Web Analytics
scris joi, 28.07.2022

Cei mai curajoşi scriitori piteşteni

Dacă nu cunoaștem istoria, știm cine suntem, ca popor, stat, oameni de rând? În mod straniu, anul acesta, Arhivele Naționale au interzis accesul la arhive, invocând diverse motive. Au urmat intervenții ale istoricilor și cercetătorilor, petiții, conferințe, apeluri la Guvern și Președinție.

Cei mai curajoşi scriitori piteşteni

Însă în zadar. Spunea Mircea Stănescu, istoricul prezent la absolut toate edițiile „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”: „Aș vrea să spun două vorbe despre cenzura istorică, pentru că azi ne confruntăm cu o cenzură istorică masivă, neașteptată. Securitatea a fost la originea accesului la arhivele secrete; ei, acum ea este și la finalul ei. Pentru că, în ultimul timp, la intervenția acestor noi servicii secrete – care de la intrarea în NATO, începând din 2002, s-au întărit foarte mult, și mai ales în ultima perioadă, în contextul pandemiei și al războiului – Arhivele Naționale și, în general, arhivele publice se confruntă cu o cenzură masivă. Aceasta vizează două lucruri: în primul rând, distrugerea unor fonduri, precum cele ale așa-numitelor Birouri de Documente Secrete din perioada comunistă, care sunt eliminate masiv sub controlul SRI, sau/și restrângerea dreptului de acces la anumite categorii de documente, așa-numitele «clasificate», adică tot ceea ce este șampilat cu «secret», începând din vremea Mariei Tereza și a lui Iosif al II-lea și până astăzi.”

Citește și Un compozitor suedez a creat special pentru Andra Bivol şi Filarmonica Piteşti

Scriitori piteșteni care au dezvăluit numele turnătorilor

Totuși, cu țârâita, după Legea Ticu-Dumitrescu se mai avea acces la arhive. Așa au aflat mulți cum au fost turnați la fosta Securitate (da, turnatul e vechi la noi, de la Decebal încoace) de către cei mai buni prieteni, de cele mai apropiate rude. De regulă, cei care și-au consultat propriul dosar au preferat să tacă, să sufere încă o dată. Dar, iată, la Pitești, există trei scriitori care au dezvăluit public numele turnătorilor. Primul a fost regretatul antropolog Mircea Udrescu (foto), într-o carte despre celebrul său coleg și prieten Cornel Chiriac, cel mai important ziarist piteștean.

Citește și Balerina Mariana Popa şi meşterul popular Nicolae Ioana

A urmat scriitorul Ion Toma Ionescu. „Dosarul «Albaștrii»”, despre care a scris o carte, încă e o rană vie printre cei care l-au frecventat, pe la 1970, la Casa Studentului. Ei bine, foarte tinerii scriitori au fost „săltați” de Securitate pentru „atitudine dușmănoasă” și că scriau o poezie „pesimistă, absurdă”. Ei bine, la ediția a doua a cărții, în anexă, Ion Toma Ionescu publică și lista turnătorilor la Securitate, fapt ce l-a izolat și mai mult.

În fine, poetul Aurel Sibiceanu, ani de zile urmărit și persecutat, a dat la iveală, deocamdată, doar numele unui turnător, un venerabil intelectual. Nepublic, zice și de altul. Îi e teamă să-i mai afle și pe alții, stă cu răspunsurile de la CNSAS pe masă! Dar e pozitiv că au avut curajul să facă acest lucru. Noi nu le dăm numele, nu vrem procese, le puteți afla din cărțile acestora!

Citește și Pictorul Ion Pantilie a jucat rugby în echipa naţională


Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...