Web Analytics

Cel mai iscusit inginer al naturii, castorul, revine în sud-estul Munților Făgăraș

de | 17.11.2021 15:34 | Actualitate

 

Toamna aceasta este una istorică pentru sud-estul Munților Făgăraș, acolo unde după mai bine de 100 de ani, castorul, va reveni acasă în albiile râurilor Dâmbovița, Argeșel și Râul Târgului, județul Argeș, din inițiativa Fundației Conservation Carpathia.

# Citește și Conservation Carpathia construiește, la Nucșoara, un centru de zi destinat copiilor din mediul rural

După 2 ani de studii științifice și socio-economice și mii de ore petrecute în teren, în sudul Munților Făgăraș, toamna aceasta primele familii de castori vor reveni într-una dintre cele mai bogate zone din punct de vedere natural ale României, într-un program amplu de reintroducere a acestei carismatice specii. Planul Fundației Conservation Carpathia, inițiatorii acțiunii, este de a reintroduce un număr total de 90 castori de-a lungul următorilor 3 ani, pe întreaga durată de implementare a proiectului finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature („Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108).

# Citește și  21 noi zimbri urmează să fie eliberați în munții Făgăraș

Dintre aceștia, 70 vor fi capturați și relocați din bazinul râului Olt, zonă în care au ajuns să dezvolte o populație sănătoasă și viabilă, iar restul de 20 vor proveni din populația existentă pe râul Elba, pentru a asigura diversitatea genetică. Astfel, aceste acțiuni se vor realiza anual, primăvara și toamna, atunci când se poate interveni asupra familiilor de castori fără a produce dezechilibre în structura acestora.

Castorii vor fi inițial marcați cu emițătoare, astfel încât să poată fi monitorizați. Odată ce puii acestor castori vor prelua controlul, rangerii fundației vor continua să monitorizeze toate semnele de castori în viitor.

„Procesul de relocare si monitorizare se va desfășura ținând cont în primul rând de biologia și etologia (comportamentul) acestei specii. În acest context, perioadele de relocare vor fi primăvara și în primele două luni de toamnă, pentru a nu pune în pericol supraviețuirea în zonele în care vor fi relocați. Tot procesul va fi foarte atent supravegheat în toate etapele (capturare, transport, eliberare și monitorizare ulterioara). Ceea ce ne dorim este să reușim să implementăm acest proiect cu prejudiciu minim pentru această specie” a declarat Liviu Ungureanu, specialist castori Conservation Carpathia.

Fundația Conservation Carpathia a realizat o serie de studii de-a lungul ultimilor ani, atât cu privire la condițiile de viață, cât și la atitudinea localnicilor față de castori. Conform acestora, majoritatea respondenților salută revenirea castorilor, așa cum s-a întâmplat și în cazul revenirea zimbrilor în zonă. Astfel, specialiștii fundației au ales cele mai bune zone pentru reintroducerea castorului, locuri îndepărtate de comunități, astfel încât castorii să stea departe de sate și de oameni.

 

 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii