Web Analytics

Când tocmai pseudonimul îşi încurcă apartenenţa la un spaţiu

de | 30.03.2023 12:10 | Actualitate, Cultură, Home

Departe de noi gândul de a lua în deșert numele de familie al cuiva. Mai degrabă îi criticăm pe cei care, până acum, nu au scris niciun rând, dintr-o sfântă ignoranță, despre numele unui mare poet născut în Argeș. Și nu e nici în „Dicționarul biobibliografic” al lui Marian Stoica și Margareta Onofrei. Nici în „Dicționarul” lui Sergiu I. Nicolaescu. Nici în uriașa enciclopedie a prof. Petre Popa.

Vorbim aici de Aurel Udeanu. Pe numele din acte: Aurel Curcă. Pseudonimul ales vine de la comuna în care s-a născut, acum șapte decenii, Uda. Pseudonimul ar fi trebuit să ridice un semn de întrebare asupra apartenenței sale. Dar nu, din cauza discreției sale providențiale, poetul a rămas un mare necunoscut. Trece prin viață precum un miros de magnolie, să nu deranjeze pe nimeni. Pentru publicul larg, doar câțiva privilegiați au avantajul de a-l cunoaște cu adevărat.
Recent, Aurel Udeanu a publicat o nouă carte, a cincea, tot de versuri, intitulată „Un trup. Doar lumina”. O carte la care a lucrat/distilat cuvinte vreme de șapte ani. O carte profund religioasă în substraturile sale, nu declamativ. Pentru a suna altfel decât poezia celorlalți, pentru a fi poezie adevărată.

Citește și Festivalul de muzică cultă şi dans clasic ,,Darclée” de la Piteşti

Un singur om l-a înțeles, dar Aurel Udeanu se mulțumește și cu atât. Este vorba despre criticul literar Nicolae Oprea, care e de părere că, fiind format în umbra marilor prozatori din Școala de la Târgoviște (Radu Petrescu, M.H. Simionescu, C. Olăreanu), Aurel Udeanu va accepta, la modul cioranian, utopia salvării prin poezie care poate susține tentation d’exister… În poezia lui Udeanu, raportarea omului la Dumnezeu implică doar reminescențe de religiozitate, întrucât este abordată din perspectivă ontologică. El sau Cel ce te-a trimis în existență apare astfel umanizat, dar rămâne la fel de intangibil și surd în fața plânsului utopic al omului-poet care vrea să-și redobândească, după intensele trăiri din existența-infern, condiția adamică dinaintea Căderii. Autorul a reușit să-și contureze timbrul personal prin asimilari organice și delimitări laborioase, forând în adâncime problematica existențială a pendulării dintre naștere și moarte și a relației cu dumnezeirea”.
Căutați cartea pe net. Costă doar 35 de lei. Doar 8% din încasări vor ajunge la autor…

Citește și Locuri de legendă: locaşurile de cult de la Ioneşti şi Valea Cucii şi stejarul milenar de pe Valea Topologului

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *