteligente de la Laboratorul Național Argonne și este profesor asociat la două universități de top din Illinois, SUA: Universitatea din Chicago și Universitatea Northwestern. Profesorul Marius Stan a studiat la Facultatea de Fizică de la București, având-l coleg pe Dumitru Chirleșan, rectorul UPIT. Profesorul lucrează la o carte care va fi lansată la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor. Subiectul cărții: inteligența umană și artificială!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *