Web Analytics

Casele mistuite de incendiul din Valea Mare-Pravăţ au fost reconstruite de Primărie, dar este nevoie în continuare de ajutor

de | 26.05.2022 12:48 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Pe 15 februarie a.c., noaptea, mai multe case din comuna Valea Mare-Pravăț, sat Gura Pravăț, au ars în urma unui incendiu. Construcțiile erau apropiate, așa că focul s-a extins rapid, mai ales că patru dintre case aveau în componența lor material lemnos, care a favorizat arderea spre interior, după cum au precizat reprezentanții ISU la acel moment.

La intervenția dificilă au participat 16 subofițeri, un maistru militar și comandantul detașamentului, un ofițer, iar alimentarea cu apă s-a făcut dintr-o sursă naturală. Focul a mistuit tot în calea sa, iar cauza probabilă ar fi un scurtcircuit la un conductor electric defect sau neizolat corespunzător (improvizații la instalația electrică). Din fericire, proprietarii nu au fost răniți, iar casele au fost reconstruite de Primărie. Este nevoie însă, în continuare, de ajutor pentru sobe, pardoseli, pentru că oamenii de acolo nu au posibilități financiare. Detalii ne-a oferit primarul Petre Boncoi.

„Noi încercăm. Aproape că le-am ridicat la roșu, doar că acum urmează o parte la fel de grea, în sensul că mai trebuie făcute sobe, pardoseli, unele sunt tencuite în interior, altele nu. Toate sunt ridicate la roșu, cu acoperiș. Mai e una care încă n-are acoperiș, pentru că n-a fost văzută nici de ISU, nici de Poliție și nici de noi. Uitându-ne pe poze și venind omul: «Dom’ne, mi-a căzut și mie casa», noi am crezut că glumește. Când colo, îi arsese și acestuia casa, dar în învălmășeala care a fost, nici n-am mai observat”, a spus primarul comunei Valea Mare-Pravăț, Petre Boncoi.

Citește și Focul a mistuit tot! Peste 25 de persoane , printre care și 11 copii, au rămas sub cerul liber, la Valea Mare Pravăț

În total, au ars 7 căsuțe, cu 2-3 camere fiecare, și o căsuță formată dintr-o cameră, a unei singure persoane, cea remarcată ulterior, despre care primarul a precizat că i-au ridicat pereții. Casele au fost reconstruite pe același amplasament, cu același număr de camere ca înainte. „La trei au rămas pereții, că erau din bolțari, și doar s-a făcut curat și s-a încercat o reconstrucție mai rapidă, iar la celelalte patru nu mai rămăsese nici temelia din ele, adică erau distruse în totalitate”, a mai descris primarul.

Oamenii rămași fără agoniseala de o viață au dormit pe la rude și la școala din comună. Printre ei se aflau și mai mulți copii și doi bebeluși. „Au fost 23 de persoane, una era în Germania și a rămas acolo. 13 au dormit, le-am asigurat noi, la școală. Le-am făcut cabină de duș, o baie, le-am luat paturi, le-am dat să mănânce, iar celelalte – la frați, surori, părinți”, a povestit primarul Petre Boncoi.

„Din fondurile Primăriei, niciun leu de la alte instituții”

Cazul a fost mediatizat pe facebook și de vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, și de Marius Liță, inspectorul pentru romi din cadrul Instituției Prefectului Argeș. Și primarul ne-a spus că printre cei care s-au mobilizat și i-au ajutat s-au numărat vicepreședintele Nicolaescu și Partida Romilor. Reconstrucția caselor s-a făcut din fondurile Primăriei și din donațiile bunilor samariteni.

Citește și Furt de lemne la Dragoslavele, Valea Mare Pravăț și Cetățeni

„Din fondurile primăriei, niciun leu de la alte instituții”, a precizat primarul. Primăria nu a primit vreun ajutor de la Guvern pentru acest caz, deși, chiar pe 13 mai a.c., Instituția Prefectului Argeș a anunțat că 8 familii din Argeș vor primi ajutoare financiare de urgență de la Guvern în urma anchetelor sociale. Este vorba despre o situație de necesitate în urma unui incendiu și 7 ajutoare pentru prevenirea marginalizării și excluderii sociale. Însă nicio familie nu este din Valea Mare-Pravăț. „Noi n-am fost anunțați cu nimic”, a spus primarul de la Valea Mare-Pravăț.

„Norocul nostru maxim a fost că în momentul acela n-a bătut vântul”

Primarul, din discuțiile avute cu persoanele care realizează sobe de teracotă, știe că prețul unei sobe, cu manoperă și materiale, este în jur de 2000 de lei și, practic, trebuie aproape în fiecare cameră câte o sobă. Oamenii pot dona în continuare. „Problema noastră la ora asta ar fi sobele de teracotă. Vă dați seama, să faci un coș te costă o grămadă, manoperă și pentru sobă și pentru coș. Am înțeles că ori de la coș, ori de la o chestie electrică, nici ei nu știu de la ce a pornit. Cert este că s-a ales praful. Știți cum era? Nu vă venea să credeți! Nici în filme nu vezi așa ceva…

Norocul nostru maxim a fost că în momentul acela n-a bătut vântul. Cu o zi înainte a fost un vânt de te lua pe sus. Dacă era, nu mai…, se ducea jumătate din sat. Nicio șansă să poți să mai faci ceva, dar ăsta a fost norocul maxim. Sigur, oamenii pot dona, dar pe noi asta ne-ar interesa, în principal, să le facem sobele, pardoseli, să mai tencuim pe unde mai putem. Le-am mai făcut noi uși, ferestre. Am mai avut și o casă înainte, pe 26 ianuarie, care, tot așa, arsese, mai rămăseseră doar pereții din ea. Ca în anul ăsta, ajutoare date de Primărie nu cred că au fost date în 20 de ani la un loc! A fost refăcută cu ajutorul nostru, cu ajutorul altora s-a rezolvat. Doar că aici e o problemă mai delicată, la Gura Pravăț. Ei așteaptă, neavând putere financiară aproape deloc, trebuie să faci de la A la Z, practic, toată lucrarea”, a încheiat primarul Petre Boncoi.

Citește și Şah şi mat! Familia bătrânei a cărei avere a ajuns la fiul parohului de la Mavrodolu cere anularea testamentului şi anunţă că apartamentul va fi donat Patriarhiei


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole