Web Analytics

Ce trebuie făcut ca să nu ne mai moară copiii la şcoală

de | 6.09.2012 12:26 | Actualitate

# Cele patru recomandări ale Avocatului Poporului în urma tragediei de la Băiculeşti. Chiar înainte de  deschiderea noului an şcolar, o recomandare venită din partea Avocatului Poporului și semnată de noul șef al acestei instituții, Valer Dorneanu, a venit ca o lovitură de măciucă pe capul câtorva şefi de instituții deconcentrate din Argeş – aflate în culpă în urma anchetei Mihaelei Stănciulescu, şefa Biroului Teritorial Piteşti – care s-a sesizat din oficiu  după  tragedia de la Băiculeşti, din data de 23 martie 2012, în care au murit trei copii nevinovaţi. Aşa după cum  probabil vă amintiţi, cei trei elevi au murit înecaţi într-un canal de derivaţie pentru că au plecat de la ore înaintea terminării programului şcolar. Cauzele dramaticului sfârşit al copiilor sunt mai multe, pornind de la modalitatea îndoielnică în care fosta conducere a Inspectoratului Şcolar Argeş a distribuit, pe ochi frumoşi, microbuzele şcolare, continuând cu neglijenţa autorităţilor competente (Primăria Băiculești și Direcția Apelor) în privinţa semnalizării periculoasei zone cu un panou care să avertizeze asupra riscului de înec sau chiar interzicerea accesului în zonă. Nu în ultimul rând, e vorba și de un aspect mai puţin „ortodox”, care vine, dincolo de litera sau de spiritul legii,  să sublinieze odată în plus că  fanatismul religios a dus şi va mai duce şi în continuare la moarte. Este vorba despre faptul că, deşi a fost trecut poate cumva în plan secundar în vâltoarea tragicelor evenimente, motivul pentru care doi dintre copii au fost scoşi de la ore este pentru că făceau parte dintr-o sectă, este adevărat că înregistrată cu acte în regulă la Judecătorie, Asociaţia Adventiştilor de Ziua a Şaptea, Mişcarea de Reformă Uniunea Română, Braşov.

1 Credinţa nu trebuie să intervină fatal asupra vieţii copilului

În fapt, Inspectoratul Şcolar Argeș nu a fost informat cu privire la existenţa la Şcoala din Valea Brazilor a unor elevi care fac parte dintr-o asociaţie religioasă şi pentru care s-a solicitat ieşirea de la curs, astfel încât aceştia să-şi poată exercita libertatea conştiinţei, iar dascălii au acceptat tacit plecarea lor de la ore. S-a încălcat astfel Constituţia României şi  Legea Educaţiei, dar s-a intrat astfel  în contradicţie şi cu prevederile legii de organizare a cultelor religioase  şi cu Convenţia Drepturilor Omului.
Astfel, potrivit Instituţiei Avocatul Poporului, directorul şcolii cu clasele I-VIII din Băiculeşti va trebui să elaboreze un regulament intern privind circulaţia corespondenţei  oficiale şi, de asemenea, va trebui să treacă la aplicarea Legii Fundamentale, dar şi a celor care ţin de  cultele religioase, în organizarea activităţii şcolare în aşa fel încât credinţa să nu se mai intersecteze în mod nefericit cu celelalte drepturi ale copilului, procedând la o contabilizarea membrilor cultelor sau mişcărilor religioase şi la emiterea unor dispoziţii coerente şi legale în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la credinţă prin plecarea de la şcoală la slujbe, predici sau alte evenimente religioase.

2 Primarul din Băiculeşti are obligaţia de a atenţiona asupra zonelor periculoase

Primarul comunei Băiculeşti, Niculae Dragnea (noul edil pentru că vechiul, preotul Gheorghe Bărănescu, pe vremea căruia s-a petrecut tragedia, nu a mai fost ales)  va lua măsuri împreună cu Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi conducerea Hidroelectrica S.A, sucursala Curtea de Argeş, să evalueze punctele de trecere peste amenajările hidro din Băiculeşti, să pună în aplicare normele privind delimitarea zonelor de protecţie, iar prin iniţierea unui proiect de hotărâre la nivelul Consiliului Local să reglementeze accesul pe malurile aparţinând domeniului public. Pentru îndeplinirea acestor măsuri, primarul din Băiculeşti va trebui să solicite sprijinul conducerii Hidroelectrica şi al ISU Argeş.

3 Inspectorul şcolar general va trebui să ia decizii în urma unor evaluări înţelepte

Noul inspector școlar general, Florin Gardin, va analiza necesarul de microbuze şcolare în mediul rural împreună cu prefectul Cristian Soare şi va dispune măsuri urgente de prioritizare a acordării acestor mijloace de transport, în funcţie de data înregistrării cererilor şi de urgenţe, urmând să informeze ministerul pentru emiterea ordinului ministrului. De asemenea, tot în sarcina inspectorului Gardin intră evaluarea prealabilă nu doar a necesarului de maşini pentru transportul elevilor, dar şi a dispunerii unităţilor de învăţământ din mediul rural prin proiectarea în timp a evoluţiei populaţiei de vârstă şcolară, a indicelui de ocupare şi a asigurării fără îngrădiri a accesului la educaţie în toate cele 97 centre de învăţământ care funcţionează în satele judeţului. Generalul va pregăti un raport privind starea învăţământului judeţean rural care să vizeze mijloacele de optimizare a reţelei şcolare rurale cu respectarea strictă a dreptului la învăţătură şi protecţia copiilor şi a tinerilor, pe care îl va prezenta prefectului şi comisiei de dialog social, cu propuneri concrete.

4 Prefectul Soare trebuie să asigure punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Avocatul Poporului

Ultimul, dar nu cel din urmă chemat la ordine de instituţia condusă de Valer Dorneanu este prefectul Cristian Soare, care va solicita Administraţiei Bazinale Argeş Vedea, ISU şi Hidroelectrica o informare cu privire la mijloacele şi formele de gestionare a căilor de acces şi a regimului de servituţi în zona amenajărilor hidrotehnice  din judeţul Argeş şi va dispune măsuri legale pentru îndepărtarea riscurilor mai ales în zonele frecventate de copii care se îndreaptă înspre şi dinspre şcoală. Prefectul Soare va trebui să analizeze împreună cu inspectoratul şcolar general necesarul microbuzelor şcolare în mediul rural al judeţului Argeş, situaţia celor existente, precum şi starea transportului şcolarilor spre unităţilor şcolare astfel încât acesta să se facă în condiţii legale şi de securitate pentru micuţi.

Recomandările lui Valer Dorneanu sunt unele de bun simţ

După cum se vede, recomandările Avocatului Poporului sunt unele  de bun simţ  şi dacă ar fi fost gândite şi puse în practică de cei care conduceau cele patru instituţii la vremea respectivă  poate că nu ar mai fi existat o tragedie, durerea din sufletul unor părinţi şi locul în bancă gol.  Sugestiile emise  către cei patru şefi ai insituţiilor argeşene au doar titlul de recomandare numai că cei patru au obligaţia de a informa cu privire la punerea în aplicare a măsurilor dispuse şi asta nu doar în spiritului respectului faţă de Avocatul Poporului, ci şi al respectului faţă de micii cetăţeni ai Argeşului care, în curând, încep un nou an de învăţământ.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole