Carnagiul de la Rolast, mărturia unei supravieţuitoare din Ambulanţa morţii

de | 14.11.2013 18:42 | Actualitate

# Valerica Sterioiu: „Cred că şoferul care ne-a lovit Ambulanţa avea cam 130 km la oră”.  Acum două săptămâni, în zona Rolast din Pitești a avut loc un cumplit accident de circulație în urma căruia au murit trei oameni. Șoferul vinovat de producerea accidentului este Onorus Mirică, un tânăr care, din cauza vitezei prea mari, în momentul în care a vrut să schimbe banda, a intrat pe contrasens unde a izbit violent o ambulanță BGS ce ducea la dializă șase pacienți. După impact, salvarea s-a oprit cu roțile în sus într-o parcare de dincolo de trotuar, unde a lovit alte cinci mașini. După ce a fost anchetat, s-a descoperit că șoferul vinovat,  cercetat pentru ucidere din culpă şi vătămare gravă din culpă, are doar patru clase, iar în urma declarației scrise de el la poliție s-a dovedit că abia știe să scrie și să citească. Motiv pentru care cei de la Parchetul Piteşti au disjuns din dosarul pentru omor din culpă, un altul, către DNA Piteşti, pentru a se cerceta cum şi-a luat permisul de conducere acest tânăr, în condiţiile în care este semianalfabet.

„Și acum îmi e frică că se poate întâmpla din nou un accident”

Valerica Sterioiu se poate declara o femeie norocoasă căreia moartea i-a trecut pe la urechi. Ea este una dintre cei trei pacienți ai ambulanței care au scăpat cu viață din ghearele morții. Am găsit-o pe aceasta acasă, în comuna Băiculești, unde era înconjurată de fata ei și de nepoți. Deși au trecut două săptămâni de la producerea nefericitului eveniment, femeia își aduce aminte de parcă totul s-ar fi petrecut chiar cu câteva minute înainte de a vorbi cu mine: „Am simțit o bubuitură foarte puternică. A venit dintr-o dată și ne-a aruncat. Nici nu am simțit că ne-a întors cu mașina. Nu am văzut când a intrat în noi, dar, ce să vezi, când a intrat ca fulgerul în ambulanță. Cred că șoferul avea cam 130 de km la oră. Pur și simplu nu realizam atunci imediat, ce s-a întâmplat cu mine. Toți colegii mei erau peste mine (n.r. pacienții). După câteva minute, mi-am dat seama de situația în care eram. M-am speriat și am început să țip. Au murit toți cei de pe partea stângă unde a intrat mașina. Eu stăteam în cealaltă parte a ei. Nu pot să uit momentul și bubuitura. E cam greu să uit, mai ales că mi-am văzut colegii morți. Ne știam cu toții, mergeam împreună la dializă. Și acum îmi e frică că se poate întâmpla din nou un accident”.

„Sunt zbuciumată după accident, mă doare tot corpul”

Doamna Sterioiu este fericită că starea ei nu a fost una gravă, dar are în continuare dureri pe tot corpul: „De la accident, mă doare capul rău și spatele. Am avut noroc că nu am avut fracturi. Dar mă doare tot corpul, mă dor oasele. De cap nici nu mai zic. Nu mă simt nici eu bine, de abia merg, sunt zbuciumată după acel accident. Nu am fost internată, mi s-a zis că dacă îmi este rău, să mă duc să mă internez. Trebuie să mă duc la spital să văd de ce mă doare capul așa de rău”. Întrebată dacă șoferul vinovat, Onorus Mirică, s-a interesat de situația celor pe care i-a accidentat femeia ne-a precizat: „Unul dintre colegii mei a auzit când a venit șoferul vinovat care a întrebat doar câți răniți sunt. Dar colegul îi zice: Ce răniți măi, ce răniți? Sunt oameni morți. Când a auzit, nu a mai zis nimic”.

„În gândul meu, am zis că șoferul era cel care trebuia să moară”

Fata doamnei Sterioiu a aflat de la o cunoștință care a auzit despre accident de la televizor că este ceva în neregulă cu mama ei: „Pe mine m-a sunat o cunoștință care a văzut la știri despre accident. Nu știa dacă e și mama implicată, dar știa că ea face dialize. M-a sunat să mă întrebe de mama, mi-a pus câteva întrebări punctuale. Nu mi-a spus nimic de accident, că nu a vrut să mă impacientez. Am simțit că e ceva în neregulă și am sunat-o pe mama. Ea era deja la urgențe. Mi-a răspuns și mi-a spus că e bine și am stat mai liniștită. Îmi spunea că a avut noroc că a scăpat cu viață pentru că alții au murit”, ne-a declarat fata supraviețuitoarei.
Întrebată de redactorul de la Jurnalul dacă ea crede că șoferul vinovat va plăti pentru moartea celor trei pacienți, doamna Valerica ne-a spus: „Știți, sunt destui care scapă și nu le face nimic. Eu nu cred că va păți ceva. În gândul meu, am zis că el trebuia să moară. De ce să murim noi, când el era vinovat? Trebuie să plătească. Puteam să fim morți toți, dacă ne lovea un pic mai în față. Mare noroc am avut!” În continuare, Valerica Sterioiu, deși îi este teamă că accidentul se poate repeta, luptă pentru viața sa, mergând la dialize, de trei ori pe săptămână marțea, joia și sâmbăta, dar ziua de marți, 29 octombrie,  îi va rămâne cu siguranță în minte ca ziua în care a păcălit moartea: „Nu o să fac plângeri împotriva nimănui. Nu mai vreau să mai umblu și pe drumuri. Sunt mulțumită că trăiesc, pot să-mi văd nepoții. Mă mai duc să fac dialize, dacă vreau să trăiesc sigur că trebuie să merg. Zici că mori din dializă, dar uite te omoară alții! Acum puteam să fiu și eu în pământ!”, ne-a mai mărturisit Valerica Sterioiu, mulțumindu-i în același timp lui Dumnezeu pentru șansa care i-a acordat-o.
Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii