Web Analytics

Pictorul Ion Pantilie a jucat rugby în echipa naţională

de | 7.01.2022 10:30 | Cultură, Actualitate

În prima clasă, a fost exmatriculat de la „Odobescu”

Doi frați, Ion Pantilie și Gh. Pantelie, două destine artistice diferite. Rar se întâmplă ca doi frați să facă performanță, de nivel maxim, în același domeniu. Da, talentul se mai transmite de la părinți la copii (cel mai la îndemână exemplu fiind I.L. Caragiale către băiatul său, Mateiu).

De la echipa de rugby a Liceului „Zinca Golescu”, în lotul olimpic

Frații Pantilie (că așa îi chema, născuți la Pitești, doar că primul născut, Gică, a fost înregistrat Pantelie, de către un funcționar analfabet al Stării Civile) făceau parte dintr-o familie de mic burghezi din Pitești. Cu numele de Pantelie, Gică nu a avut probleme la înscrierea în liceu. În schimb, Ion Pantilie, după ce își câștigase locul prin concurs la Liceul „Odobescu”, e chemat la direcțiune. Fix după o lună de la începerea cursurilor. „Banditule, ai mințit în dosar! – i se spune – ești copil de chiabur. Afară cu tine, asta ca să nu te dăm pe mână Miliției!”

Citește și Povestea preotului care i-a pictat şi dăruit Regelui Mihai icoana ”Dulcei Sărutări”

Totuși, părinții, încă influenți pentru câte făcuseră pentru oraș, reușesc, după o lună de… șomaj școlăresc, să-l înscrie pe Ion Pantilie la Liceul „Zinca Golescu”. Aici se înscrie în echipa de…rugby a liceului. Se face repede remarcat și este cooptat în lotul olimpic de rugby al României. Joacă diverse partide în țară. Tatăl îl vedea ca fiind un mare rugbyst, iar mama tot spera să ajungă… chimist!

77 de ani și 77 lucrări pregătite pentru a fi expuse

Nimic din toate astea. Ion Pantilie se întoarce la pictat, iar fratele lui mai mare, Gigă, îl încurajează. Se apucă de studiul culorilor, citește, urmărește expozițiile altora.
Treptat, își organizează expoziții de pictură, în colectiv, separat. În țară și în străinătate. Tablourile sale se găsesc în zeci de țări. De la bun început, și-a găsit stilul, nu a avut nu știu câte etape, precum alți pictori.
În prezent, are 77 de ani și 77 de lucrări pregătite pentru a fi expuse. În Pitești, unde este Cetățean de onoare, nu are unde. Poate la București, ca și altădată!

Citește și Aurel Sibiceanu și Ion Pantilie, laureați ai revistei „Cafeneaua literară”

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Da,există multe valori argeșene. Una dintre ele este și Florina Coulin ( fostă Lazarescu/ Radulescu); poate urmărește cineva să evidențiem așa oameni….Piteștenii merită mai multă cultură prin informații ca atare.